Σάββατο 28 Ιουνίου 2014

Νέο «ψαλίδι» 15% στο εφάπαξ δημοσίων και ιδιωτικών υπαλλήλων

SHARE
Νέο «ψαλίδι» θα δουν στο εφάπαξ τους οι ασφαλισμένοι που βγήκαν στη σύνταξη μετά την 1η Σεπτεμβρίου του 2013. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η εφημερίδα Τα Νέα, ο νέος μαθηματικός τύπος που θα εφαρμοστεί για την έκδοση αυτών των συνταξιοδοτικών αποφάσεων, θα οδηγήσει σε διψήφιες περικοπές (της τάξης του 15%) για χιλιάδες ασφαλισμένους που ανήκουν σε ελλειμματικά Ταμεία.
«Ακόμα δεν έχουμε τη λύση του γρίφου που λέγεται μαθηματικός τύπος ώστε να εκτιμήσουμε το ακριβές ποσοστό της μείωσης», τονίζει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία, Θανάσης Καπωτάς. Για να προσθέσει: «Σε κάθε περίπτωση, λόγω παραμέτρων, οι μειώσεις προμηνύονται αρκετά μεγάλες, με το εφάπαξ να διαμορφώνεται σε επιστροφή των εισφορών που έχουν πληρωθεί, και θα έχουμε και το παράδοξο εργαζόμενοι με τα ίδια χρόνια ασφάλισης και τις ίδιες εισφορές να έχουν διαφορετικό εφάπαξ ανάλογα με το έτος εξόδου».
Σημειώνεται ότι για τους ασφαλισμένους που βγήκαν στη σύνταξη μετά την 1η Σεπτεμβρίου 2013 το καταβαλλόμενο εφάπαξ θα υπολογιστεί με ένα «μεικτό» σύστημα. Ειδικότερα, σε όσες περιπτώσεις ο χρόνος ασφάλισης έχει διανυθεί πριν και μετά την 1η Ιανουαρίου 2014, η υπουργική απόφαση προβλέπει τα εξής:
- Το τμήμα εφάπαξ παροχής που αναλογεί στα έτη ασφάλισης μέχρι το τέλος του 2013 υπολογίζεται σύμφωνα με τις διατάξεις των οικείων καταστατικών και τη νομοθεσία που ίσχυε μέχρι την ημερομηνία αυτή (δηλαδή με το παλαιό σύστημα).
- Το διάστημα μετά την 1η Ιανουαρίου 2014 υπολογίζεται με το νέο σύστημα και λαμβάνονται, μεταξύ άλλων, υπόψη το έτος έκδοσης της συνταξιοδοτικής πράξης του κύριου φορέα, τα έτη ασφάλισης, η ετήσια μεταβολή της βάσης υπολογισμού του εισφορών κ.ά.
Στη συνέχεια το καταβαλλόμενο εφάπαξ θα προκύψει από το άθροισμα αυτών των δύο ποσών πολλαπλασιαζόμενο με τον εκάστοτε συντελεστή βιωσιμότητας του Ταμείου Πρόνοιας.
Τονίζεται ότι στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων εκκρεμούν 38.000 αιτήσεις, ενώ το προϋπολογιζόμενο ποσό που θα χρειαστεί ανέρχεται σε 1,071 δισ. Το Ταμείο είναι σε θέση να πληρώσει περίπου 400 εκατ. ευρώ έως το τέλους του 2014 σε δικαιούχους.
Παράλληλα, στο Ταμείο Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα εκκρεμούν 7.000 αιτήσεις και ο μέσος όρος αναμονής είναι ενάμισι έτος. Σε ορισμένους τομείς του Ταμείου όμως και συγκεκριμένα στους εμποροϋπαλλήλους, η αναμονή είναι πολλαπλάσια καθώς, για να πάρουν το εφάπαξ, απαιτείται να έχει εκδοθεί η πράξη συνταξιοδότησης για την επικουρική τους σύνταξη που καθυστερεί έως και 4 χρόνια.
Πάντως, από τις μειώσεις που έχουν εφαρμοστεί από την αρχή του Μνημονίου μέχρι σήμερα, οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν υποστεί δραματικές απώλειες. Για παράδειγμα, ένας υπάλληλος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με 25 χρόνια υπηρεσίας που αποχώρησε το 2009 εισέπραξε 34.284 ευρώ, ενώ ένας υπάλληλος με το ίδιο καθεστώς που αποχώρησε το 2013 θα πάρει 21.603 ευρώ.
Τέλος, τονίζεται ότι ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης σε πρόσφατες δηλώσεις του επισήμανε ότι, όσον αφορά τα εφάπαξ, μέχρι το τέλος του χρόνου θα δοθούν άλλα 10.000 ευρώ, τη στιγμή που τον Δεκέμβριο του 2012 δεν υπήρχε ευρώ και θα έπρεπε να κάνουμε στάση πληρωμών. Γινόταν πλιάτσικο» είπε χαρακτηριστικά.
Πηγή: newmoney.gr
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: