Παρασκευή 18 Ιουλίου 2014

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΕΚΠΡΟΘΕΣΜΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΣΤΙΜΑ

SHARE
Διευκολύνσεις στους φορολογούμενους και τα λογιστικά γραφεία ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών. Μετά την παράταση που έδωσε χθες η Γενική Γραμματέας Δημοσίων ΕσόδωνΚατερίνα Σαββαϊδου για την... 
υποβολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων των δυο πρώτων τριμήνων του 2014 και του έτους 2013, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να δώσει τη δυνατότητα στους φορολογούμενους και τους λογιστές που δεν πρόλαβαν μέχρι τα μεσάνυχτα της περασμένης Δευτέρας να υποβάλουν τις φορολογικές δηλώσεις να τις καταθέσουν εκπρόθεσμα χωρίς την επιβολή πρόσθετων φόρων και προστίμων.
Επίσης η καθυστέρηση στην εκκαθάριση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων αναμένεται να μεταθέσει κατά ένα μήνα την πληρωμή της πρώτης δόσης του φόρου η οποία θα πρέπει κανονικά να καταβληθεί μέχρι το τέλος Ιουλίου.
Ειδικότερα:
Φορολογικές δηλώσεις
Με τροπολογία που ενδεχομένως κατατεθεί τη Δευτέρα στη Βουλή θα δίνεται χρονικό περιθώριο άλλων 2-3 ημερών για την ηλεκτρονική υποβολή φορολογικών δηλώσεων χωρίς πρόστιμα και πρόσθετους φόρους. Επίσης για τις εκπρόθεσμες φορολογικές δηλώσεις όσων φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών – συνταξιούχων (μισθωτοί, συνταξιούχοι, αγρότες, εργαζόμενοι με «μπλοκάκι») θα γίνονται δεκτές οι αποδείξεις αγοράς αγαθών και λήψης υπηρεσιών συνολικής αξίας ίσης με το 25% του συνολικού εισοδήματός τους. Έτσι οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι δεν θα επιβαρυνθούν με την επιβολή έξτρα φόρου αφού θα δικαιούνται την έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ που ισχύει για την κλίμακα των μισθωτών. Την πληροφορία αυτή, μετέφερε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κ. Κλειτσιώτης στο προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΠΟΦΕΕ). Σημειώνεται ότι οι λογιστές-φοροτεχνικοί από την πρώτη στιγμή αντέδρασαν έντονα με το κλείσιμο της ηλεκτρονικής υπηρεσίας του Taxisnet για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων τα μεσάνυχτα της περασμένης Δευτέρας και όπως εκτιμούν περίπου 100.000 φορολογικές δηλώσεις δεν υποβλήθηκαν. Μάλιστα, στην επιστολή που απέστειλε χθες η ΠΟΦΕΕ στον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη αναφέρεται ότι η φετινή υποβολή των δηλώσεων σημαδεύτηκε από την μη τήρηση του νόμου και των αποφάσεων από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και από τα τεράστια τεχνικά προβλήματα στην πλατφόρμα ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων που οδήγησαν σε αδιέξοδο χιλιάδες φορολογούμενους και κυρίως λογιστές – φοροτεχνικούς.
Πρόστιμα
Το Taxisnet για την υποβολή εκπρόθεσμων φορολογικών δηλώσεων και τροποποιητικών δηλώσεων αναμένεται να ανοίξει ξανά σήμερα ενώ σύμφωνα με την εγκύκλιο της κ. Σαββαϊδου τα πρόστιμα που προβλέπονται για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις είναι τα εξής:
- Πρόσθετος φόρος 1% επί του οφειλόμενου με τη δήλωση φόρου για κάθε μήνα καθυστέρησης, με αφετηρία υπολογισμού την 15η Ιουλίου 2014
- Για τις περιπτώσεις που δεν προβλέπεται η επιβολή πρόσθετου φόρου ή δεν προκύπτει ποσό φόρου για καταβολή, επιβάλλεται πρόστιμο 100 ευρώ.
Όσον αφορά στην διαδικασία υποβολής των εφετινών φορολογικών δηλώσεων:
- Την πρώτη ημέρα υποδοχής δηλώσεων, δηλαδή στις 20 Μαρτίου 2014, υπέβαλαν δήλωση 78 φορολογούμενοι και την τελευταία ημέρα 276.000.
- Ένας στους πέντε φορολογούμενους υπέβαλε δήλωση την τελευταία εβδομάδα.
- Έξι στους δέκα φορολογούμενους υπέβαλαν δήλωση τον τελευταίο μήνα.
Επίσης σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών οι υποβληθείσες δηλώσεις έφτασαν τελικώς στα 5.811.918, ενώ έξτρα φόρο 1.503 ευρώ κατά μέσο όρο καλούνται να πληρώσουν περίπου 2,5 εκατ. φορολογούμενοι για τους οποίους το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης της φορολογικής τους δήλωσης ήταν χρεωστικό. Η πληρωμή του φόρου μπορεί να γίνει είτε εφάπαξ με έκπτωση 1,5% είτε σε 3 ίσες διμηνιαίες δόσεις εκ των οποίων η πρώτη μέχρι τις 31 Ιουλίου, η δεύτερη μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και η τρίτη μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.
Συγκεντρωτικές καταστάσεις: Παράταση – ανάσα για τα λογιστικά γραφεία έδωσε η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Κατερίνα Σαββαϊδου. Σύμφωνα με την απόφαση οι συγκεντρωτικές καταστάσεις ημερολογιακού έτους 2013 θα υποβληθούν έως το τέλος Δεκεμβρίου, ενώ για τις μηνιαίες συγκεντρωτικές καταστάσεις έτους 2014, η υποβολή των δύο πρώτων τριμήνων θα μπορεί να γίνει μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου του 2014 ενώ κανονικά έληγε στις 31 Ιουλίου. Επίσης με την απόφαση μεταβάλλεται και η συχνότητα ηλεκτρονικής υποβολής των συγκεντρωτικών καταστάσεων από μήνα σε τρίμηνο για τους εκδότες των φορολογικών στοιχείων.
Φόρος ακινήτων. Τη μετατόπιση όλων των δόσεων κατά ένα μήνα του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) σχεδιάζει τώρα το υπουργείο Οικονομικών μετά την καθυστέρηση που παρατηρείται στην εκκαθάριση του φόρου. Έτσι η πρώτη από τις έξι μηνιαίες δόσεις του φόρου θα καταβληθεί στο τέλος Αυγούστου αντί για το τέλος του μήνα ενώ η τελευταία δόση θα πληρωθεί στις 31 Ιανουαρίου 2015. Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή οι διατάξεις οι οποίες θα κλείνουν όλα τα κενά που υπάρχουν στον υπολογισμό του φόρου προκειμένου να ξεκινήσει η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ.
Πηγή : imerisia.gr
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: