Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

Επιβεβαιώνει τα νέα μέτρα και το ΔΝΤ

SHARE
Στη δημοσιότητα δόθηκε η έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα, όπου περιέχονται σημαντικές επισημάνσεις, οι οποίες δικαιολογούν τον προβληματισμό του Ταμείου όσον αφορά την τελική επιτυχία του νέου προγράμματος στήριξης της χώρας.
Ειδικότερα, στην έκθεση υπογραμμίζεται ότι η Ελλάδα ναι μεν κατάφερε να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της μέσω των μειώσεων στο εργατικό κόστος κατά 9,5%, αλλά αυτό δεν αρκεί. Σύμφωνα με την έκθεση η χώρα πρέπει να «πρέπει να κλείσει το χάσμα ανταγωνιστικότητας» κατά επιπλέον 15-20%.
Το γεγονός αυτό γεννά την ανάγκη για νέα μέτρα και περικοπές με τους συντάκτες της έκθεσης να αναγνωρίζουν ότι αυτό θα επιβαρύνει περαιτέρω την Ελληνική οικονομία.
Αυτό σημαίνει ότι το ΔΝΤ εκτιμά ότι η Ελλάδα θα πρέπει να παρουσιάσει τον Ιούνιο νέα «αξιόπιστα δομικά μέτρα μείωσης των δαπανών κατά 5,5% του ΑΕΠ (τουτέστιν κατά περίπου 11 δισ. ευρώ) με στόχο να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 4,5% του ΑΕΠ το 2014.
Η έκθεση υποστηρίζει παράλληλα ότι υπάρχουν «βαθιές κοινωνικές και πολιτικές εντάσεις και αυξανόμενη δυσαρέσκεια της κοινωνίας για τις οικονομικές πολιτικές», ενώ εστιάζει στα «μεγάλα ρίσκα στην εφαρμογή του προγράμματος».
Κυρίως γιατί κατά την άποψη των ειδικών του Ταμείου η Ελλάδα «έχει λίγα ή καθόλου περιθώρια να απορροφήσει τα αρνητικά σοκ ή ενδεχόμενες αστοχίες του προγράμματος».
Παράλληλα, στην έκθεση αναλύεται το «πολιτικό ρίσκο» που συνδέεται με τις επικείμενες εκλογές οι οποίες εκτιμάται ότι «δημιουργούν επιπλέον αβεβαιότητα για την εφαρμογή του προγράμματος, παρά τις διαβεβαιώσεις που δόθηκαν από τα μεγάλα κόμματα».
Το ΔΝΤ εκτιμά ότι «αν αυτά τα ρίσκα επαληθευτούν το πιθανότερο είναι ότι θα απαιτηθεί επιπλέον ‘ανακούφιση χρέους’ από τον επίσημο τομέα». Αν μάλιστα αυτό δεν γίνει, η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε χρεοκοπία., προειδοποιώντας μάλιστα πως εάν χρειαστεί μια τρίτη διάσωση και δεν δοθεί από τους εταίρους της χώρας μας ή από κεφάλαια της ΕΚΤ τότε «μια άτακτη έξοδος από το ευρώ θα είναι αναπόφευκτη».
Αναφορικά με τον εισπρακτικό μηχανισμό, σημειώνεται ότι η «έλλειψη πολιτικής στήριξης και ισχυρά θεσμικά συμφέροντα έχουν οδηγήσει σε καθυστερήσεις» και τονίζεται πως η συλλογή φόρων είναι από τις χειρότερες στις χώρες του ΟΟΣΑ, ενώ και οι αλλαγές στο φορολογικό σύστημα που έχουν στόχο εξοικονόμηση πόρων ίση με το 1,5% του ΑΕΠ είναι ένας «φιλόδοξος στόχος».
Στην ίδια έκθεση το ΔΝΤ ζητά επιπλέον περικοπές ύψους 1-2% του ΑΕΠ (2,1 έως 4,2 δισ. ευρώ) στο κομμάτι των κοινωνικών και μισθολογικών επιδομάτων και την αντικατάσταση των δεκάδων επιδομάτων από ένα το οποίο θα δίνεται με βάση το εισόδημα και το οποίο θα έχει στόχο το φτωχότερο 20% του πληθυσμού.
Τέλος το ΔΝΤ κάνει λόγο για βαθιά ύφεση και το 2012, εκτιμώντας ότι θα υπάρξει μια σταθεροποίηση το 2013 και «ήπια κυκλική ανάκαμψη» στην περίοδο 2014 – 2017.
Η έκθεση καταλήγει στο ότι δεν υπάρχουν περιθώρια αποκλίσεων στους στόχους του προγράμματος, καθώς εάν το πρωτογενές πλεόνασμα παραμείνει κάτω του 1,5% του ΑΕΠ, το χρέος θα παραμείνει σε ανοδική τροχιά.
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: