Σάββατο 5 Απριλίου 2014

ΟΧΙ... ΣΕ ΝΕΟ ΔΑΝΕΙΟ ΚΑΙ... ΕΛΑΦΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΘΑ ΖΗΤΗΣΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ EUROGROUP ΤΟΥ... ΜΑΪΟΥ

SHARE
Γράφει ο Νίκος Κούτρικας
Οικονομικός συντάκτης ΕΣΗΕΑ
Αγαπητό Fimotro,
Είναι αλήθεια ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να εντάξει τη συζήτηση με τους εταίρους για την ελάφρυνση του χρέους στο Eurogroup του Μαΐου, σύμφωνα με κυβερνητικό... 
αξιωματούχο, που σπεύδει ωστόσο να τονίσει ότι «δεν θα είναι μια εύκολη συζήτηση, ούτε θα τελειώσει σε ένα Eurogroup, αλλά θέλουμε να καταλήξει το συντομότερο δυνατόν». Σύμφωνα με πληροφοπίες η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα στο... τέλος Αυγούστου, οπότε θα εξεταστεί και το «χάσμα» που υπάρχει με την Αθήνα για το δημοσιονομικό κενό του 2015.
Όπως παραδέχθηκε ο αξιωματούχος υπάρχει «χάσμα» μεταξύ ελληνικής πλευράς και Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το δημοσιονομικό κενό για το 2015. Η Κομισιόν θεωρεί ότι το κενό ανέρχεται σε 2 δισ. ευρώ, ενώ το υπουργείο Οικονομικών μιλά για ανάγκες χαμηλότερες του 1 δισ. ευρώ και το θέμα θα εξεταστεί με τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό 2015. Σε συνομιλία του με δημοσιογράφους, μετά το πέρας των εργασιών του Ecofin, ο συγκεκριμένος αξιωματούχος επισήμανε ότι «θέλουμε να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού τα 11 δισ. ευρώ του ΤΧΣ». Για τον συγκεκριμένο λόγο, πρόσθεσε, «το δημόσιο συμφέρον είναι να καλυφθούν πλήρως από την αγορά οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών».
Πάντως, η όποια συζήτηση για το θέμα, θα αρχίσει από το φθινόπωρο και μετά συναρτάται με τα stress tests της ΕΚΤ. Άλλωστε, η ελληνική πλευρά δεν επείγεται, καθώς αφ' ενός έχει καλυφθεί πλήρως το χρηματοδοτικό κενό για το επόμενο 12μηνο, ενώ αφ' ετέρου, η επάνοδος της τρόικας στην Αθήνα προσδιορίζεται για τέλος του καλοκαιριού. «Τους περιμένουμε από τέλος Αυγούστου» είπε ο κορυφαίος αξιωματούχος, για να προσθέσει ότι, λόγω αυτών, αναβάλλονται και οι αποφάσεις για νέο δάνειο προς την Ελλάδα, με την ελληνική πλευρά να εμμένει ότι δεν θα χρειαστεί μία νέα χρηματοδότηση μόλις εκπνεύσει το υπάρχον Πρόγραμμα. Δεν χρειαζόμαστε 4 δισ. από τις αγορές.

Στο άμεσο μέλλον, η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερο βάρος στην προσπάθεια επιστροφής στις αγορές, με τον κορυφαίο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, να επισημαίνει ότι η κίνηση αυτή θα αφορά σε πολύ λιγότερα από 4 δισ. ευρώ. «Δεν χρειαζόμαστε άλλη υποστήριξη, όλα θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας» δήλωσε ο ίδιος.Πάντως, απέφυγε να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες εάν θα υπάρξει και δεύτερη έκδοση ομολόγων ή το ακριβές ύψος του ποσού.
Επιπροσθέτως, η κυβέρνηση αναμένει τον καθορισμό των 6 συν 6 «ορόσημων» για τις υποδόσεις του Ιουνίου και Ιουλίου από 1 δισ. ευρώ ανά δόση.Όπως αναφέρεται από το υπουργείο Οικονομικών, στα «ορόσημα» συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, ο δασικός νόμος, το πλανόδιο εμπόριο, το διοικητικό βάρος των επιχειρήσεων, τα επικουρικά ταμεία του Δημοσίου, η «μικρή» ΔΕΗ, οι φόροι υπέρ τρίτων, η μείωση του περιθωρίου κέρδους των φαρμακείων κατά 4 μονάδες, κ.ά.
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: