Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2009

Ο Παπακωνσταντίνου συνέστησε "ψυχραιμία"!

SHARE
Προετοιμασμένη για ακόμη χειρότερες επιθέσεις στην ελληνική οικονομία δηλώνει η κυβέρνηση, δια του υπουργού Οικονομικών που ξεκαθάρισε ότι η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας «δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία» και συνέστησε ψυχραιμία ενόψει του επόμενου -δύσκολου- χρόνου για την οικονομία...
Ο κ. Παπακωνσταντίνου, μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα με τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου, διαβεβαίωσε ότι η χώρα δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα δανεισμού και αναγνώρισε ότι η ελληνική οικονομία πάσχει πρωτίστως από «έλλειμμα αξιοπιστίας» έναντι των διεθνών αγορών. «Πρέπει να πείσουμε τις αγορές, όπως πείσαμε τους πολίτες», ανέφερε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εκπληρώσει τους δημοσιονομικούς στόχους που έχει θέσει για το 2010, ακόμη κι αν χρειαστεί να αναπροσαρμόσει τον προϋπολογισμό.
Μέτα την ανακοίνωση της Standard and Poors και τα νέα αρνητικά δημοσιεύματα για την ελληνική οικονομία, η ψαλίδα του ελληνικού ομολόγου με το αντίστοιχο γερμανικό εκτοξεύτηκε στις 210 μονάδες, που είναι η υψηλότερη διαφορά των τελευταίων δέκα ημερών. Σε καθοδική τροχιά και ο δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, υποχωρεί σήμερα κατά 4%.
Υποβάθμισε σήμερα την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας η Fitch Ratings, σε BBB+ από A-. Είναι η πρώτη φορά τα τελευταία 10 χρόνια που οίκος αξιολόγησης δίνει στην Ελλάδα αξιολόγηση χαμηλότερη του Α, επικαλούμενος επιδείνωση των δημοσιονομικών.
Η εκτίμηση του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης ότι οι προοπτικές είναι αρνητικές σημαίνει ότι είναι ανοικτό το ενδεχόμενο νέας υποβάθμισης.
«Η υποβάθμιση αντανακλά τις ανησυχίες για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές των δημόσιων οικονομικών, δεδομένης της αδύναμης αξιοπιστίας των οικονομικών οργανισμών και του πλαισίου πολιτικών στην Ελλάδα, επιτεινόμενης από την αβεβαιότητα για τις προοπτικές μιας ισόρροπης και διατηρήσιμης οικονομικής ανάκαμψης», αναφέρεται στη σχετική έκθεση της Fitch.
Η Fitch υποβάθμισε την ελληνική οικονομία σε «Α-», στα τέλη Οκτωβρίου, μετά την πρόβλεψη της νέας κυβέρνησης ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα διαμορφωθεί στο 12,7% του ΑΕΠ, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 6%. Σε περίπτωση που ληφθούν ικανοποιητικά κατά την Fitch μέτρα μείωσης του ελλείμματος, τότε θα αναθεωρήσει τις προοπτικές από αρνητικές σε σταθερές. Η ανακοίνωση της Fitch ώθησε το spread στα κρατικά ομόλογα πάνω από το 2,20%, υψηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Απρίλιο.
Παράλληλα, έδωσε το «σήμα» για μαζικές ρευστοποιήσεις, κυρίως τραπεζικών μετοχών, στο Χρηματιστήριο, το οποίο στις 15:00 έχανε 4%.
Χθες, η Standard & Poor's έθεσε την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας «Α-» υπό παρακολούθηση («CreditWatch»), με πιθανές αρνητικές επιπλοκές, επικαλούμενη την επιδείνωση των δημοσιονομικών της χώρας. Ο οίκος έδωσε ουσιαστικά δίμηνη προθεσμία στην κυβέρνηση, προκειμένου να πειστεί για την αποτελεσματικότητα των σχεδίων τους για το δημοσιονομικό νοικοκύρεμα, αλλιώς θα προχωρήσει σε υποβάθμιση.
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: