Κυριακή 15 Ιουνίου 2014

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Tην... ανηφόρα τραβούν οι βάσεις

SHARE
   Την ανηφόρα φαίνεται ότι τραβούν οι βάσεις στα τέσσερα από τα πέντε Πεδία, την ίδια στιγμή που τα πρώτα αποτελέσματα των γραπτών εξετάσεων δείχνουν συνωστισμό των υποψηφίων όχι μόνο στις σχολές «πρώτης γραμμής» αλλά και σ’ εκείνες με μεσαίες βαθμολογίες.
Παράλληλα, αυξημένο αναμένεται να είναι το ενδιαφέρον των μαθητών για περιφερειακά τμήματα που έχουν αντιστοιχία με κάποιο κεντρικό πανεπιστήμιο και στα οποία υπάρχει «παράθυρο» για μετεγγραφή.
   Ο αριθμός των εισακτέων ανέρχεται φέτος σε 70.305 (69.398 το 2013) και σημαντικός παράγοντας διαμόρφωσης των βάσεων θα αποτελέσει και η επιλογή των μαθητών στο Μηχανογραφικό τους μετά την ανακοίνωση της τελικής βαθμολογίας.
Υπενθυμίζεται πως σε σχέση με πέρυσι παρατηρείται αύξηση κατά 20% των προσφερόμενων θέσεων λόγω της κατάργησης των ειδικών κατηγοριών (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, κοινωνικά κριτήρια). Ωστόσο, όποιος υποψήφιος πρώην ειδικής κατηγορίας καταφέρει να εισέλθει σε κάποιο ΑΕΙ ή ΤΕΙ της επαρχίας έχει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει τη δυνατότητα της μετεγγραφής σε αντίστοιχο άλλης πόλης (εφόσον φυσικά αυτή προσφέρεται).
   Σε γενικές γραμμές, στις Οικονομικές Σχολές του 5ου Επιστημονικού Πεδίου βασικό ρόλο στη διαμόρφωση των βάσεων θα παίξει το μάθημα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας, το οποίο εξετάζεται σήμερα Πέμπτη, κλείνοντας και την αυλαία των Πανελλαδικών εξετάσεων για φέτος. Στο συγκεκριμένο Πεδίο, πάντως, η αύξηση των εισακτέων -και λόγω της κατάργησης των θέσεων ειδικής κατηγορίας υποψηφίων- προϊδεάζει για πτώση, ιδιαίτερα αν η δυσκολία του μαθήματος αυτού δεν είναι πολύ μεγαλύτερη από πέρυσι.
Ο παράγοντας των μετεγγραφών
   Μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας εκτιμούν πως ο παράγοντας των μετεγγραφών θα ωθήσει προς τα πάνω τις βάσεις κυρίως στα περιφερειακά τμήματα μεσαίων βαθμολογιών, τα οποία έχουν αντίστοιχα τμήματα σε κεντρικά ιδρύματα.
   Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί η Νομική Αθήνας, όπου ένας υποψήφιος ειδικής κατηγορίας μπορεί να δηλώσει ως πρώτη επιλογή τη Νομική του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, φοβούμενος ότι η βαθμολογία του δεν θα «πιάσει» το αντίστοιχο τμήμα της Αθήνας, προκειμένου να εισέλθει στη συνέχεια σε αυτή εκμεταλλευόμενος το «παραθυράκι» της μετεγγραφής. Αποτέλεσμα αυτής της τάσης είναι οι βάσεις σε συγκεκριμένα γεωγραφικά τμήματα (π.χ. Θράκη) να παρουσιάσουν άνοδο.
   Σε γενικές γραμμές, τα θέματα στα περισσότερα μαθήματα είχαν μικρότερο βαθμό δυσκολίαςσε σχέση με τα αντίστοιχα του 2013, ενώ δεν υπήρξαν ασάφειες στη διατύπωσή τους. Μέχρι στιγμής παρατηρείται ότι μεγάλος αριθμός υποψηφίων προσεγγίζει πολύ πιο εύκολα βαθμολογία μεταξύ 14-16. Την ίδια στιγμή, στις υψηλές βαθμολογίες η διαφοροποίηση δεν θα είναι σημαντική, γι' αυτό και η αύξηση αναμένεται μικρή.
   Ωστόσο, υπάρχουν και εξαιρέσεις, καθώς στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο και στις Σχολές Υγείαςτα φετινά θέματα σε Βιολογία και Χημεία χαρακτηρίζονται δυσκολότερα σε σύγκριση με πέρυσι, επομένως οι βάσεις δεν θα μείνουν χωρίς σημαντικές διακυμάνσεις. Στα υπόλοιπα μαθήματα οι βαθμολογίες παρουσιάζουν μικρές αυξομειώσεις. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, οι υποψήφιοι φαίνεται να τα πήγαν καλύτερα στα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας, με τις βαθμολογίες αρκετών γραπτών να προσεγγίζουν το 15 και το 16.
Οι επιδόσεις των υποψηφίων
   Νεοελληνική Γλώσσα: Περισσότεροι μαθητές σε σχέση με το 2013 κινούνται σε μεσαίες βαθμολογίες. Τα άριστα είναι περίπου τα ίδια, ενώ αρκετοί έπεσαν και κάτω από τη βάση, καθώς βγήκαν εκτός θέματος στην έκθεση.
   Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής: Περισσότεροι μαθητές από πέρυσι πέρασαν τη βάση. Το φετινό 12 είναι το αντίστοιχο 10 του 2013. Τα θέματα ήταν σχετικά εύκολα και αναμένεται αύξηση των βάσεων που επηρεάζονται άμεσα από το συγκεκριμένο μάθημα λόγω της αυξημένης βαρύτητας που έχει (π.χ. 5ο Πεδίο των Οικονομικών Σχολών).
   Βιολογία Γενικής Παιδείας: Η πλειονότητα των μαθητών συγκεντρώνει μεσαίες προς υψηλές βαθμολογίες.
   Ιστορία Γενικής Παιδείας: Χωρίς «παγίδες» τα θέματα. Ανάλογη με το 2013 η βαθμολογία.
   Φυσική Γενικής Παιδείας: Εύκολα θέματα, με πολλούς μαθητές να κινούνται σε μεσαίες βαθμολογίες και αρκετούς σε υψηλές.
   Μαθηματικά Κατεύθυνσης: Μικρότερος ο βαθμός δυσκολίας των θεμάτων σε σχέση με πέρυσι. Κλιμακούμενη δυσκολία, καλύτερες βαθμολογίες.
   Αρχαία Κατεύθυνσης: Απλά και κατανοητά θέματα. Μέχρι στιγμής οι βαθμολογίες είναικαλύτερες σε σχέση με τις αντίστοιχες του 2013.
   Βιολογία Κατεύθυνσης: Τα θέματα απαιτούσαν καλή προετοιμασία και σωστή οργάνωση του χρόνου. Ανάλογοι βαθμοί με πέρυσι.
   Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης ΕπιχειρήσεωνΚαλύτερες βαθμολογίες σε σχέση με πέρυσι.
   Λογοτεχνία Κατεύθυνσης: Χωρίς δυσκολίες τα θέματα. Καλύτεροι βαθμοί από πέρυσι.
   Λατινικά Κατεύθυνσης: Για καλά προετοιμασμένους τα θέματα.
   Χημεία Κατεύθυνσης: Βατά και κατανοητά τα θέματα, ωστόσο πολύ απαιτητικά ως προς την ποσότητα σε σύγκριση με τον προσφερόμενο χρόνο. Για καλά προετοιμασμένους μαθητές.Δύσκολο το άριστα.
   Ιστορία Κατεύθυνσης: Θέματα για καλά προετοιμασμένους υποψηφίους. Σαφή διατύπωση. Δεν υπάρχει ακόμα εικόνα της βαθμολογίας.
   Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον: Τα θέματα κάλυπταν μεγάλο μέρος της ύλης. Διαβαθμισμένης δυσκολίας. Ανάλογοι βαθμοί με πέρυσι.
  Φυσική Κατεύθυνσης: Σαφή και αναμενόμενα θέματα κλιμακούμενης δυσκολίας. Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με το 2013.
   Εν τω μεταξύ, η μείωση, σε σχέση με πέρυσι, κατά 450 θέσεων στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο(που αφορά κυρίως στη Θεωρητική Κατεύθυνση και στις Νομικές Σχολές) ευνοεί προφανώς τους υποψηφίους των υπόλοιπων πεδίων, κυρίως αυτούς που ενδιαφέρονται για σχολές όπωςΠολυτεχνείοΦυσικοχημεία, Πληροφορική, Οικονομικά, Κτηνοτροφία, Γεωπονία.
   Το 2013 οι εισακτέοι ήταν 69.398, ενώ, όπως αναφέρθηκε στην αρχή, ο φετινός αριθμός διαμορφώνεται σε 70.305. Γίνεται αντιληπτό, λοιπόν, πως η αύξηση των προσφερόμενων θέσεων θα οδηγήσει σε πτώση των βάσεων κυρίως στο 5ο Πεδίο, το οποίο περιλαμβάνει τις Οικονομικές Σχολές.
   Σε κάθε περίπτωση, πάντως, καλύτερη εκτίμηση για την πορεία των φετινών βάσεων θα μπορεί να γίνει όταν το Υπουργείο Παιδείας δώσει στη δημοσιότητα τα στατιστικά στοιχεία βαθμολογιών και την κλιμάκωση του Γενικού Βαθμού Πρόσβασης.
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: