ΚΡΥΦΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΕΩΣ 40% ΣΕ ΓΝΩΣΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΝ ΟΙ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ

Πέμπτη, 22 Μαΐου 2014

Αυξήσεις 30-40% στις τιμές μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, καταγγέλλουν οι φαρμακοποιοί «ενοχοποιώντας» το υπουργείο Ανάπτυξης που πρόσφατα απελευθέρωσε τα σημεία πώλησής τους. Σύμφωνα με τον... 
Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (ΠΦΣ), «μόλις ενάμιση μήνα μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, τα πιο καλοπουλημένα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, αρχίζουν να αλλάζουν συσκευασία και να πωλούνται στην αγορά κατά 30-40% ακριβότερα».
Όπως σημειώνει, οι καταναλωτές αρχίζουν να πληρώνουν περισσότερα για τα προϊόντα αυτά που μέχρι σήμερα πωλούνταν μόνον από τα φαρμακεία. Ενδεικτικά ο ΠΦΣ αναφέρει την περίπτωση μεγάλης πολυεθνικής εταιρείας η οποία «με πρόσχημα την αλλαγή συσκευασίας αύξησε την τιμή κατά 32% σε πασίγνωστο αναλγητικό. Το ίδιο ποσοστό αύξησης έγινε και σε γνωστό αποσυμφορητικό». Πρόκειται για αναλγητικό σε αλοιφή το οποίο με μια απλή αλλαγή στο καπάκι, εκτοξεύει την τιμή από τα 4,99 ευρώ στα. 6,61 ευρώ και για αποσυμφορητικό σπρέι που με πρόσχημα την αλλαγή συσκευασίας αυξάνει την τιμή του από 3,38 ευρώ στα 4,96 ευρώ.
Παρόλο το θεσπισμένο ανώτατο όριο τιμής -εξηγούν φαρμακοποιοί - «οι εταιρείες εκμεταλλευόμενες την απελευθέρωση, η οποία περιορίστηκε μόνο στο ποσοστό κέρδους των Φαρμακείων και δεν συμπεριέλαβε και την εργοστασιακή τιμή που άλλωστε είναι μονοπωλιακή, παρακάμπτουν το ανώτατο αυτό όριο τιμής».

 
 
 

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

 
Copyright © Ellinas Blog