Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

''O BENIZΕΛΟΣ ΚΡΥΒΕΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΙΑ''...

SHARE
Άρθρο με τίτλο «Τελευταία ευκαιρία για τους Έλληνες Σοσιαλιστές», στο οποίο περιγράφεται και αναλύεται η κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ και η προοπτική του ενόψει...
των επερχόμενων δημοτικών και περιφερειακών εκλογών και των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σε σχεδόν ένα μήνα, δημοσίευσε η αυστριακή εφημερίδα Die Presse.

Όπως σημειώνεται στην αρχή του δημοσιεύματος, στη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ τον Ευάγγελο Βενιζέλο θα ζήλευε κανείς το 2009 όταν το κόμμα είχε νικήσει στις εκλογές με ποσοστό 43,9%, όμως σήμερα τον βλέπει κανείς ως «καπετάνιο ενός βυθιζόμενου πλοίου», και ένα μήνα πριν τις εκλογές το κόμμα αποφάσισε να «κρύψει» το όνομά του πίσω από τον εκλογικό συνασπισμό «Ελιά», τη στιγμή που τα ποσοστά στις δημοσκοπήσεις κυμαίνονται μεταξύ 5-6%, δηλαδή στο ένα έβδομο των ψήφων του 2009.
Οι Σοσιαλιστές, αναφέρεται στο δημοσίευμα, κατέρρευσαν κάτω από το βάρος της κρίσης χρέους και για περίπου δύο χρόνια, από το 2009 έως το 2011, έπρεπε να αντιμετωπίσουν μόνοι τους την ολοένα και χειρότερη κατάσταση. Ο τότε αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, αναγκάσθηκε να παραδεχθεί την κρίσιμη χρονιά του 2010 τη χρεοκοπία της χώρας, να φέρει τους διεθνείς πιστωτές και το κόμμα να αποφασίσει τις πρώτες άγριες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις στο δημόσιο τομέα, απομακρύνοντας με τον τρόπο αυτό τον πυρήνα των ψηφοφόρων του, κάτι που αυτοί μέχρι σήμερα δεν συγχώρεσαν στο «κόμμα τους».

Πολλοί από αυτούς πήγαν στη «ριζοσπαστική Αριστερά» του ΣΥΡΙΖΑ με το νεαρό, δυναμικό αρχηγό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος καταφέρεται χωρίς αναστολές κατά του πολιτικού κατεστημένου, την πολιτική λιτότητας και τους Ευρωπαίους θιασώτες της, και το μεγάλο ερώτημα που τίθεται είναι, αν ο ριζοσπαστικός αριστερός συνασπισμός θα εδραιωθεί ως μαζικό κόμμα, ως ένα «δεύτερο ΠΑΣΟΚ», ή αν το αριστερό Κέντρο θα κατορθώσει να αναδιαμορφωθεί.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, για κάτι τέτοιο όμως το ΠΑΣΟΚ δεν έχει χρόνο, ο Βενιζέλος ανέλαβε μια «εθνική αποστολή», όπως ο ίδιος λέει, να «σώσει τη χώρα» ως κυβερνητικός εταίρος της Νέας Δημοκρατίας υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και σ΄αυτό δεν φαίνεται να έχει άδικο, καθώς χωρίς το ΠΑΣΟΚ δεν θα υπήρχε κυβερνητική πλειοψηφία, που με 152 βουλευτές στο σύνολο των 300, είναι έτσι κι αλλιώς εύθραυστη, και μια οριστική κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ θα σήμαινε άμεση προκήρυξη πρόωρων εκλογών, ενώ, από την άλλη, με το ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση θα επακολουθούσαν πολιτικές αναταράξεις με πιθανή κατάληξη μια έξοδο από το ευρώ.
Ακόμη, στο δημοσίευμα επισημαίνεται πως στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ ο Βενιζέλος έχει να αντιμετωπίσει κυρίως έναν αντίπαλο και αυτός είναι ο Γιώργος Παπανδρέου -πρωθυπουργός στο διάστημα 2009-2011 και συγχρόνως γιος του ιδρυτή του κόμματος Ανδρέα Παπανδρέου - απέναντι στον οποίο δεν είχε καμιά πιθανότητα η υποψηφιότητά του για την αρχηγία του κόμματος το 2007, αλλά και ο οποίος ήταν εκείνος που μετά την κατάρρευση της κυβέρνησής του αναγκάσθηκε να χρίσει σε διάδοχό του τον Βενιζέλο.
Επιπλέον, υπογραμμίζεται πως στις τελευταίες ψηφοφορίες στη Βουλή ο Γιώργος Παπανδρέου διαφοροποιήθηκε από τη γραμμή του κόμματος, ενώ στον εκλογικό συνασπισμό «Ελιά» δεν συμμετέχουν οπαδοί του όπως επίσης έχουν απομακρυνθεί, με μία εξαίρεση, από το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος οι προταθέντες από τον Παπανδρέου υποψήφιοι.
Τέλος, στο δημοσίευμα της «Die Presse» υπογραμμίζεται πως οι προστριβές της παλιάς φρουράς παραβλέπουν τον πυρήνα του προβλήματος, ότι δηλαδή μόνον ένας νέος, άφθαρτος ηγέτης του κόμματος θα μπορούσε να προσελκύσει τους ψηφοφόρους, όμως ο Βενιζέλος φρόντισε για το αντίθετο, να μην εκπροσωπούνται δηλαδή στην «Ελιά» σημαίνοντες, ανεξάρτητοι υποψήφιοι. Ως εκ τούτου έρχεται το νεοιδρυθέν κόμμα «Ποτάμι» του δημοσιογράφου Σταύρου Θεοδωράκη, που προέρχεται από το περιβάλλον του ΠΑΣΟΚ και ο οποίος έχει ως μοναδικό πλεονέκτημα ότι είναι «πολιτικά απροσδιόριστος», να εμφανίζεται στις τελευταίες δημοσκοπήσεις με ποσοστό σχεδόν 10%.
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: