Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013

''ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΙΕΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ''...

SHARE
Οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν να βρίσκονται κάτω από σημαντικές πιέσεις σε ποιότητα ενεργητικού και κερδοφορία, που όμως αναμένεται να μετριαστούν από το 2014, τονίζει η Fitch.  Ωστόσο,...
υπογραμμίζει ότι οι τράπεζες αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις από καλύτερη θέση μετά την ανακεφαλαιοποίησή τους αλλά και τη σταδιακή βελτίωση των συνθηκών χρηματοδότησης. 

O οίκος εκτιμά ότι θα συνεχίσουν να αυξάνονται τα προβληματικά δάνεια εντός του 2013, αλλά με ηπιότερο ρυθμό σε σχέση με το 2012. Στα τέλη του 2012, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανέρχονταν στο 20%-30% του συνόλου, αλλά υπήρξαν ενδείξεις για μικρότερο ρυθμό αύξησης από το δ' τρίμηνο του 2012. 
Η Fitch εκτιμά ότι η κερδοφορία των τραπεζών θα παραμείνει αδύναμη με υψηλές επισφάλειες και πιεσμένα έσοδα, σε μια οικονομία που αναμένεται να εμφανίσει ύφεση 4,3% το 2013. 
Ωστόσο, οι πιέσεις σε κερδοφορία και κεφάλαια αναμένεται να περιοριστούν το 2014, καθώς η ανεργία αναμένεται να φτάσει στο ανώτατο σημείο της, στο 28,5% στα τέλη του 2013 και εκτιμάται επιστροφή στην ανάπτυξη το 2014, αν και με αναιμικό ρυθμό μόλις 0,3%. 
Επίσης, υπάρχουν ενδείξεις ότι βελτιώνονται οι συνθήκες χρηματοδότησης. Οι καταθέσεις έχουν αυξηθεί κατά 13% στο εννεάμηνο που ολοκληρώθηκε το Μάρτιο, δείχνοντας ότι βελτιώνεται η εμπιστοσύνη των καταθετών. Αυτή η τάση είναι εύθραυστη μετά την κυπριακή τραπεζική κρίση, σημειώνει ο οίκος.
Ο δείκτης δανείων / καταθέσεων των τεσσάρων συστημικών τραπεζών βελτιώθηκε κατά 10 μονάδες βάσης στα -ακόμη υψηλά- επίπεδα του 132% στα τέλη του 2012, με τις τράπεζες να εξαρτώντας από τις κεντρικές τράπεζες για τη χρηματοδότηση του 25% των στοιχείων ενεργητικού τους στα τέλη του α' τριμήνου του 2013.
Ο οίκος εκτιμά ότι η Eurobank θα είναι η μόνη τράπεζα που θα παραμείνει κρατική. Η Alpha Bank πέτυχε ήδη το στόχο του 10% για τη συμμετοχή των ιδιωτών στην αύξηση, ο στόχος είναι ήδη εξασφαλισμένος για την ΑΜΚ της Πειραιώς και η Εθνική αναμένεται να ακολουθήσει, καταλήγει η Fitch.
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: