Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013

''ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΝΕΚΡΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΤΟ 2013 ΣΕ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΝΕΑΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ''...

SHARE
Συγκλονιστικά είναι τα στοιχεία για τους μετανάστες που πέθαναν το 2013 στην προσπάθειά τους να βρουν μια πιο ασφαλή πατρίδα. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (IOM) ...
περισσότεροι από 7.000 μετανάστες έχουν χάσει φέτος τη ζωή τους στη θάλασσα ή στην προσπάθειά τους να διασχίσουν ερήμους σε αναζήτηση ενός ασφαλούς καταφυγίου.
Στην πρώτη παγκόσμια εκτίμηση, βάσει στοιχείων από μη κυβερνητικές οργανώσεις και υπηρεσίες ελέγχου των συνόρων, ο IOM αναφέρει ότι τουλάχιστον 2.360 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους το 2013 προσπαθώντας να κάνουν πραγματικότητα το όνειρο για μια καλύτερη ζωή. Σύμφωνα με τον οργανισμό πολλοί από αυτούς πλήρωσαν διακινητές προκειμένου να φθάσουν σε κάποια χώρα όπου ήλπιζαν να έχουν μια καλύτερη ζωή.
Ο αριθμός αυτός, που προέρχεται κυρίως από χώρες της Δύσης που κρατούν και μοιράζονται τα στοιχεία που συγκεντρώνουν, είναι πολύ μικρός σε σχέση με αυτόν των ανθρώπων που σκοτώνονται στην προσπάθειά τους να περάσουν από την Αφρική στη Μέση Ανατολή.
Περίπου 2.000 με 5.000 Αφρικανοί υπολογίζεται ότι έχουν χάσει τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να διασχίσουν το Σινά και τον Κόλπο του Άντεν στην Υεμένη με στόχο να φτάσουν στις πλούσιες χώρες του Κόλπου.  Ωστόσο ο IOM επισημαίνει ότι δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία.
«Δεν θα μάθουμε ποτέ τον πραγματικό αριθμό, καθώς πολλοί μετανάστες πέθαναν στις ερήμους, τους ωκεανούς ή σε άλλα δυστυχήματα», δήλωσε ο Ουίλιαμ Λέισι Σουίνγκ, γενικός διευθυντής του IOM, σε ανακοίνωσή του ενόψει της  Παγκόσμιας Ημέρας των Μεταναστών, την Τετάρτη.
Ακόμη και η συντηρητική εκτίμηση για 2.360 νεκρούς  είναι μεγαλύτερη από την περσινή εκτίμηση που έκανε λόγο για 2.109 θανάτους μεταναστών.
«Πιστεύουμε ότι πρόκειται για ρεκόρ. Ο αριθμός είναι μεγαλύτερος από πέρυσι και πιστεύουμε ότι τον υποτιμούμε πολύ» δήλωσε ο εκπρόσωπος του IOM Λέοναρντ Ντόιλ,  διευκρινίζοντας ωστόσο ότι οι αριθμοί αυτοί δεν είναι απολύτως ακριβείς, είναι όμως τραγικοί, όπως είπε τονίζοντας παράλληλα ότι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.
Στα 35 δισ. δολάρια τα κέρδη από την εμπορία ανθρώπων
Σύμφωνα  με τον Οργανισμό πολλοί από τους μετανάστες είναι θύματα των πολιτικών των κλειστών συνόρων που εφαρμόζουν τα πλούσια κράτη, ενώ οι πολιτικές αυτές και οι  αυστηροί έλεγχοι στα σύνορα, σημειώνεται ότι συμβάλλουν στην άνθιση του εμπορίου ανθρώπων που εκτιμάται ότι αποφέρει 35 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο στους διακινητές.
Οι διαδρομές του τρόμου
Μια από τις χειρότερες τραγωδίες της Ευρώπης με θύματα μετανάστες σημειώθηκε τον Οκτώβριο, στα ανοικτά του ιταλικού νησιού Λαμπεντούζα, όταν πλοιάριο με μετανάστες –κυρίως από την Ερυθραία– πήρε φωτιά και βυθίστηκε λίγα μόλις μίλια από την ακτή, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους περισσότεροι από 360 άνθρωποι.
Μια εβδομάδα αργότερα ακόμη 200 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν το πλοιάριο που τους μετέφερε ναυάγησε κοντά στο ίδιο σημείο.
Περίπου 92 σοροί σε αποσύνθεση εντοπίστηκαν στην έρημο Σαχάρα στον βόρειο Νίγηρα τον Οκτώβριο όταν τα οχήματα στα οποία επέβαιναν μετανάστες έπαθαν βλάβη και εκείνοι πέθαναν από δίψα. Το βόρειο τμήμα του Νίγηρα βρίσκεται σε ένα σημαντικό διάδρομο για το εμπόριο ανθρώπων από την υποσαχάρια Αφρική προς τη Βόρεια Αφρική κι από εκεί δια μέσου της Μεσογείου στην Ευρώπη.
Μετανάστες έχασαν επίσης τη ζωή τους προσπαθώντας να φτάσουν στην Αυστραλία από την Ινδονησία και τις ακτές της Ταϊλάνδης, σημείωσε ο IOM.
«Μετανάστες από την Κεντρική Αμερική είναι θύματα βιασμών, ληστεύονται, ξυλοκοπούνται και σκοτώνονται καθώς προσπαθούν να εισέλθουν στις ΗΠΑ από το Μεξικό», επεσήμανε ο Οργανισμός.
Περίπου 444 μετανάστες σκοτώθηκαν φέτος στην Πίμα Κάουντι της Αριζόνα των ΗΠΑ, μια περιοχή απ’ όπου εισέρχονται μετανάστες στις ΗΠΑ μέσω του Μεξικού.
Τριάντα μετανάστες από την Αϊτή πιστεύεται ότι έχασαν τη ζωή τους όταν βυθίστηκε το υπερπλήρες πλοιάριό τους στις Μπαχάμες τον προηγούμενο μήνα.
Επίσης ο πόλεμος στη Συρία έχει οδηγήσει τουλάχιστον 2,3 εκατομμύρια μετανάστες σε γειτονικές χώρες και τη Βόρεια Αφρική στην «μεγαλύτερη κρίση εκτοπισμού από τη γενοκτονία στη Ρουάντα», σύμφωνα με τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Αντόνιο Γκουτέρες.
Σκληρός ο ανεπτυγμένος κόσμος απέναντι στους μετανάστες
Το παράδοξο είναι ότι, αν και ένας στους επτά ανθρώπους σε όλο τον κόσμο είναι μετανάστες με κάποιο τρόπο, «η απάντηση στη μετανάστευση στον ανεπτυγμένο κόσμο είναι σκληρή», καταγγέλλει ο IOM.
«Για ποιο λόγο οι άνθρωποι θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους και τη ζωή της οικογένειάς τους ξανά και ξανά, κάθε ώρα κάθε ημέρας όταν το καλύτερο που έχουν να περιμένουν είναι μια ψυχρή υποδοχή», διερωτήθηκε Ουίλιαμ Λέισι Σουίνγκ.
«Η απάντηση είναι απλή: η απόγνωση», απάντησε ο ίδιος.
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: