''ΣΥΝΤΟΜΑ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Ε.Ε ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΡΕΥΜΑ''...

Τετάρτη, 14 Μαΐου 2014

Σε ορίζοντα λίγων ημερών θα δοθεί η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για μείωση των βιομηχανικών τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας μέσω της εφαρμογής...
της λεγόμενης διακοψιμότητας. Δηλαδή της υπογραφής συμβάσεων με μειωμένες χρεώσεις και με αντάλλαγμα τον περιορισμό ή τη διακοπή της ηλεκτροδότησης των ενεργοβόρων βιομηχανιών σε περιόδους αιχμής.

Αυτό ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστής Χατζηδάκης στη συνέντευξη Τύπου μετά τη λήξη των εργασιών του άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Ανταγωνιστικότητας της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Ζάππειο και ήταν αφιερωμένο στο βιομηχανική ανταγωνιστικότητα.

Οι συμβάσεις διακοψιμότητας θεσπίστηκαν με νόμο το περασμένο φθινόπωρο αλλά η εφαρμογή τους δεν προχώρησε λόγω ενστάσεων της ευρωπαϊκής διεύθυνσης ανταγωνισμού. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αντιρρήσεις εκάμφθησαν και, με ορισμένες τροποποιήσεις, θα προχωρήσει η εφαρμογή τους.

Το σημερινό Συμβούλιο Υπουργών υιοθέτησε τέσσερα συμπεράσματα αναφορικά με τη βιομηχανική πολιτική. Σύμφωνα με αυτά, αποτελεί προτεραιότητα η αντιμετώπιση του υψηλού ενεργειακού κόστους, η μείωση της γραφειοκρατίας και η ενθάρρυνση της καινοτομίας ενώ η αντιμετώπιση των θεμάτων της βιομηχανίας σε Κοινοτικό επίπεδο θα πρέπει να γίνεται οριζόντια ώστε να μην υπάρχουν αλληλοσυγκρουόμενες πολιτικές από τις επιμέρους γενικές διευθύνσεις.

«Η ΕΕ τα τελευταία χρόνια δεν ασχολήθηκε όσο έπρεπε με την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας και τώρα πληρώνει το κόστος», ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, από το 2008 χάθηκαν 4 εκατ. θέσεις εργασίας ενώ η συμμετοχή της βιομηχανίας στο ευρωπαϊκό ΑΕΠ μειώθηκε από 18 σε 15%.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας στην παρέμβασή του στο Συμβούλιο τόνισε ακόμη ότι: «προτεραιότητα της ελληνικής Προεδρίας είναι να επανέλθει στην πρώτη γραμμή της ατζέντας του ευρωπαϊκού δημοσίου διαλόγου η βιομηχανική πολιτική. Το Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας του Μαρτίου, το Εαρινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κορυφής, το σημερινό Άτυπο Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας και μια σειρά από άλλες παράπλευρες δράσεις εστιάστηκαν, με πρωτοβουλία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, στη Βιομηχανία και τα προβλήματά της. Η επόμενη σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα πρέπει να εργαστεί συντονισμένα και με οριζόντιες δράσεις για την αναγέννηση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, την άρση γραφειοκρατικών εμποδίων, τη βελτίωση της νομοθεσίας. Η ελληνική Προεδρία θέτει τις βάσεις, είμαι βέβαιος ότι η πολιτική αυτή θα έχει συνέχεια».

Ειδική συνεδρίαση του Συμβουλίου έγινε σήμερα για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες, υπό την προεδρία του υφυπουργού Αθ. Σκορδά, στην οποία πολλά κράτη- μέλη επισήμαναν την ανάγκη οι δεσμεύσεις για την προστασία του περιβάλλοντος να αναληφθούν και από τους ανταγωνιστές της ΕΕ σε διεθνές επίπεδο (ΗΠΑ, Κίνα, κλπ) ώστε να μην επιβαρύνεται μονομερώς η ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα.
Η Ιταλίδα υπουργός Ανάπτυξης FedericaGuidi επισήμανε από την πλευρά της την ανάγκη να υποστηριχθούν η καινοτομία, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η προστασία των καταναλωτών αλλά και να βρεθεί ισορροπία ανάμεσα στην ευρωπαϊκή δέσμη μέτρων για προστασία του περιβάλλοντος και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

 
 
 

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

 
Copyright © Ellinas Blog