Κυριακή 7 Ιουλίου 2013

ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΣΤΟΧΩΝ ΤΩΝ ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ...

SHARE
...ΤΑ ΕΧΟΥΝ ΒΡΕΙ ΣΚΟΥΡΑ...
Την αναθεώρηση του στόχου για έσοδα αποκρατικοποιήσεων για το 2013 στo 1,6 δισ. ευρώ από 2,6 δισ. ευρώ, όπως προβλεπόταν στο μνημόνιο του Δεκεμβρίου συμφώνησαν χθες τρόικα και ΤΑΙΠΕΔ κατά τη χθεσινή καταληκτική διαπραγμάτευση...

Υψηλόβαθμο στέλεχος του Ταμείου τόνιζε χθες ότι σε συμφωνία με τους εκπροσώπους των δανειστών το επιπλέον 1 δισ. ευρώ των εσόδων μετακυλίεται για το πρώτο εξάμηνο του 2014. Αυτό σημαίνει, βέβαια, ότι τα συνολικά αναμενόμενα έσοδα από την αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας για το 2014 αυξάνονται από το 1,9 δισ., που προβλεπόταν στην αρχή του χρόνου, στα 2,9 δισ. ευρώ.
Χρονική επανατοποθέτηση
Η ίδια πηγή τόνισε ότι η επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού της ΔΕΠΑ αλλά και η αποκρατικοποίηση των ΕΛΠΕ, η οποία συνδέεται με την πώληση ποσοστού από την εταιρία αερίου, επανατοποθετούνται χρονικά για το πρώτο εξάμηνο του επόμενου χρόνου. Το ίδιο διάστημα αναμένεται να εισπραχθούν και τα έσοδα από τη σύμβαση παραχώρησης στην οποία θα προχωρήσει το ελληνικό Δημόσιο για την Εγνατία Οδό. Το στέλεχος του Ταμείου σημείωσε ότι τα έσοδα από την πώληση ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ και Εγνατία θα πρέπει να μπουν στα δημόσια ταμεία μέχρι και το Δεκέμβριο του 2014, ενώ συμπλήρωσε πως φαίνεται να υπάρχει πρόοδος σχετικά με την πώληση του 33% του ΟΠΑΠ. Μάλιστα, τόνισε ότι ήδη υπογράφηκε η σύμβαση μεταξύ ΟΠΑΠ και Intralot.  
Μείωση στο προβλεπόμενο εφάπαξ
Η σύμβαση μεταξύ των δύο εταιρειών υπεγράφη σήμερα το πρωί και σε σχέση με την αρχική έχει επιτευχθεί μείωση στο εφάπαξ επενδυτικό κόστος κατά 2 εκατ. ευρώ, στα 27,5 εκατ. ευρώ, ενώ τόσο η χρονική διάρκεια των 3+2 ετών όσο και οι υπόλοιπες οικονομικές παράμετροι παρέμειναν αμετάβλητες.
Ο υπολογισμός για την επίτευξη του στόχου για έσοδα 1,6 δισ. ευρώ βασίζεται στο γεγονός ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα εισπραχθούν τόσο τα 188 εκατ. ευρώ από την παραχώρηση για 12 χρόνια της διαχείρισης της εταιρείας των κρατικών λαχείων στην κοινοπραξία ΟΠΑΠ - Intralot όσο και των 652 εκατ. ευρώ από την πώληση του 33% του ΟΠΑΠ στην κοινοπραξία EMMA DELTA.
Αναμενόμενα έσοδα μέχρι το τέλος του έτους
Μέχρι και το Δεκέμβριο αναμένεται επίσης να έχουν εισπραχθεί τα έσοδα ύψους 430 εκατ. ευρώ από την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ στην αζέρκη Socar, τα 41 εκατ. ευρώ από την πώληση τεσσάρων ακινήτων του Δημοσίου στο εξωτερικό και περίπου 180-200 εκατ. ευρώ από την πώληση του 6% στο ΟΤΕ που κατέχει σήμερα το ελληνικό Δημόσιο.
Παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, από την πλευρά του, επισήμανε ότι στο νέο Μνημόνιο θα υπάρξει αναφορά για την ανάγκη αναδιάρθρωσης της ΕΑΣ και της ΕΛΒΟ, οι οποίες συμμετείχαν μέχρι πρότινος στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Οπως είπε, οι δύο αμυντικές βιομηχανίες θα πρέπει να αναδιαρθρωθούν εν λειτουργία, να συγχωνευτούν και στη συνέχεια να αποφασιστεί εκ νέου η αξιοποίησή τους.
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: