Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

Και στο βάθος νέο κούρεμα

SHARE
Πριν καλά – καλά στεγνώσει το μελάνι από την υπογραφή του PSI ανάμεσα στην Ελληνική Δημοκρατία και τους ιδιώτες πιστωτές της (τράπεζες, ελληνικές και ξένες, ασφαλιστικά ταμεία κ.λπ.) ξεκίνησαν οι συζητήσεις για το ενδεχόμενο ενός πρόσθετου «κουρέματος», ακόμα και κατά τη διάρκεια του επόμενου 12μηνου.
Μάλιστα, αυτή τη φορά στο τραπέζι των συζητήσεων φαίνεται να πέφτει για πρώτη φορά και το ενδεχόμενο της περικοπής και του λεγόμενου «επίσημου» χρέους. Δηλαδή, του χρέους που έχει η Ελλάδα προς άλλα κράτη. Ως γνωστόν, αυτό δεν έχει πειραχθεί καθόλου μέχρι σήμερα, καθώς ό,τι κούρεμα έγινε αφορούσε στο λεγόμενο ιδιωτικό χρέος.
Η προοπτική ενός συμπληρωματικού PSI διαφαίνεται στον ορίζοντα ως εναλλακτική λύση για να μπορέσει η χώρα να πιάσει τους εξαιρετικά φιλόδοξους στόχους που της έχουν τεθεί με το Μνημόνιο 2. Αν τηρήσει τους κανόνες και δείξει καλό πρόσωπο, τότε δεν αποκλείεται να της γίνει και δεύτερη διαγραφή χρέους, μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο, όπως λέγεται ήδη αρμοδίως. Γι' αυτό και η εφαρμογή των μέτρων, προσεχώς, θα είναι το «κλειδί» πολλών πραγμάτων.
Παρά την επιτυχία του PSI, τα νέα ελληνικά ομόλογα, που θα εκδοθούν τη Δευτέρα στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του χρέους διαπραγματεύονται στην «γκρίζα αγορά» περίπου στο ένα πέμπτο της ονομαστικής τους αξίας. Τουλάχιστον τρεις ξένες τράπεζες κάνουν ήδη πράξεις στα νέα ομόλογα και οι τιμές που δίνουν για αυτά μαρτυρούν τη δυσπιστία των εμπλεκομένων στην αγορά απέναντι στο αποτέλεσμα του PSI και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ακόμα και μετά την αναδιάρθρωση. Προβλέποντας ότι θα ακολουθήσει και άλλη αναδιάρθρωση του χρέους, η αγορά δίνει τιμές κοντά στα 20 σεντς ανά ευρώ για τα νέα ομόλογα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία του Reuters, ένα ομόλογο λήξης Φεβρουαρίου 2042 εμφανίζει bid στο 20% της ονομαστικής του αξίας και offer στο 24%. Ένα άλλο, λήξης 2032, κινείται στο 21/24%.
Η ανταλλαγή
Σχετικά με την ολοκλήρωση του PSI από τα 206 δισ. ευρώ του συνολικού χρέους των ιδιωτών, κάτοχοι τίτλων αξίας 172 δισ. ευρώ αποδέχθηκαν (83,5%) την εθελοντική ανταλλαγή και την τροποποίηση των όρων των υφιστάμενων ομολόγων. Όπως ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος από τα περίπου 177 δισ. ευρώ των ομολόγων που διέπονται από το ελληνικό δίκαιο, η Ελληνική Δημοκρατία έλαβε προσφορές για την ανταλλαγή τίτλων αξίας περίπου 152 δισ. ευρώ, που αντιπροσωπεύουν το 85,8% της ανεξόφλητης ονομαστικής αξίας των ομολόγων αυτών. Η Ελληνική Δημοκρατία έλαβε ακόμη προσφορές για την ανταλλαγή ομολόγων και την τροποποίηση των όρων των υφιστάμενων τίτλων από επενδυτές κατόχους ομολόγων αξίας 20 δισ. ευρώ που αντιπροσωπεύουν το 69% του ποσού των ελληνικών ομολόγων που έχουν εκδοθεί βάσει ξένου δικαίου. Η επόμενη σκηνή στο σίριαλ PSI έχει προγραμματιστεί για την επόμενη Δευτέρα 12 Μαρτίου, οπότε θα γίνει η ανταλλαγή των ομολόγων σε ελληνικό δίκαιο. Τα ομόλογα των 177 δισ. ευρώ θα υποστούν «κούρεμα» 53,5% στην ονομαστική τους αξία και το εναπομένων 46,5% της αξίας τους θα καλυφθεί με δύο τύπους ομολόγων: Με ομόλογα εκδόσεως ελληνικού δημοσίου, που θα καλύπτουν το 31,5% από το εναπομείναν 46,5%. Το υπόλοιπο 15% που αντιστοιχεί σε κεφάλαια 30 δισ. ευρώ θα καλυφθεί από μονοετή ή διετή ομόλογα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (EFSF). Οι δεδουλευμένοι τόκοι των υφιστάμενων ομολόγων (έως 24 Φεβρουαρίου 2012) θα καλυφθούν με 6μηνα έντοκα γραμμάτια του EFSF μηδενικού επιτοκίου.
Ικανοποίηση από αξιωματούχους
Για μια ιστορικής σημασίας στιγμή καθώς και μια μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα έκαναν λόγο οι ξένοι αξιωματούχοι, έπειτα από τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση χρέους που έχει γίνει ποτέ. Καλωσόρισε το αποτέλεσμα του PSI το τραπεζικό λόμπι Institute of International Finance (IIF), που διαπραγματεύτηκε με την Ελλάδα για λογαριασμό των ιδιωτών επενδυτών στα ομόλογα. Για ιστορική ευκαιρία για την Ελλάδα, καθώς και ένα μεγάλο βήμα προς τη σταθεροποίηση κάνει λόγο το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, έπειτα από την ολοκλήρωση της διαδικασίας του PSI. Από την πλευρά του ο Γιόζεφ Ακερμαν, του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου (IIF) που εκπροσωπεί τους ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας, χαιρέτισε την υψηλή συμμετοχή στην επιχείρηση ανταλλαγής ομολόγων και δήλωσε ότι νέες ευκαιρίες ανοίγονται τώρα για την Ελλάδα. Ελπιδοφόρα χαρακτήρισε τα στοιχεία για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Christine Lagarde.
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: