Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

Οι τράπεζες θωρακίζονται και οι πολίτες φτωχαίνουν

SHARE
Τα 30 δισ. ευρώ που θα πάρουν οι τράπεζες από το νέο δάνειο – μαμούθ των 130 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του PSI δεν θα κλειδωθούν στα θησαυροφυλάκια τους και δεν θα καλύψουν τις δικές τους μαύρες τρύπες,
αλλά θα διοχετευθούν άμεσα στην ελληνική αγορά για τη στήριξη της κατανάλωσης, της οικοδομής και των επιχειρήσεων που δεν έχουν δάνεια παρελθόντος προς τις τράπεζες άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ.

Αυτός ο βασικός όρος για τη στήριξη και τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών περιέχεται στην non paper συμφωνία για το νέο Μνημόνιο, αλλά αποτέλεσε και βασικό στοιχείο της πολύωρης χθεσινής συνάντησης Λουκά Παπαδήμου – Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μπαρόζο.
Έτσι εκτός των 12 δισ. που θα εκταμιευθούν σαν κονδύλια του ΕΣΠΑ για την Ελλάδα τους επόμενους μήνες, τα 7 δισ. που θα διοχετευθούν από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων στην Ελλάδα και τα 6 δισ. από την Τρόικα που θα κατευθυνθούν ειδικά για αναπτυξιακά έργα στη χώρα μας, θα έρθουν και τα 30 δισ. ευρώ από τις ελληνικές τράπεζες που θα πέσουν κι αυτά στην ελληνική οικονομία για να πάρει επιτέλους μπρος η μηχανή της ανάπτυξης.
Αμέσως μετά το Πάσχα θα αρχίσει πολύ προσεχτικά και μέσα από εγκρίσεις και της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας η παροχή δανείων «εγγυημένης εξόφλησης» σε επιχειρήσεις, εταιρίες αλλά και φυσικά πρόσωπα με στόχο το ξεκίνημα έργων και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που θα μειώσουν την ανεργία και θα δημιουργήσουν μέσω φορολογίας, ΦΠΑ, κλπ, έσοδα για το κράτος.
Οι πρώτοι κλάδοι που θα ενισχυθούν με τραπεζικά δάνεια είναι λιανικό εμπόριο, οικοδομή, τουριστικές επιχειρήσεις και οι εταιρίες-βιομηχανίες που έχουν υψηλές επιδόσεις στο εξαγωγικό εμπόριο.
Του Κώστα Χαρδαβέλλα
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: