Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ - ΙΟΥΝΙΟΣ: ΝΕΑ ΜΕΙΩΣΗ ΚΑΤΩΤΑΤΟΥ ΜΙΣΘΟΥ

SHARE
ΠΕΤΣΟΚΟΒΟΥΝ ΕΦΑΠΑΞ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ!
ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΓΙΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗ!
Ολοταχώς για νέο τσεκούρι σε μισθούς στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα πάει η κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές, αν τελικά επιβεβαιωθούν τα λογικά σενάρια περί εκλογών εντός του επόμενου διμήνου. Τα νέα μέτρα έρχονται κατ' εντολή της τρόικας, η οποία πλέον έχει σαφώς τον πρώτο και τελευταίο λόγο, αφήνοντας την κυβέρνηση σε ρόλο άλλοτε χειροκροτητή και αλλοτε πρόθυμου εκτελεστικού οργάνου!

Τα επερχόμενα μέτρα, τα οποία είχαν προαναγγελθεί από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και ετοιμάζονται σε ένα πακέτο - βόμβα για τα εργασιακά δικαιώματα, αρχικά προορίζονταν για τον Ιούνιο, ως συνέχεια των μέτρων που έχουν ήδη μπει σε εφαρμογή (μείωση κατώτατου μισθού, κατάργηση κλαδικών συμβάσεων, απολύσεις στο Δημόσιο, κατάργηση ή ιδιωτικοποίηση δημόσιων φορέων, μείωση εργοδοτικών εισφορών, κτλ). Ωστόσο, η πλήρης αποτυχία των μνημονιακών πολιτικών, όπως αποτυπώνονται στον νέο εκτροχιασμό του προϋπολογισμού για το
2012 φέρνει ακόμα πιο κοντά τα συμπληρωματικά μέτρα, που θα αποτελέσουν τη "μαχαιριά στην πλάτη" των ήδη εξαθλιωμένων εργαζόμενων.
Συγκεκριμένα, έρχονται επώδυνες περικοπές, ακόμη και κατάργηση του εφάπαξ στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα και των αποζημιώσεων για απόλυση ή συνταξιοδότηση! Η μείωση στο εφάπαξ θα είναι κατά μέσον όρο της τάξης των 13.500, δεδομένου ότι το μέσο εφάπαξ, που σήμερα είναι περίπου 45.000 ευρώ για το μεγαλύτερο τμήμα των ασφαλισμένων, θα πέσει αυτομάτως στις 31.500 ευρώ! Ακόμα μεγαλύτερες θα είναι οι απώλειες σε όσους παίρνουν εφάπαξ από Ταμεία των ΔΕΚΟ (π.χ. της ΔΕΗ), στα οποία το εφάπαξ μπορεί να φτάνει κατά μέσον όρο τα 80.000 ευρώ.

ΜΠΡΟΣΤΑΡΗΣ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΑΓΡΙΕΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ!
Σαν να μην έφταναν τα παραπάνω, στο τραπέζι (δηλαδή στον "πάγκο του χασάπη") πέφτει ξανά ο κατώτατος μισθός και οι συντάξεις για περαιτέρω μείωση, μόλις λίγους μήνες μετά το άγριο μαχαίρι του 22% στον κατώτατο μισθό, που τον έφερε σε επίπεδα Βουλγαρίας! Υπενθυμίζεται ότι ο μισθός για νέους κάτω των 25 χρόνων διαμορφώνεται στα 511 ευρώ και για τους υπόλοιπους στα 568 ευρώ. Ο νέος στόχος πλέον τίθεται στη μείωση του ονομαστικού μοναδιαίου κόστους εργασίας κατά 15% στο διάστημα 2012-2014, μέσω μειώσεων στις αποδοχές και ευελιξία στις ώρες εργασίας. Ο κατώτατος μισθός αναμένεται να μειωθεί εκ νέου μέχρι το τέλος Ιουλίου, στο πλαίσιο της αναθεώρησης της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) που «θα στοχεύει στην αντικατάσταση του ύψους των μισθών που ορίζονται στην ΕΓΣΣΕ με ελάχιστο ύψος μισθού νομοθετημένο από την κυβέρνηση σε διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους».
Αυτό σημαίνει δηλαδή ότι στον προσχηματικό διάλογο που θα διεξαχθεί... "για τα μάτια του κόσμου", μεταξύ των αποκαλούμενων "κοινωνικών εταίρων", η κυβέρνηση θα κληθεί να παίξει το ρόλο του καταλύτη των εξελίξεων και να παρέμβει νομοθετικά σε περίπτωση που κολλήσει η υπόθεση!
ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ "ΝΤΡΟΠΗ" ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΥΣ!
Παράλληλα, η αποζημίωση για απόλυση πέφτει στο 1/4 του μισθού, με απώλειες αρκετών χιλιάδων ευρώ για τους απολυμένους με μακρόχρονη εμπειρία!
Ταυτόχρονα με τη μείωση του ποσού της αποζημίωσης λόγω απόλυσης θα ψαλιδιστεί ή και θα καταργηθεί ολοσχερώς η αποζημίωση που δίνουν οι επιχειρήσεις στους εργαζόμενους που συνταξιοδοτούνται και η οποία αντιστοιχεί στο 50% της νόμιμης αποζημίωσης αν δεν έχουν επικουρική ασφάλιση ή στο 40% αν έχουν.
Μάλιστα, οι τροϊκανοί ήταν κατηγορηματικοί στη θέμα του εφάπαξ και των αποζημιώσεων, με το επιχείρημα ότι το ισχύον ρυθμιστικό πλαίσιο αποτελεί «ελληνικό παράδοξο» και τα ποσά είναι υψηλά! Αν είναι δυνατόν!

ΟΡΙΣΤΙΚΗ "ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ" ΣΕ 13ο ΚΑΙ 14ο ΜΙΣΘΟ ΚΑΙ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ!
Το «τσεκούρι» συμπαρασύρει εκτός από τους μισθούς και τα κοινωνικά επιδόματα. Ήδη το επίδομα ανεργίας κατρακύλησε από τα 451 ευρώ στα 359 ευρώ, το εποχικό επίδομα από τα 587 στα 458 ευρώ, το επίδομα μητρότητας από τα 751 ευρώ στα 586, ενώ το επίδομα ανεργίας για εποχικά απασχολούμενους μειώνεται στα 251 ευρώ ενώ ο μισθός ενός μαθητευόμενου αγγίζει μόλις τα 359 ευρώ.
Πέραν του εφάπαξ και των αποζημιώσεων, η τρόικα θα χτυπήσει τον 13ο-14ο μισθό, οι οποίοι "γλίτωσαν" το τωρινό τσεκούρι προκειμένου να... θριαμβολογούν κυβέρνηση και εργοδότες και η κατάργηση τους να παραπεμφθεί στο επερχόμενο πακέτο μέτρων. Παράλληλα, έρχεται η καθιέρωση νέων ευέλικτων μορφών απασχόλησης με μειωμένες αποδοχές και περικοπές στις συντάξεις.
Κι αυτά είναι μόνο η αρχή: μέσα στο 2012, έρχονται νέες περικοπές στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων μέσω αλλαγών στο ενιαίο μισθολόγιο, μειώσεις άνω του 10% που προβλέπει το νέο μνημόνιο στα ειδικά μισθολόγια αλλά και εισοδηματικά κριτήρια για όσους παίρνουν κοινωνικά επιδόματα.
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: