Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

ΠΕΦΤΟΥΝ ΤΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΚΩΝ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ

SHARE
Σημαντική αποκλιμάκωση έχουν υποστεί τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων, καθώς το τελευταίο τρίμηνο, από 5,50% έχουν φτάσει κάτω από 4%.
Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η... 
μείωση τους θα συνεχιστεί, αφού η τρόικα μέσω των Επιτρόπων που έχει διορίσει στις τράπεζες ασκεί πιέσεις προς αυτήν την κατεύθυνση. Επιπλέον, η συγκέντρωση του τραπεζικού κλάδου μέσω των συγχωνεύσεων ευνοεί την εναρμόνιση των επιτοκίων.
Οι τράπεζες έχουν όφελος τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ από την εν λόγω μείωση, ποσό το οποίο θα αυξηθεί το προσεχές διάστημα από την περαιτέρω μείωση των επιτοκίων. Τραπεζικά στελέχη αναφέρουν ότι κάθε μείωση κατά 100 μονάδες βάσης των επιτοκίων στις προθεσμιακές καταθέσεις, αντιστοιχεί σε μείωση κόστους κατά περίπου 1 δισ. ευρώ. Πρόθεση της τρόικας είναι το επιτόκιο για τις προθεσμιακές να φτάσει στο μέσο όρο της ευρωζώνης, δηλαδή περί το 2,5%, έτσι ώστε να μειωθεί το κόστος χρήματος που για περίπου 4,5 έτη έφτασε στα ύψη.
Η διαρκής μείωση στα επιτόκια καταθέσεων δημιουργεί -εύλογα- προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων των χορηγήσεων, γεγονός το οποίο θα είναι δυνατό να γίνει πραγματικότητα μόλις οι τράπεζες γυρίσουν στις αγορές και αποκατασταθεί η ρευστότητά τους. Η αποκάτάσταση της ρευστότητας θα πρέπει να συνδυαστεί με τον περιορισμό των επισφαλειών, καθώς το ύψος των επιτοκίων ενσωματώνει και τις ζημίες των τραπεζών. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που διαφέρει το ύψος των επιτοκίων των χορηγήσεων (και των πιστωτικών καρτών, κλπ) σε διάφορες χώρες της ευρωζώνης, κλπ.
Οι τράπεζες που επωφελούνται πρώτες, είναι εκείνες που έχουν συγχωνεύσει άλλα πιστωτικά ιδρύματα. Δηλαδή η Alpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς. Αυτές, έχουν την ευκαιρία να εναρμονίσουν (προς τα κάτω) τα επιτόκια καταθέσεων και να αποκομίσουν τα οφέλη από τις εν λόγω συνέργειες στη χρηματοδότηση. Οι μειώσεις γίνονται στις νέες προθεσμιακές, αλλά και στις ανανεώσεις μίας κατάθεσης προθεσμίας, αφού όμως αυτή έχει λήξει.
Σημαντική αποκλιμάκωση έχει γίνει στις προθεσμιακές καταθέσεις του ομίλου της Alpha Bank. Η Εμπορική είχε ιδιαίτερα πιο υψηλά επιτόκια από την Alpha. Μετά όμως την απόκτηση της Εμπορικής από την Alpha, τα επιτόκια έχουν αρχίσει και συγκλίνουν. Συγκεκριμένα, τον Απρίλιο για τις νέες προθεσμιακές καταθέσεις και τις ανανεώσεις το επιτόκιο ήταν στο 3,57%, από 4,15% τον Ιανουάριο για την Alpha Bank και 4,26% για την Εμπορική Τράπεζα το ίδιο διάστημα.
Στην Τράπεζα Πειραιώς τα επιτόκια για την Πειραιώς -Atebank ήταν στο 4,08% στο τέλος του 2012 και μειώθηκαν περαιτέρω στο 4,01% τον Μάρτιο του 2013, ενώ στις κυπριακές έφθαναν το 4,74%.
Η Eurobank προχώρησε επίσης σε μειώσεις επιτοκίων στις περισσότερες προθεσμιακές καταθέσεις που προσφέρει στους πελάτες της, ενώ η Εθνική Τράπεζα ήταν η πρώτη που είχε ξεκινήσει, αργά και σταθερά, να προσφέρει καταθέσεις προθεσμίας σε χαμηλότερα επίπεδα από την προηγούμενη συμφωνία που είχε κάνει με τον καταθέτη.
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: