Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2009

«Eρχονται σκληρά μέτρα...» για όλους

SHARE
«Οι Ελληνες θα πρέπει να κάνουν υπομονή και κουράγιο, γιατί τα μέτρα που θα εφαρμοστούν θα είναι σκληρά», είπε χθες ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, Ζ. Κ. Γιούνκερ, στέλνοντας μήνυμα πως μέχρι να εξέλθουμε από την κοινοτική επιτήρηση και κυρίως κατά τη διάρκεια του 2010 η κατάσταση θα είναι εξαιρετικά δύσκολη.
Η ελληνική κυβέρνηση, γνωρίζοντας ότι η δημοσιονομική κατάσταση που παρέλαβε είναι χαώδης και πως αν δεν αναλάβει δράση οι Βρυξέλλες θα μας επιβάλουν σκληρότερες πολιτικές, κατέληξε σε μία γενική κατ αρχήν συμφωνία για άμεσες κινήσεις.
Συνυπολογίζει πως για να μειωθεί το έλλειμμα από το 12,7% του ΑΕΠ σήμερα κάτω από το 3%, έπειτα από τέσσερα χρόνια, απαιτείται συνολική προσαρμογή άνω των 23 δισ. ευρώ.
Ετσι προωθεί «πακέτο» παρεμβάσεων για το 2010, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται:
Φορολογικό... σαφάρι για την τόνωση των εσόδων. Ερχονται αυξήσεις αντικειμενικών τιμών και ειδικών φόρων κατανάλωσης σε ποτά, τσιγάρα, καύσιμα. Κόβονται φοροαπαλλαγές, αυτοτελής φορολόγηση και όλα τα εισοδήματα μπαίνουν στην ενιαία κλίμακα. Μελετάται η επιβολή ΦΠΑ σε γιατρούς, δικηγόρους, συμβολαιογράφους κ.ά. Ενώ κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει γενικευμένη αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ, η οποία επί του παρόντος κρατείται ως «χρυσή» εφεδρεία.
Ανοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, με τον διάλογο να ξεκινάει εντός των πρώτων μηνών του 2010 και να αλλάζει τα δεδομένα σε εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες (π.χ. δικηγόρους, πολιτικούς μηχανικούς, ταξιτζήδες κ.λπ.).
Ανατροπές στο ασφαλιστικό με πρώτο «θύμα» τις γυναίκες, μιας και προωθείται η εξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης ανδρών - γυναικών στο Δημόσιο. Μισθολογικές αυξήσεις για όσους λαμβάνουν έως 2.000 ευρώ (τον Ιανουάριο θα ξεκαθαρίσει αν το όριο αυτό αφορά βασικούς μισθούς ή συμπεριλαμβάνει επιδόματα) στα όρια του πληθωρισμού, κοντά στο 1,5%... Η συγκρατημένη εισοδηματική πολιτική εκτιμάται ότι θα διατηρηθεί τουλάχιστον για μία τετραετία, καθώς για όσο διάστημα βρισκόμαστε σε επιτήρηση οι κοινοτικοί εταίροι θα πιέζουν ασφυκτικά προς αυτή την κατεύθυνση.
Η κυβέρνηση βρισκόμενη σε έναν κλοιό ασφυκτικών πιέσεων από Κομισιόν, ΕΚΤ και αγορές, αλλά και αλλεπάλληλων ελέγχων, σήμερα καταφθάνει κλιμάκιο του ΔΝΤ και είχαν προηγηθεί εμπειρογνώμονες της Γιούροστατ, φέρεται αποφασισμένη όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών, κ. Παπακωνσταντίνου, «να πραγματοποιήσει τα απαραίτητα βήματα προκειμένου να υπάρξει αποκατάσταση της αξιοπιστίας μας αλλά και της οικονομίας μας».
Ολες οι παρεμβάσεις θα περιέχονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, το οποίο θα είναι έτοιμο τον Ιανουάριο, και θα εξειδικευτούν μετά την ολοκλήρωση του διαλόγου και την κατάθεση των νομοσχεδίων για ασφαλιστικό και φορολογικό.
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: