Δευτέρα 19 Μαΐου 2014

ΣΥΡΙΖΑ η Αττική, γαλαζοπράσινη η υπόλοιπη Ελλάδα

SHARE
Διαφορετική από την Αττική είναι η εικόνα για τη διάταξη των πολιτικών δυνάμεων πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών που διαμορφώνεται στην υπόλοιπη Ελλάδα, καθώς οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφουν δυσανάλογα μικρά ποσοστά με αποτέλεσμα, από τα μέχρι στιγμής στοιχεία, εκτός από την πρωτεύουσα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να περνά στον δεύτερο γύρο μόνο στα Ιόνια Νησιά.
Στις περρισότερες περιπτώσεις προηγούνται με μεγάλη διαφορά υποψήφιοι από τα κυβερνητικά κόμματα (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ), ενώ οι εκλεκτοί της Κουμουνδούρου μένουν εκτός δεύτερου γύρου.
Σύμφωνα με την τελική εκτίμηση του ΥΠΕΣ:
Στην Πελοπόννησο, ο νυν περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης, συγκεντρώνει το 42,8% και φαίνεται ότι είναι πιθανό να αναμετρηθεί την επόμενη Κυριακή με τον Οδυσσέα Βουδούρη (16%).
Στη Θεσσαλία, ο «γαλάζιος» περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός φθάνει στο 43,6% και θα έχει  αντιμετωπίσει τον υποψήφιο της Κεντροαριστεράς Τσιλιμίγκα Νικ. με 16,53%.
Στην Περιφέρεια Κρήτης ο υποψήφιος της ΝΔ Σεραφείμ  Τσόκας συγκεντρώνει 25,1%, την ίδια ώρα που ο πρώην υφυπουργός του ΠΑΣΟΚ Σταύρος Αρναουτάκης οδηγεί την κούρσα με 41%.
Μάχη για να μπει στον δεύτερο γύρο δίνει η εκλεκτή του ΣΥΡΙΖΑ στην Κεντρική Μακεδονία, βουλευτής Δέσποινα Χαραλαμπίδου, η οποία, με ποσοστό 15,6%, υπολείπεται ελαφρώς του επίσημου υποψήφιου της ΝΔ βουλευτή Γιάννη Ιωαννίδη. Το ΥΠΕΣ δίνει τελική εκτίμηση 18,71% για τον κ. Ιωαννίδη και για τον περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα, που κατέρχεται ως «γαλάζιος αντάρτης» 32,8%.
Στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ο «γαλάζιος» Κώστας Μπακογιάννης (ο οποίος πλαισιώνεται και από στελέχη του ΠΑΣΟΚ) προηγείται με μεγάλη διαφορά
Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα μένει εκτός 2ου γύρου ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Χατζηλάμπρου.
Στις περιφέρειες Νοτίου και Βορείου Αιγαίου καθώς και Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης οι υποψήφιοι που έχουν την στήριξη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης φαίνεται να μένουν εκτός 2ου γύρου.
Το χαρακτηριστικό των 3 αυτών περιφερειών – εφόσον επιβεβαιωθούν τα πρώτα αποτελέσματα – είναι πως στον επόμενο γύρο θα αναμετρηθούν μεταξύ τους υποψήφιοι προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.
Επίσης, στην Ηπειρο ο «γαλάζιος» περιφερειάρχης εμφανίζει διπλάσιο ποσοστό από αυτό του ΣΥΡΙΖΑ και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει να «καθαρίσει» την νίκη από την πρώτη αναμέτρηση.
Στην Δυτική Μακεδονία εκτός δεύτερου γύρου φαίνεται να μένει ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ καθώς για την άλλη Κυριακή προκρίνεται, εκτός από τον νυν «γαλάζιο» περιφερειάρχη Γιώργο Δακή, η αρχική επιλογή της Κουμουνδούρου που ήταν ο κ. Θεόδωρος Καρυπίδης που βρήκε την στήριξη των ΑνΕλ.
Η μόνη περιφέρεια που ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να μπαίνει δυνατά στην μάχη είναι των Ιονίων Νήσων όπου ο υποψήφιός του Θεόδωρος Γαλιατσάτος προηγείται με μκρή διαφορά.
«Βατερλό» του ΣΥΡΙΖΑ και στους δήμους
Ανάλογη εικόνα καταγράφεται και στην πλειονότητα των μεγάλων δήμων με τους υποψηφίους που στηρίζονται από τον ΣΥΡΙΖΑ να μένουν εκτός δεύτερου γύρου.
Χαρακτηριστική περίπτωση στον Πειραιά, την Πάτρα (πρώτος μπαίνει ο υποψήφιος του ΚΚΕ), τη Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο Κρήτης, την Αλεξανδρούπολη, τις Σέρρες, στα Ιωάννινα, στην Ρόδο, τα Χανιά, στα Ιωάννινα κ.ά.
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: