Το Αφγανιστάν, η Βόρεια Κορέα και η Σομαλίαθεωρούνται οι πλέον διεφθαρμένες χώρες του κόσμου, ενώ η Δανία και η Νέα Ζηλανδία είναι οι λιγότερο διεφθαρμένες με την Eλλάδα να κατατάσσεται στην 94η θέση, σύμφωνα με τον ετήσιο...
Δείκτη Αντίληψης για την Διαφθορά (Corruption Perceptions Index, CPI) της μη κυβερνητικής οργάνωσης Διεθνής Διαφάνεια, που δημοσιεύεται σήμερα Τρίτη.
Η οργάνωση αυτή, με έδρα το Βερολίνο, εκτιμά ότι σχεδόν το 70% των χωρών σε διεθνές επίπεδο αντιμετωπίζει ένα «σοβαρό πρόβλημα» φαινόμενων δωροδοκίας και δωροληψίας στον δημόσιο τομέα. Καμία από τις 177 χώρες οι οποίες συμπεριελήφθησαν στην μελέτη αυτή για το 2012 δεν πέτυχε άριστη βαθμολογία.
Η Διεθνής Διαφάνεια δημοσιεύει κάθε χρόνο τον δείκτη αντίληψης της διαφθοράς στις τάξεις των πολιτικών κομμάτων, της αστυνομίας, του δικαστικού συστήματος και των δημοσίων υπηρεσιών σε όλες τις χώρες. Η οργάνωση χαρακτηρίζει το φαινόμενο της διαφθοράς μια μάστιγα η οποία υπονομεύει την ανάπτυξη και τις προσπάθειες καταπολέμησης της φτώχειας. «Η διαφθορά πλήττει τους πιο φτωχούς», σχολίασε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας από τους ερευνητές της ΜΚΟ αυτής, ο Φιν Χάινριχ.
«Αυτό που αναδεικνύεται από την κατάταξη αυτή είναι το εξής: Οι πιο διεφθαρμένες χώρες είναι οι πιο φτωχές και, σε αυτές, είναι οι λιγότερο ευκατάστατοι που υποφέρουν περισσότερο. Αυτές οι χώρες δεν θα βγουν ποτέ από τη φτώχεια εάν δεν καταπολεμήσουν το φαινόμενο της διαφθοράς» προσέθεσε ο ερευνητής.
Μεταξύ των χωρών που έχουν χάσει τις περισσότερες θέσεις στην κατάταξη για το 2013 βρίσκεται η Συρία, η οποία σπαράσσεται από τον εμφύλιο πόλεμο, όπως και η Λιβύη και το Μάλι, δύο χώρες οι οποίες βρίσκονται στην αρπάγη μειζόνων ένοπλων συρράξεων τα τελευταία χρόνια.
«Η διαφθορά συνοδεύει πολύ συχνά το ξέσπασμα ενός πολέμου σε μια χώρα, όπως μπορείτε να το διαπιστώσετε στις περιπτώσεις της Λιβύης και της Συρίας, δύο χωρών όπου έχει καταγραφεί η μέγιστη επιδείνωση της διαφθοράς» προσέθεσε ο κ. Χάινριχ.
«Εάν ρίξετε μια ματιά στις χώρες που βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης, θα βρείτε επίσης τη Σομαλία. Πρόκειται για χώρες όπου οι κυβερνητικές υπηρεσίες δεν λειτουργούν με αποτελεσματικό τρόπο και οι πολίτες χρειάζεται να στραφούν σε κάθε είδους μέσο για να αποκτήσουν πρόσβαση σε υπηρεσίες, να τραφούν και να επιβιώσουν».
Το Αφγανιστάν, όπου οι στρατιωτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ αναμένεται να αποχωρήσουν τον επόμενο χρόνο αφού παρέμειναν εκεί για πάνω από μία δεκαετία, «δεν έχουμε παρατηρήσει ενδείξεις απτής προόδου» πρόσθεσε ο ίδιος ερευνητής.
Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013
SHARE
Author: ellinas verified_user
Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ
0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ:
Δημοσίευση σχολίου