Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2013

ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ 43% ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΑ ΤΟ ΑΕΡΙΟ!

SHARE
H πορεία των διαπραγματεύσεωνΔΕΠΑ - Gazprom για τη μείωση των τιμών του φυσικού αερίου απασχόλησε τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου. Οι διαβουλεύσεις βρίσκονται στο τελικό στάδιο και όπως ανέφε-ραν έγκυρες... 
πηγές αναμένεται η τελική απάντηση των Ρώσων στην τελευταία πρόταση που έχει στείλει η ελληνική πλευρά, η οποία επιμένει σε μείωση της τιμής στα επίπεδα του μέσου όρου των γειτονικών χωρών.
Σύμφωνα με άλλες πηγές, η μείωση που έχει δεχθεί η Gazprom φέρνει τις τιμές, αν συνυπολογιστούν και οι λοιπές προβλέψεις για τη μείωση των υποχρεωτικών ποσοτήτων που αγοράζει με ρήτρα take or pay η ΔΕΠΑ και την έκπτωση για τις έξτρα ποσότητες που ενδεχομένως παραλάβει η εταιρεία τα επόμενα δέκα χρόνια, κοντά στον μέσο όρο της Δυτικής Ευρώπης. Σήμερα, η ΔΕΠΑ αγοράζει περίπου 17% ακριβότερα από το επίπεδο αυτό. Εν τω μεταξύ, ο Ελληνας καταναλωτής, νοικοκυριά και βιομηχανίες πληρώνουν το φυσικό αέριο 43% ακριβότερα σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως προκύπτει από την απάντηση που έδωσε ο επίτροπος Αλμούνια στον ευρωβουλευτή Νίκο Χουντή, με βάση τα στατιστικά στοιχεία του δεύτερου εξαμήνου του 2012. Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει ότι ο Γερμανός πλήρωνε το αέριο στα 6,48 σεντς του ευρώ/Kwh, ο Γάλλος στα 6,82 σεντς, ο Βούλγαρος στα 5,56 σεντς και ο Ελληνας στα 10,17 σεντς.
Κύκλοι της ΔΕΠΑ και των τριών Εταιρειών Παροχής Αερίου (ΕΠΑ) ανέφεραν, πάντως, ότι τα στοιχεία της Eurostat για το πρώτο εξαμήνου του 2013, φέρουν τα οικιακά τιμολόγια θέρμανσης κοντά στον μέσο ευρωπαϊκό όρο, στα 7,72 σεντς/KWh έναντι 6,58 σεντς/KWh στην Ευρώπη.
Αποδίδουν δε την απόκλιση στο δεύτερο εξάμηνο του 2012 στην πολύ χαμηλή κατανάλωση αερίου θέρμανσης για τέσσερις μήνες, που επηρεά-ζει τη στατιστική απεικόνιση λόγω του μηνιαίου παγίου.
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: