Τρίτη 24 Ιουνίου 2014

Όλο το σχέδιο για συντάξεις-εξπρές σε όλα τα ταμεία

SHARE
Με τη δημιουργία Εθνικού Κέντρου Απονομής Συντάξεων σκοπεύει το υπουργείο Εργασίας να αντιμετωπίσει τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων.
Εκεί θα κατευθύνεται το σύνολο των αιτήσεων συνταξιοδότησης ανεξαρτήτως Ταμείου, ώστε να αντιμετωπιστούν οριστικά τα προβλήματα που υπάρχουν στην... επικοινωνία μεταξύ των ασφαλιστικών φορέων.
Η ρύθμιση εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο παρεμβάσεων του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση για τη μείωση της γραφειοκρατίας και την ταχύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων. Το πακέτο μέτρων περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την καθιέρωση του ασφαλιστικού βιογραφικού, την έκδοση προσωρινής επικουρικής σύνταξης αλλά και την οριστική κατάργηση των βιβλιαρίων ασθενείας.
Αυτή την εβδομάδα ο Γιάννης Βρούτσης θα επισκεφθεί την ΗΔΙΚΑ για να γίνουν και τα επίσημα... εγκαίνια του συστήματος «Ατλας», που θα αποτελέσει τον βασικό πυλώνα των αλλαγών. Στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά την αίτηση συνταξιοδότησης και να παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο μέσω του υπολογιστή την πορεία της υπόθεσής τους.
Ο σχεδιασμός
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργού Εργασίας η δημιουργία του Εθνικού Κέντρου Απονομής Συντάξεων θα ξεκινήσει άμεσα και θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου. Η στελέχωση του Κέντρου θα γίνει από υπαλλήλους όλων των ασφαλιστικών ταμείων και εκεί θα κατευθύνεται το σύνολο των αιτήσεων για σύνταξη.
Οι υπάλληλοι θα έχουν άμεση πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία του υποψήφιου συνταξιούχου (ένσημα ανεξαρτήτως ταμείου ασφάλισης) και επομένως θα αρθούν τα όποια γραφειοκρατικά εμπόδια. Με τον τρόπο αυτό θα λυθεί το πρόβλημα των καθυστερήσεων και οι συνταξιοδοτικές αποφάσεις θα βγαίνουν σε πολύ σύντομο χρόνο.
Μεγάλοι κερδισμένοι θα είναι όσοι έχουν διαδοχική ασφάλιση, καθώς σήμερα για την έκδοση της οριστικής απόφασης συνταξιοδότησης από τα ταμεία κύριας ασφάλισης απαιτούνται από 18 έως και 24 μήνες. Σε περίπτωση που όλα τα ένσημα είναι σε έναν μόνο φορέα ο χρόνος της αναμονής για την τελική απόφαση μπορεί να φτάσει τους 12 μήνες (στο ενδιάμεσο οι ασφαλισμένοι δικαιούνται προσωρινή σύνταξη).
Εδώ πρέπει να αναφερθεί πως μέσα στον Ιούλιο ο υπουργός Εργασίας θα ανακοινώσει την καθιέρωση του θεσμού της προσωρινής σύνταξης και στα επικουρικά ταμεία, όπου οι καθυστερήσεις φτάνουν ακόμα και τα τέσσερα χρόνια.
Το μέτρο θα εφαρμοστεί σε όσους επικουρικούς φορείς υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση, με την αρχή να γίνεται από το επικουρικό των εργαζομένων στα εμπορικά καταστήματα (όπου η προσωρινή σύνταξη θα διαμορφωθεί στα 230 ευρώ τον μήνα).
Στο «μέτωπο» των ενοποιήσεων στο ασφαλιστικό σύστημα η μελέτη του ΚΕΠΕ παραδίδεται στο τέλος Ιουλίου, προκειμένου μέσα στη χρονιά να ολοκληρωθεί το εγχείρημα. Το νέο τοπίο θα περιλαμβάνει τη δημιουργία μόλις τριών ταμείων ασφάλισης ?για μισθωτούς (ΙΚΑ), για ελεύθερους επαγγελματίες (ΟΑΕΕ) και αγρότες (ΟΓΑ)? ενώ αυτόνομο ρόλο διατηρεί το ΝΑΤ.
Ενδεικτικό της έκτασης των αλλαγών είναι πως τα τρία νέα Ταμεία θα προκύψουν από την ενοποίηση πάνω από 60 κλάδων ασφάλισης, με στόχο να αντιμετωπιστεί ο κατακερματισμός του συστήματος. Με βάση τον σχεδιασμό οι νέοι φορείς θα έχουν την ευθύνη χορήγησης τόσο της κύριας σύνταξης όσο και της επικουρικής και του εφάπαξ (θα υπάρχουν χωριστοί λογαριασμοί), καλύπτοντας το σύνολο των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων της χώρας.
ΑΜΕΣΑ ΤΑ ΟΦΕΛΗ
Τι περιλαμβάνει ο νέος «συνταξιοδοτικός χάρτης»
Ο νέος «συνταξιοδοτικός χάρτης» του υπουργείου θα περιλαμβάνει τα εξής:
1. Λειτουργία Εθνικού Μητρώου Δικαιούχων Περίθαλψης. Υπολογίζεται πως θα εξοικονομηθούν ετησίως 1,5 εκατομμύριο ευρώ από τη διακοπή εκτύπωσης και ταχυδρομικής αποστολής αυτοκόλλητων ετικετών σε περίπου τρία εκατομμύρια άτομα. Το όφελος είναι ακόμα μεγαλύτερο αν ληφθεί υπόψη πως με το νέο σύστημα θα μπει τέλος και στις πλαστές θεωρήσεις βιβλιαρίων ασθενείας.
Με βάση τον σχεδιασμό τα Ταμεία θα ενημερώνουν σε πραγματικό χρόνο το Μητρώο για τους άμεσα και έμμεσα ασφαλισμένους. Ουσιαστικά θα υπάρχει διασύνδεση του Μητρώου με την εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και με τα νοσοκομεία ή άλλους παρόχους υγείας. Με τον τρόπο αυτό θα ελέγχεται ηλεκτρονικά το δικαίωμα των ασφαλισμένων σε παροχές σε είδος.
2. Δημιουργία Ψηφιακού Λογαριασμού Ασφάλισης. Στους νέους ψηφιακούς λογαριασμούς ασφάλισης θα ενσωματωθούν... 29 δισεκατομμύρια ημέρες ασφάλισης από τα μέσα της δεκαετίας του 1970 μέχρι και σήμερα. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να βρουν ανά πάσα στιγμή τον ακριβή αριθμό των ενσήμων.
Μάλιστα, θα μπορούν να ενημερώνονται ηλεκτρονικά μόλις φτάσει η ώρα της συνταξιοδότησης, ώστε να υποβάλλουν μέσω του Διαδικτύου την αίτηση στα Ταμεία. Εδώ πρέπει να επισημανθεί πως η αρχή θα γίνει από το ΙΚΑ όπου τον επόμενο μήνα αναμένεται να γίνει υποχρεωτική η ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων συνταξιοδότησης (μέχρι τώρα το μέτρο λειτουργεί προαιρετικά).
3. Λειτουργία Εθνικού Μητρώου Εργοδοτών μέσω του οποίου χορηγείται ασφαλιστική ενημερότητα. Θα καταγράφονται τα πλήρη στοιχεία του φορέα ασφάλισης, του εργοδότη, της κατηγορίας της επιχείρησης και των τυχόν οφειλών ή ρυθμίσεων.
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: