«Σε πλήρη εξέλιξη» ο έλεγχος για πλαστά πιστοποιητικά στο Δημόσιο

Τρίτη, 22 Ιουλίου 2014

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία ελέγχου της εγκυρότητας των τίτλων σπουδών και των πιστοποιητικών που αξιοποίησαν οι δημόσιοι υπάλληλοι για την πρόσληψή τους.
Η διερεύνηση αφορά το σύνολο του προσωπικού στο Δημόσιο, ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας που υπηρετούν (τακτικοί υπάλληλοι, αορίστου χρόνου και επί θητεία, αλλά και υπάλληλοι που εργάζονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και έργου) σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, ΟΤΑ α' και β' βαθμού, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ και δημόσιες επιχειρήσεις.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες θα καταχωρίζουν σε ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή που έχει αναπτυχθεί και λειτουργεί στο Σώμα Επιθεωρητών - Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ) στοιχεία τα οποία συλλέγουν κατά την ελεγκτική διαδικασία.
Για κάθε παραποίηση τίτλου ή άλλου στοιχείου του προσωπικού μητρώου ή του σχετικού φακέλου των ελεγχομένων υπαλλήλων, η οποία διαπιστώνεται, θα πρέπει να καταγράφονται αναλυτικά στο σύστημα του ΣΕΕΔΔ:
  • οι «Περιπτώσεις» (άτομα), τα «Πλαστά / Παραποιημένα» (πιστοποιητικά) και
  • όλες οι σχετικές «Ενέργειες» της Υπηρεσίας στην οποία ανήκει οργανικά ο υπάλληλος.
Αυτό ορίζεται σε εγκύκλιο που εξέδωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης.
Επίσης, οι δημόσιοι και ιδιωτικοί οργανισμοί που εκδίδουν τίτλους σπουδών ή κάθε είδους βεβαιώσεις και πιστοποιητικά, εφόσον εξακριβώνεται η υποβολή νοθευμένου ή πλαστογραφημένου τίτλου ή πιστοποιητικού, πρέπει να ενημερώνουν το ΣΕΕΔΔ, πέραν του δημοσίου φορέα όπου υπηρετεί ο υπάλληλος και ο οποίος έχει ζητήσει τον έλεγχο της εγκυρότητας.
Παράλληλα, οι διοικήσεις των φορέων οφείλουν να ενημερώνουν τις εισαγγελικές αρχές προκειμένου να διερευνηθούν οι τυχόν αξιόποινες πράξεις.
Όπως επεσήμανε τη Δευτέρα ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κυριάκος Μητσοτάκης, «η διαδικασία ελέγχου της εγκυρότητας των τίτλων σπουδών και των λοιπών στοιχείων που περιλαμβάνονται στα ατομικά μητρώα των υπαλλήλων είναι σε πλήρη εξέλιξη και παράγει ήδη σημαντικά αποτελέσματα».
Και συμπλήρωσε: «Για πρώτη φορά με οργανωμένο τρόπο επιχειρείται από όλους τους φορείς του Δημοσίου, υπό την εποπτεία του ΣΕΕΔΔ, να ξεκαθαρίσει οριστικά το τοπίο. Καλώ τις διοικήσεις αλλά και τους φορείς που είναι αρμόδιοι να επιβεβαιώσουν την εγκυρότητα των πιστοποιητικών να στηρίξουν την προσπάθεια αυτή. Το οφείλουμε στη συντριπτική πλειοψηφία των δημοσίων υπαλλήλων που κόπιασαν για να σπουδάσουν και να αποκτήσουν τις αναγκαίες δεξιότητες και τα προσόντα».
Newsroom ΔΟΛ

 
 
 

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

 
Copyright © Ellinas Blog