Παρασκευή 9 Μαΐου 2014

ΣΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΥΠΟΤΟΝΙΚΟ ΤΟ ΚΛΙΜΑ...

SHARE
Σφυγμομέτρηση των νέων πριν από τις δημοτικές εκλογές χαρακτηρίζουν οι φοιτητικές παρατάξεις τις σημερινές φοιτητικές εκλογές, παρά το υποτονικό κλίμα...
που επικρατεί ακόμα και σήμερα στα περισσότερα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ της χώρας. 

Μόνο κάποια «τραπεζάκια» θυμίζουν ότι αύριο θα πραγματοποιηθούν φοιτητικές εκλογές, ενώ η έλλειψη χρημάτων δεν επέτρεψε να γίνουν οι εκδρομές και οι εκδηλώσεις άλλων εποχών.

Κάποιοι φοιτητές βέβαια σχολιάζουν ότι, λόγω των άλλων εκλογικών αναμετρήσεων, ακόμα και η συζήτηση των φοιτητών επικεντρώνεται στα κεντρικά πολιτικά ζητήματα, ενώ κάποιες αριστερές παρατάξεις δίνουν σαφές αντιμνημονιακό χαρακτήρα και στις φοιτητικές εκλογές.

«Πιστεύουμε οτι εφέτος θα ψηφίσουν περίπου 100.000 φοιτητές, περίπου όσοι και πέρυσι» λέει στο protothema.gr ο υπεύθυνος Τύπου της ΔΑΠ, Κων. Διγαλάκης και εξηγεί οτι η ημερομηνία των φοιτητικών εκλογών, λίγες ημέρες πριν από τις δημοτικές εκλογές, αλλά και τις ευρωεκλογές, τις καθιστά μία αξιόπιστη σφυγμομέτρηση δυνάμεων. 

Το βασικό σύνθημα της ΔΑΠ είναι «Υπάρχει λόγος», ενώ η παράταξη δίνει έμφαση στην ασφάλεια των Πανεπιστημίων με κατάθεση προτάσεων που αφορούν σε κανόνες και στην ύπαρξη φύλαξης στα Πανεπιστήμια. Επίσης, όπως εξηγεί ο κ. Διγαλάκης υπάρχουν προτάσεις για την οικονομική ελάφρυνση των φοιτητών μέσω προγραμμάτων στέγασης ενώ ζητούν την επανασύσταση της ΕΦΕΕ και της ΕΣΕΕ, καθώς με τη συγκεκριμένη ονομασία και μορφή δεν είναι πλέον ενεργές.

«Η δημόσια δωρεάν παιδεία και η διαφάνεια» είναι το βασικό σύνθημα της ΠΑΣΠ, όπως εξηγεί ο γραμματέας της ΠΑΣΠ Πανεπιστημίων Μιχάλης Νικηφόρος. Τονίζει οτι η ΠΑΣΠ λέει «όχι» στη διαγραφή φοιτητών, λόγω εξάντλησης χρόνου σπουδών και την κατάργηση του ασύλου. 

Οπως επισημαίνει ο γραμματέας της νεολαίας, επιδιώκουν να ψηφίζουν όσο περισσότεροι φοιτητές γίνεται καθώς και λόγω της συγκυρίας οι νέοι δεν πρέπει να είναι αδιάφοροι.

Με σαφές αντιμνημονιακό χαρακτήρα «κατεβαίνουν» τα ΕΑΑΚ. Βασικό τους σύνθημα, όπως λέει, ο Γιάννης Σιαμαντάς φοιτητής μέλος των ΕΑΑΚ είναι «Η Νεολαία δεν ψάχνει για σωτήρες παίρνει τη δύναμη στα χέρια της», ενώ στην αφίσα αναφέρεται «όχι στο μνημόνιο». Ο κ. Σιαμαντάς επισημαίνει τη βαρύτητα των αυριανών εκλογών, που αν και τις χαρακτηρίζει υπόκωφες, θεωρεί ότι κάθε ψήφος έχει σημασία για το φοιτητικό κίνημα και γενικότερα. Τονίζει ότι λόγω και των εκλογικών αναμετρήσεων της κεντρικής πολιτικής σκηνής, η ψήφος των φοιτητών παίρνει τη μορφή σφυγμομέτρησης και για το θέμα του μνημονίου.

Πέρυσι η ΔΑΠ ήταν η πρώτη δύναμη στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ ενώ ψήφισαν περίπου οι μισοί από τους ενεργούς φοιτητές της χώρας, δηλαδή περίπου 105.000. Πτώση υπέστη η ΠΑΣΠ που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ, ενώ η Αριστερή Ενότητα (ΑΡΕΝ) του ΣΥΡΙΖΑ έμεινε στα ίδια επίπεδα με αυτά του 2012 -σύμφωνα με τις εκτιμήσεις άλλων παρατάξεων, έπεσε και λίγο.

Αντίθετα, ανέβηκαν πέρυσι τα ποσοστά της Πανσπουδαστικής (ΠΚΣ) του ΚΚΕ και των αριστερών κινήσεων στα ανώτατα Ιδρύματα (ΕΑΑΚ). Τα συμπεράσματα και των περσινών φοιτητικών εκλογών προέκυψαν από την ανάγνωση των αποτελεσμάτων που έδωσαν χωριστά οι φοιτητικές παρατάξεις, καθώς ούτε και πέρυσι κατέληξαν σε κοινά αποτελέσματα.


Τα περσινά αποτελέσματα

Τα αποτελέσματα που έδωσε η ΔΑΠ

ΔΑΠΠΑΣΠΠΚΣΕΑΑΚ ΑΡΕΝ
201343,04%16,61%14,45%11,88%5,61%
201242,89%20,27%13,36%10,20%6,35%

Τα αποτελέσματα που έδωσε η ΠΑΣΠ


ΔΑΠΠΑΣΠΠΚΣΕΑΑΚ ΑΡΕΝ
201340,37%20,94%15,96%10,42%4,74%
201236,00%23,00%14,00%12,00%8,00%

Τα αποτελέσματα που έδωσε η ΠΚΣ


ΔΑΠΠΑΣΠΠΚΣΕΑΑΚ ΑΡΕΝ
201338,09%17,90%16,12%12,37%6,24%
201238,71%20,68%14,28%10,81%6,74%

Η συνέντευξη του προέδρου της ΟΝΝΕΔ, Σάκη Ιωαννίδη

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, Σάκης Ιωαννίδης, επιμένει ότι, ειδικά οι φετινές εκλογές, είναι εξαιρετικής σημασίας, και εξηγεί τις θέσεις της παράταξης για τη δημιουργία πανεπιστημιακής αστυνομίας, αλλά και για την ουσιαστική κατάργηση των φοιτητικών παρατάξεων.



Αναλυτικότερα:

1. Φοιτητικές εκλογές και φέτος, για μια ακόμα χρονιά. Τι διακυβεύεται στις φετινές εκλογές κατά τη γνώμη σας;

Οι φοιτητικές εκλογές είναι εξαιρετικά σημαντικές, αφού πρόκειται για τη μοναδική εκλογική διαδικασία στην οποία συμμετέχουν αποκλειστικά και μόνο νέοι. Ειδικά φέτος, πιστεύουμε ότι υπάρχει λόγος για τους φοιτητές να συμμετέχουν και να στηρίξουν τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ για μία ακόμα χρονιά, τη μοναδική σταθερή και υπεύθυνη δύναμη στα ελληνικά Πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ είναι η μόνη παράταξη στα ελληνικά Πανεπιστήμια, που από την αρχή του ακαδημαϊκού έτους, έθιξε χωρίς υπεκφυγές, όλα τα σημαντικά ζητήματα που αφορούν τους φοιτητές. Όπως και στο παρελθόν με τις προτάσεις για τα μεταπτυχιακά προγράμματα, το Erasmus και την κατάργηση του αναχρονιστικού θεσμού του ασύλου, έτσι και φέτος, η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ κατέθεσε προτάσεις που στοχεύουν στην ποιοτική αναβάθμιση των σπουδών των φοιτητών, την φοιτητική μέριμνα και την ανακούφιση των φοιτητών και των οικογενειών τους από τα προβλήματα της καθημερινότητας. Μίλησε για ιδιωτική χρηματοδότηση, ασφάλεια, φοιτητικό κίνημα, λέγοντας τα πράγματα όπως είναι. Όραμά μας είναι να συνεισφέρουμε με προτάσεις, δράσεις και πολλή δουλειά, στη δημιουργία ενός σύγχρονου Πανεπιστημίου, συνδεδεμένου με την αγορά εργασίας, που θα προάγει την έρευνα και θα αποτελεί μοχλό ανάπτυξης, τόσο της κοινωνίας όσο και της οικονομίας. Για αυτό, οι φοιτητές για μία ακόμα χρονιά θα αναδείξουν τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, πρώτη δύναμη στα ελληνικά Πανεπιστήμια και ΤΕΙ.

2.Πρόσφατα ζητήσατε τη σύσταση σώματος πανεπιστημιακής αστυνομίας. Ποιοι λόγοι σας οδήγησαν σε αυτή την πρόταση;

Τα φαινόμενα βίας πλέον αποτελούν καθημερινότητα για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, γεγονός που οφείλεται στην έλλειψη οργανωμένης φύλαξης των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, μιας παγκόσμιας πρωτοτυπίας για την Ελλάδα. Σε όλες τις χώρες του εξωτερικού, κάθε ίδρυμα διαθέτει ειδικό σώμα φύλαξης των χώρων των Ιδρυμάτων, ώστε να αντιμετωπίζονται τα φαινόμενα βίας και η καταστροφή δημόσιας περιουσίας. Το δικό μας όραμα για την Ανώτατη Εκπαίδευση, είναι Πανεπιστήμια στα πρότυπα των αντίστοιχων Ευρωπαϊκών Ιδρυμάτων και στην κατεύθυνση αυτή, είναι αδιανόητο να τίθεται σε αμφισβήτηση η ασφάλεια και η σωματική ακεραιότητα φοιτητών και καθηγητών, από τους «γνωστούς αγνώστους». Ισχνές μειοψηφίες δηλαδή, που επιβάλλουν με τη βία τις απόψεις τους σε όσους διαφωνούν μαζί τους, ακόμα και αν πρόκειται για διεθνούς φήμης ακαδημαϊκούς και επιστήμονες, όπως συνέβη πριν λίγα χρόνια στο Πανεπιστήμιο Πατρών και τη διάλεξη του Νομπελίστα James Watson. Για να τελειώνουμε λοιπόν μια και καλή με την ασυδοσία στα Πανεπιστήμια, ζητάμε τη σύσταση ειδικού σώματος φύλαξης των Ιδρυμάτων, ενώ ταυτόχρονα να θεσπιστεί σύστημα ελέγχου στις εισόδους των Ιδρυμάτων, όπως συμβαίνει σε όλα τα δημόσια κτίρια. Οφείλουμε να συνεισφέρουμε όλοι στην προσπάθεια αυτή, ώστε τα πανεπιστήμια από χώρους ανομίας, να ξαναγίνουν εστίες ακαδημαϊκής δραστηριότητας και ελεύθερης έκφρασης.

3.Σε πρόσφατες δηλώσεις σας, αναφερθήκατε στην ανάγκη να μπουν κανόνες στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση μέσα από την δημιουργία μιας νέας κεντρικής ένωσης για τους φοιτητές. Ζητάτε δηλαδή να φύγουν οι παρατάξεις από τα Πανεπιστήμια;

Δεν ζητάμε τίποτα παραπάνω από το αυτονόητο. Σήμερα, κάποιοι επιλέγουν να κρατούν το φοιτητικό κίνημα εκφυλισμένο και διασπασμένο, με σκοπό να εξυπηρετήσουν τους δικούς τους μικροκομματικούς σκοπούς. Με το φοιτητικό κίνημα στην κατάσταση αυτή, προβαίνουν τόσα χρόνια τις καταλήψεις στα ελληνικά Πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Για την κατάσταση αυτή, μεγάλες ευθύνες έχουν οι φοιτητικές παρατάξεις. Ωστόσο η κατάργηση των παρατάξεων οδηγεί σε αποστείρωση. Φοιτητικές παρατάξεις υπάρχουν σε όλα τα Πανεπιστήμια του κόσμου, από το ΜΙΤ μέχρι το Cambridge, αλλά λειτουργούν βάσει κανόνων και σέβονται την γνώμη της πλειοψηφίας.Με τις προτάσεις που καταθέσαμε για επανίδρυση των φοιτητικών συλλόγων και κεντρική οργάνωση μέσα από δύο νέα όργανα, το Εθνικό Συμβούλιο Φοιτητών στα πανεπιστήμια και το Εθνικό Συμβούλιο Σπουδαστών στα ΤΕΙ, επιδιώκουμε να μπει ένα τέλος στην κατάσταση αυτή. Παράλληλα, ζητάμε την άμεση ενεργοποίηση του Άρθρου 16 παρ. 5 του Συντάγματος, που ορίζει την καθιέρωση νόμου για τη λειτουργία του φοιτητικού κινήματος και θέσπιση κανόνων που να τους σέβονται όλοι. Μόνο έτσι το φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα θα ξαναγίνει ζωντανό και λειτουργικό, με βάση τη βούληση της πλειοψηφίας και όχι την επιβολή της μειοψηφίας. Μόνο έτσι, θα μπορέσουν οι φοιτητές ενωμένα και μαζικά, να διεκδικήσουν από κοινού την εφαρμογή των προτάσεών τους, προτάσεις που εκφράζουν την πλειοψηφία και αναβαθμίζουν την ποιότητα της εκπαίδευσής τους, μακριά από κομματικές σκοπιμότητες και μικροπολιτικά παιχνίδια.

4. Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ένας νέος πολιτικός, ηλικιακά κοντά στη δική σας γενιά. Πιστεύετε ότι μπορεί να καταλάβει τα προβλήματα και τις ανησυχίες των νέων σήμερα;

Το ηλικιακό κριτήριο είναι κάτι που απασχολεί αρκετά την κοινή γνώμη, τον τελευταίο καιρό. Παντού ακούμε για νέους στην ηλικία οι οποίοι θα φέρουν την αλλαγή στην πολιτική και θα ανανεώσουν το πολιτικό σκηνικό. Η περίπτωση του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κατά τη γνώμη μου, αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα που καταρρίπτει το σκεπτικό αυτό. Ο κύριος Τσίπρας, ξεκίνησε την πολιτική του σταδιοδρομία με τους ιδανικότερους οιωνούς: Σχεδόν καθολική αποδοχή στο εσωτερικό του κόμματός του, ελαφριά κριτική από μέσα ενημέρωσης και πολιτικούς αντιπάλους, όλα επειδή ήταν απλώς, νέος και «άφθαρτος». Σήμερα, ο ΣΥΡΙΖΑ παλινδρομεί ανάμεσα στην πολιτική ανυπαρξία και την εσωκομματική του εσωστρέφεια, αφού ύστερα από τέσσερα χρόνια λιτότητας και μνημονίων, κάτι αρχίζει να αλλάζει και οι κεντρικές πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης, δικαιώνονται. 

Η τακτική της στείρας άρνησης, της μιζέριας και του «όχι σε όλα»  που ακολούθησε ο κ. Τσίπρας, είναι η βάση πάνω στην οποία στηρίχθηκε η Μεταπολίτευση και μοιραία, τον οδήγησε σε τέλμα. Πλέον, ο κ. Τσίπρας αντιμετωπίζει γκρίνια στο εσωτερικό και αμηχανία στο εξωτερικό.  Άργησε να καταλάβει ότι οι νέοι σήμερα, θέλουν αποτελεσματικότητα, σταθερότητα και αλήθειες. Θέλουν αλλαγές που να σηματοδοτούν την απαγκίστρωση από το παρελθόν και την έναρξη μιας νέας εποχής. Πια είναι προφανές σε όλους ότι μόνο η Νέα Δημοκρατία και ο Αντώνης Σαμαράς κινούνται προς την κατεύθυνση αυτή και αυτό, κατά τη γνώμη μου, θα καταγραφεί στις εκλογές του Μαΐου.

5. Μετά τις φοιτητικές εκλογές, ακολουθούν δύο ακόμα σημαντικές εκλογικές αναμετρήσεις: Οι Αυτοδιοικητικές εκλογές και οι Ευρωεκλογές. Ποιο είναι το δικό σας στοίχημα ως νεολαία για το αποτέλεσμά τους;

Τόσο οι Αυτοδιοικητικές Εκλογές, όσο και οι Ευρωεκλογές, είναι η καλύτερη ευκαιρία να ασχοληθούν με τα κοινά, άνθρωποι με φρέσκες ιδέες και διαφορετική νοοτροπία, μακριά από λογικές του παρελθόντος. Φυσικά, οι δυο αυτές εκλογικές αναμετρήσεις έχουν η καθεμιά τους, το δικό της διακύβευμα. Στην αυτοδιοίκηση, σημασία έχει να επιλέξουμε τα πρόσωπα εκείνα που θα προσφέρουν με όλες τους τις δυνάμεις στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών, ανεξάρτητα από κόμματα και χρίσματα. Ωστόσο, οι αυτοδιοικητικές εκλογές δεν είναι «απολιτίκ». Κάθε υποψήφιος στην αυτοδιοίκηση, προέρχεται από έναν χώρο και αν εκλεγεί, θα κληθεί να διοικήσει με βάση τα πιστεύω του. Είναι λοιπόν οξύμωρο, να προκύψει Περιφερειάρχης που θα κληθεί να διαχειριστεί ευρωπαϊκά κονδύλια, ο οποίος όμως να είναι ιδεολογικά αντίπαλος με το πνεύμα και τις ιδέες που διέπουν την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στη διατήρηση της πολιτικής ταυτότητας των αυτοδιοικητικών εκλογών μακριά από κομματικά στεγανά, θα μπορούσε να συνεισφέρει και η αλλαγή του εκλογικού νόμου που προωθούσε το Υπουργείο Εσωτερικών, βάση της οποίας η επιλογή Δημάρχων και Περιφερειαρχών θα γινόταν ξεχωριστά από την επιλογή Δημοτικών και Περιφερειακών συμβούλων αντίστοιχα. Δυστυχώς, το ΠΑΣΟΚ δε συναίνεσε στην αλλαγή αυτή, με αποτέλεσμα και σήμερα, να κυκλοφορούν υποψήφιοι με στηρίξεις και χρίσματα από κλειστά κομματικά γραφεία.

Η δική μας λογική διαφέρει. Επιδιώκουμε στους Δήμους και στις Περιφέρειες, να εκλεγούν σε θέσεις κλειδιά και να μας εκπροσωπήσουν νέοι, όχι μόνο στην ηλικία, αλλά και στις αντιλήψεις. Άνθρωποι της γενιάς μας που έχουν αφήσει πίσω τους τις λογικές που μας έφεραν μέχρι εδώ, έχουν ο καθένας στον τομέα τους επιτυχημένη επιστημονική και επαγγελματική πορεία και θέλουν να θέσουν τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους στην υπηρεσία της τοπικής τους κοινωνίας και της Πατρίδας.  Από την άλλη, για τις Ευρωεκλογές τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα. Ανήκουμε σε μια γενιά που γεννήθηκε μέσα στην Ευρώπη και γεύτηκε τα οφέλη της. Γνωρίζουμε λοιπόν πόσο σημαντική είναι η διατήρηση της πορείας της Ελλάδας μέσα σε μια Ευρώπη που βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο. Είναι λογικό σε μια Ένωση Κρατών να υπάρχουν λάθη, αστοχίες και παραλείψεις. Ωστόσο, δεν προσφέρει τίποτα στη χώρα μας η επιστροφή σε ένα κλίμα αμφισβήτησης της Ευρώπης και του Ευρώ, όπως ακούμε από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, βάζοντας σε κίνδυνο το κλίμα σταθερότητας που υπάρχει σήμερα για την Ελλάδα. Για αυτό, η ψήφος στις Ευρωεκλογές θα πρέπει να είναι θετική και όχι διαμαρτυρίας. Στις 25 Μαΐου, επιλέγουμε αυτούς που μπορούν να μας εκπροσωπήσουν στο εξωτερικό, όχι αυτούς που εκτρέφουν τη μιζέρια και την ισοπέδωση στο εσωτερικό.
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: