Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

ΕΣΕΕ: Αποσύνδεση του ΕΕΤΗΔΕ από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ

SHARE
Η επιβολή του Ειδικού Έκτακτου Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ) ήρθε το 2011 να κλείσει το φαύλο κύκλο του επιχειρηματικού παραλόγου της αυτοτροφοδοτούμενης ύφεσης, της έλλειψης ρευστότητας, του διαρκώς μειούμενου τζίρου, της άναρχης αγοράς που έχει ξεχάσει προ πολλού τον υγιή ανταγωνισμό, των αποσπασματικών τελών «αλληλεγγύης» ή «επιτηδεύματος», της υπερφορολόγησης, της ασυνέπειας του Δημοσίου να καταβάλει τις υποχρεώσεις του ή να τις συμψηφίσει, όπως με νόμο δεσμεύτηκε!
Ακόμη περισσότερο, το ΕΕΤΗΔΕ, συνδυαζόμενο με τις προαποφασισμένες αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών ακινήτων και του τιμολογίου της ΔΕΗ, ανοίγει ακόμη περισσότερο την ψαλίδα ανάμεσα στους λογαριασμούς της ΔΕΗ και την οικονομική αδυναμία του καταναλωτή. Αντί, λοιπόν, να επιτυγχάνεται η κοινωνικά και οικονομικά δίκαιη σύγκλιση των λογαριασμών των ΔΕΚΟ με τα εισοδήματα του μέσου Έλληνα, η αναλογικά εφαρμοζόμενη υπέρογκη αύξηση οδήγησε σε ακόμη μεγαλύτερη απόκλιση.
Μοιραία, ένα ακόμη λειτουργικό βάρος στη χειμαζόμενη εμπορική επιχείρηση, έπληξε περαιτέρω την ήδη μειωμένη ανταγωνιστικότητά της. Την κατάσταση, βεβαίως, χειροτερεύει το αλαλούμ που, εν τω μεταξύ, έχει προκύψει με τα πάμπολλα λάθη που έχουν διαπιστωθεί στον υπολογισμό επιβολής του τέλους, τα οποία, κατά διαβολική σύμπτωση, κινούνται μόνο προς τα επάνω και ποτέ προς τα κάτω, αλλά και από την προκλητική απόφαση ο έφορος να εκτελεί χρέη δικαστή.
Σύμφωνα με τα μηνύματα αγωνίας, που λαμβάνει η ΕΣΕΕ από το σύνολο των Εμπορικών Συλλόγων της επικράτειας, πάρα πολλές επιχειρήσεις μέλη μας, που αγωνίζονται για την επιβίωσή τους, δεν μπορούν να πληρώσουν το ειδικό τέλος. Οι διευκρινίσεις του Υπουργείου Οικονομικών δεν έχουν διορθώσει τα προβλήματα ούτε λύνουν το πρόβλημα της αδυναμίας πληρωμής των λογαριασμών της ΔΕΗ. Ήδη, μία στις τρεις εμπορικές επιχειρήσεις παρουσιάζει καθυστερούμενες οφειλές προς τη ΔΕΗ. Η λήξη της προθεσμίας καταβολής των συνδυασμένων λογαριασμών ΔΕΗ–ΕΕΤΗΔΕ διόγκωσε τον αριθμό αυτό, ενώ αύξησε το 2011 τις υποχρεώσεις-οφειλές στη ΔΕΗ από 822 εκατ. στα 1,25 δις.
Το ΣτΕ συνεκτίμησε ότι όλοι οι παραπάνω κίνδυνοι δεν αποτελούν δυστυχώς εικασίες, αλλά έχουν περάσει στο στάδιο της αυτοεκπληρούμενης προφητείας, οδηγώντας σε αλλεπάλληλες, αλυσιδωτές και επικίνδυνες αντιδράσεις την ελληνική κοινωνία.
Η ΕΣΕΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου αναγκαστικής παύσης πληρωμών των λογαριασμών της ΔΕΗ από νοικοκυριά και επιχειρήσεις και θεωρεί ότι η σχετική απόφαση ουσιαστικά επιβεβαιώνει ότι ήρθε πλέον η ώρα να προχωρήσει η κυβέρνηση στον άμεσο διαχωρισμό του ειδικού τέλους των ακινήτων από τους λογαριασμούς κατανάλωσης της ΔΕΗ.
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: