Σάββατο 3 Μαρτίου 2012

Εξαπλώνεται σε όλη τη χώρα το «Κίνημα της πατάτας»

SHARE
Διαστάσεις σε όλη τη χώρα λαμβάνει το «κίνημα της πατάτας», που ξεκίνησε από την Κατερίνη με σκοπό να παρακαμφθούν οι μεσάζοντες.
Κοινωνικά παζάρια οργανώνονται πλέον σε όλη τη χώρα με τους παραγωγούς και τους πολίτες να αναζητούν τρόπους συνεργασίας και επέκτασης του Κινήματος σε όλη την Ελλάδα.

Οι κινήσεις οργανωμένων ομάδων πολιτών να αγοράζουν κηπευτικά και άλλα τρόφιμα απευθείας από τους παραγωγούς σηματοδοτούν το τέλος εποχής… για τους χονδρεμπόρους των αγροτικών προϊόντων.
Πολίτες σε όλη τη χώρα στέλνουν το μήνυμα «Δεν πάει άλλο» και αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για την πάταξη του παραεμπορίου και μεσαζόντων.
«Στόχος μας είναι να φάει ο κόσμος φτηνή πατάτα», δηλώνει στο newsbomb.gr ο κ. Δημήτρης Μιχτσόγλου, παραγωγός πατάτας στη Βροντού Σερρών. «Πρέπει να σπάσουμε τους μεσάζοντες, ο παραγωγός δεν έχει κανένα κέρδος από αυτή την κίνηση, τα έξοδά του είναι τεράστια. Σε λίγο θα πρέπει να σπείρουμε και δεν έχουμε χρήματα ούτε για τα πετρέλαια του τρακτέρ», επισημαίνει ο κ. Μιχτσόγλου.
Δράμα
Μπορεί η πόλη της Δράμας να απέχει από το Νευροκόπι μόλις 42 χιλιόμετρα, ωστόσο η συγκεκριμένη απόσταση είναι αρκετή για να ανέβει η τιμή της πατάτας από τα 13 λεπτά το κιλό, στα 60.
Οι κάτοικοι της πόλης, θέλοντας να βάλουν τέλος στην αισχροκέρδεια των μεσαζόντων που έστελναν την τιμή στα ύψη, διοργανώνουν αύριο Σάββατο 3 Μαρτίου «Κοινωνικό παζάρι» στο κέντρο της πόλης, με πατάτες που έχουν παραγγείλει απευθείας από τον παραγωγό με τιμή 25 λεπτά το κιλό.
Τα πρώτα αποτελέσματα φάνηκαν ήδη, καθώς υπό την πίεση του Κινήματος της πατάτας, γνωστή αλυσίδα Σούπερ Μάρκετ έριξε την τιμή στα 35 λεπτά το κιλό, ενώ παράλληλα οι παραγωγοί στο Νευροκόπι ανέβασαν την τιμή παραγωγού στα 23 λεπτά.
Καβάλα
Στην Καβάλα, ο σύλλογος ανέργων και επισφαλώς εργαζομένων Καβάλας γνωστοποίησε ότι το Σάββατο 3 Μαρτίου στις 10:00 το πρωί , στον πολυχώρο «Σήματα καπνού» (Βότση 10) ,θα διατεθούν πατάτες Νευροκοπίου σε τσουβάλια των 20 Kg στην τιμή των 5 ευρώ το τσουβάλι.
Συνεχίζουμε την προσπάθεια αλληλοβοήθειας ώστε να αντιμετωπίσουμε την κρίση με όρους αλληλεγγύης, συλλογικότητας , αξιοπρέπειας και αντίστασης», σημειώνει ο σύλλογος

Θεσσαλονίκη
«Κοινωνικό παζάρι» με αγορά πατάτας από το Κάτω Νευροκόπι και από τη Βροντού Σερρών στήνεται σήμερα στις 09:00 το πρωί και αύριο στις 11:00, στον προαύλιο χώρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.
Ο ομότιμος Καθηγητής του Μάρκετινγκ Αγροτικών Προϊόντων της Γεωπονικής Σχολής του Α.Π.Θ., Χρίστος Καμενίδης, και οι μεταπτυχιακοί φοιτητές του, δραστηριοποιούνται στη διάθεση της ονομαστής πατάτας του Κάτω Νευροκοπίου Δράμας και της Άνω Βροντούς Σερρών, χωρίς καμία απολύτως αμοιβή, για να είναι η τιμή καταναλωτή ακριβώς ίδια με την τιμή παραγωγού, δηλαδή, 25 λεπτά το χιλιόγραμμο ή 5 ευρώ τα 20χλγρ. σε έτοιμες συσκευασίες.
Η δραστηριότητα αυτή έχει τον εξής τριπλό σκοπό:
1. Οι παραγωγοί να πουλήσουν το προϊόν τους σε υψηλότερη τιμή και να αποκτήσουν μεγαλύτερο εισόδημα για να έχουν κίνητρο να συνεχίσουν να παράγουν.
2. Οι καταναλωτές να αγοράσουν το προϊόν σε χαμηλότερη τιμή και να ξοδέψουν μικρότερο εισόδημα, για να μπορέσουν να αγοράσουν και άλλα αγαθά που χρειάζονται.
3. Οι φοιτητές να εφαρμόσουν στην πράξη τις επιστημονικές γνώσεις που αποκτούν κατά τις σπουδές τους.
Το Τμήμα Γεωπονικής του ΑΠΘ προγραμματίζει να διαθέσει ακόμα και οβελία για το Πάσχα.
Βόλος
Στη «μάχη» της φθηνής πατάτας χωρίς μεσάζοντες, ρίχνεται και ο Βόλος.
Η πρωτοβουλία ανήκει στο νεοσύστατο κίνημα «Άνωση Εθελοντές Βόλου. Όσον αφορά την τιμή της πατάτας, είναι μόλις 0,25 ευρώ το κιλό.
Οι συσκευασίες θα είναι των 10 κιλών, άρα 2,5 ευρώ.
Την αλληλεγγύη τους, σε αυτήν την πρωτοβουλία, έδειξαν η «Ένωση Καταναλωτών Βόλου», το «Δίκτυο Ανταλλαγών και Αλληλεγγύης Μαγνησίας», το Εργατικό Κέντρο Βόλου, η ΑΔΕΔΥ Μαγνησίας κ.ά.
Το σύνθημά μας είναι «Διώξτε από τη ζωή τούς μεσάζοντες. Πάρτε τη ζωή στα χέρια σας»..
Τηλέφωνα επικοινωνίας 24210/37927 πρωί και 24210/38317 απόγευμα.
Παλλήνη
«Έπεσε» το ηλεκτρονικό και τηλεφωνικό σύστημα του δήμου Παλλήνης χθες, από τις αιτήσεις πωλητών για συμμετοχή στο «Κοινωνικό παζάρι».
Η πρωτοβουλία του Δήμου για αγορά πατάτας με 28 λεπτά το κιλό ξεπέρασε κάθε προσδοκία, όπως δηλώνει και ο δήμαρχος της περιοχής Αθ. Ζούτσος. Παραγγελίες θα γίνονται δεκτές μέχρι 8 Μαρτίου τηλεφωνικά στο Δήμο Παλλήνης.
Κρήτη
Ελαιόλαδο, σταφίδα και κηπευτικά θα διανείμουν οι παραγωγοί της Κρήτης.
Οι ελαιοπαραγωγοί του νησιού ετοιμάζονται να ανταποκριθούν χωρίς μεσολαβήσεις στη ζήτηση της Β. Ελλάδας, συμβάλοντας έτσι στην καταπολέμηση των μεσαζόντων.
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: