Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΖΕΙ Η ΕΛΣΤΑΤ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΑΠΟΡΡΗΤΟ...

SHARE
Σε διευκρινίσεις προχώρησε τη Δευτέρα η Ελληνική Στατιστική Αρχή αναφορικά με τη δήλωση τήρησης του στατιστικού απορρήτου μετά το σάλο που προκλήθηκε από την δημοσιοποίηση πληροφοριών που αναφέρουν το νομικό πλαίσιο που υποχρεούνται ...
να υπογράφουν οι εργαζόμενοι της υπηρεσίας και τις κυρώσεις που θα τους επιβάλλονται σε περίπτωση που δεν ακολουθούν το πλαίσιο αυτό .

Αναλυτικά, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ:

«Σε δημοσιεύματα μερίδας του Τύπου, που είδαν το φως της δημοσιότητας, έγινε λόγος για τη Δήλωση Τήρησης Στατιστικού Απορρήτου, που ζητήθηκε υπηρεσιακώς να υ̟πογραφεί από τους υπηρετούντες στην Ελληνική Στατιστική Αρχή.

Επειδή σε αρκετά από τα δημοσιεύματα αυτά υιοθετούνται ή αναπαράγονται ισχυρισμοί, που προδίδουν καταφανή άγνοια της κατοχύρωσης και της σημασίας του στατιστικού απορρήτου ή διατυπώνονται σκόπιμα για σκοπούς αντίθετους προς την εθνική και ευρω̟παϊκή έννομη τάξη, και προς αποκατάσταση της αλήθειας, επισημαίνονται τα εξής:

Το Ευρωπαπϊκό Στατιστικό Σύστημα συμ̟περιλαμβανομένης της Ευρω̟παϊκής Στατιστικής Υ̟ηρεσίας (Eurostat) δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα σε θέματα τήρησης του στατιστικού απορρήτου, όπως προβλέ̟πεται ρητά στη Συνθήκη για τη
Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Άρθρο 338). Εκτενής αναφορά για το στατιστικό α̟πόρρητο και τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται για την προστασία του στατιστικού απορρήτου γίνεται τόσο στον Κανονισμό 223/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τις Ευρωπαϊκές Στατιστικές (τον Στατιστικό Νόμο της Ευρωπαϊκής Ένωσης) όσο και στον Κώδικα Ορθής Πρακτικής για τις Ευρωπαϊκές Στατιστικές (αρχή 5 του ΚΟΠ – δείκτες 5.1 – 5.6) ο οποίος εγκρίθηκε από την Ε̟ιτροπή του Ευρωπαϊκού Στατιστικού Συστήματος και σύμφωνα με τις αρχές του οποίου πρέ̟πει να αναπτύσσονται, παράγονται και διαδίδονται οι Ευρωπαϊκές Στατιστικές.

Συγκεκριμένα, στο άρθρο 20 (̟αρα. 2) του Κανονισμού 223/2009 αναφέρεται:

Τα εμπιστευτικά δεδομένα που συλλέγονται αποκλειστικά για την παραγωγή των ευρωπαϊκών στατιστικών χρησιμοποιούνται από τις ΕΣΥ και άλλες εθνικές αρχές και την Επιτροπή (Eurostat) αποκλειστικά για στατιστικούς σκοπούς, εκτός αν η μονάδα στατιστικών στοιχείων έδωσε ανεπιφύλακτα τη συναίνεσή της για οπιαδή̟οτε άλλη χρήση.

Στην αιτιολογική σκέψη υ̟π αριθ. 27 του ιδίου Κανονισμού αναφέρεται: Η χρήση απορρήτων στοιχείων για σκοπούς
που δεν είναι αποκλειστικά στατιστικοί, ό̟πως διοικητικοί, νομικοί ή φορολογικοί σκοποί, ή για ελέγχους στις στατιστικές μονάδες θα πρέπει να απαγορεύεται αυστηρά≫.

Ε̟πίσης, ο Κώδικας Ορθής Πρακτικής για τις Ευρωπαϊκές Στατιστικές αναφέρει (Αρχή 5): ≪Διασφαλίζονται απολύτως η ιδιωτική ζωή των παρόχων δεδομένων (νοικοκυριά, ε̟πιχειρήσεις, διοικήσεις και άλλοι αποκρινόμενοι σε έρευνες), η εμ̟πιστευτικότητα των πληροφοριών που παρέχουν και η χρήση τους μόνο για στατιστικούς σκοπούς≫.

Στο πλαίσιο αυτό, έχει προσαρμοστεί ανάλογα το νομοθετικό πλαίσιο για τις στατιστικές στη Χώρα μας—ο Στατιστικός Νόμος 3832/2010, ο οποίος μνημονεύει (στα άρθρα 1 και 8), όσον αφορά το στατιστικό απόρρητο, τον
Κανονισμό 223/2009 και τον Κώδικα Ορθής Πρακτικής για τις Ευρω̟παϊκές Στατιστικές—ώστε να λαμβάνονται μέτρα προστασίας των απόρρητων στοιχείων που συλλέγονται από την ΕΛΣΤΑΤ στο πλαίσιο της παραγωγής των στατιστικών της». 
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: