Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013

Η ΜΕΡΚΕΛ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΚΤ...

SHARE
Την πεποίθησή της ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενεργεί εντός του πλαισίου των αρμοδιοτήτων και της εντολής της όσον αφορά την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στην ευρωζώνη εξέφρασε η καγκελάριος ...
της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ.
«Η ΕΚΤ πράττει ό,τι είναι απαραίτητο προκειμένου να διασφαλίσει την νομισματική σταθερότητα», δήλωσε η κα Μέρκελ, μιλώντας στην ετήσια «Ημέρα της Βιομηχανίας» που διοργανώνει η Ένωση Γερμανικών Βιομηχανιών στο Βερολίνο.

Η καγκελάριος πρόσθεσε ότι αυτή είναι και η θέση που θα διατυπώσει η κυβέρνησή της ενώπιον του Συνταγματικού Δικαστηρίου, το οποίο εξετάζει σήμερα προσφυγές εναντίον του προγράμματος της ΕΚΤ για την αγορά ομολόγων των κρατών της ευρωζώνης στην δευτερογενή αγορά (ΟΜΤ) και κατά του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ΕΜΣ).

Στο μεταξύ στο Δικαστήριο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όχι μόνο υπεραμύνθηκε των ενεργειών της ΕΚΤ, αλλά αμφισβήτησε και την δικαιοδοσία του Συνταγματικού Δικαστηρίου επί των πολιτικών της.

«Η γερμανική κυβέρνηση δεν βλέπει σημάδια υπέρβασης της εντολής της ΕΚΤ. Μπορούμε να συζητήσουμε ποια θα ήταν η καλύτερη νομισματική πολιτική, αλλά αυτή είναι αποστολή της ΕΚΤ και δεν μπορεί να αμφισβητηθεί νομικά. Μια ξεκάθαρη παραβίαση της εντολής εκ μέρους της Τράπεζας θα απαιτούσε η γερμανική κυβέρνηση να οδηγήσει την ΕΚΤ στην Δικαιοσύνη, αλλά εδώ δεν υπάρχουν ενδείξεις παραβίασης.

Δεν μπορώ όμως να δω πώς τα μέτρα της ΕΚΤ αποτελούν αποδεκτή υπόθεση για εθνική συνταγματική προσφυγή», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε ενώπιον του Δικαστηρίου στην Καρλσρούη και υποστήριξε ότι θέτοντας τις ενέργειες της ΕΚΤ στην κρίση της Δικαιοσύνης θα μπορούσαμε να οδηγηθούμε σε μια σειρά αντιφατικών αποφάσεων εκ μέρους των διαφόρων δικαστών στην Ευρωζώνη.

Σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα το ΟΜΤ, ο γερμανός υπουργός σημείωσε ότι εκτίμηση για το εάν αποτελεί παραβίαση της εντολής της Τράπεζας θα μπορεί να γίνει μόνο εφόσον γνωστοποιηθεί η νομική πράξη με τις λεπτομέρειες του προγράμματος. Για το σχετικό έγγραφο, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι δήλωσε πριν από λίγες ημέρες ότι είναι έτοιμο και ότι πρόκειται σύντομα να δημοσιοποιηθεί.

Ο κ. Σόιμπλε διευκρίνισε ακόμη ότι και η ΕΚΤ θα μπορούσε να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο προκειμένου να διαφυλάξει την ανεξαρτησία της, υπονοώντας ότι η ίδια η Τράπεζα θα μπορούσε να αντιδράσει, εάν ένα γερμανικό δικαστήριο επιχειρήσει να περιορίσει την δικαιοδοσία της.

Από την πλευρά του το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ Γεργκ Άσμουσεν, καταθέτοντας ενώπιον του Δικαστηρίου, εξήγησε ότι η νομική πράξη για το ΟΜΤ είναι έτοιμη και δήλωσε ότι η ΕΚΤ είναι «τεχνικά έτοιμη» να προχωρήσει γρήγορα προκειμένου να εφαρμόσει το πρόγραμμα, σε περίπτωση που ζητήσει βοήθεια κάποιο κράτος-μέλος.

Η διαδικασία άνοιξε με δήλωση του προέδρου του Σώματος Αντρέας Φοσκούλε ότι η επιτυχία του προγράμματος ΟΜΤ δεν θα επηρεάσει την απόφαση, η οποία, όπως διευκρίνισε, θα αφορά μόνο την νομιμότητα των πολιτικών της ΕΚΤ.

Από την πλευρά του ο βουλευτής των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Πέτερ Γκαουβάιλερ, ο οποίος περιλαμβάνεται στους 35.000 που υπογράφουν την προσφυγή, κάλεσε το Δικαστήριο να μην φοβηθεί την αναταραχή στις αγορές που προκαλεί η διαδικασία. «Όλοι γνωρίζουμε τις κραυγές απελπισίας που θα ακούσουμε από τις αγορές, αν το Δικαστήριο αποφασίσει όπως πρέπει σε αυτή την περίπτωση. Η πίεση είναι τρομακτική. Η Δημοκρατία όμως θα χανόταν εάν εξαρτάτο από τις τράπεζες», δήλωσε χαρακτηριστικά.
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: