Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2009

Η μερική άρση, οι «δηλώσεις μετανοίας» και η πανεπιστημιακή... αστυνομία

SHARE
Την περασμένη Δευτέρα, ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Αν.Μάνθος μπήκε στο κτίριο της Πρυτανείας του ιδρύματος για να κατευθυνθεί προς το γραφείο του. Δύο ημέρες νωρίτερα, το περασμένο Σαββατοκύριακο, αστυνομικοί είχαν μπει αυτεπάγγελτα στον προαύλιο χώρο του ιδρύματος, έπειτα από εισαγγελική εντολή, γιατί διαπίστωσαν ότι διαπράττονται κακουργήματα στη διάρκεια κινητοποιήσεων φοιτητών και ομάδων αντιεξουσιαστών για την επέτειο του θανάτου του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Ο κ. Μάνθος δεν έφτασε τελικά στο γραφείο του. Ομάδα 300 ατόμων, στην οποία συμμετείχαν και φοιτητές του - και σίγουρα όχι μόνον άτομα άσχετα με το πανεπιστήμιο- του έκλεισε τον δρόμο και απαίτησε τη διατύπωση δημόσιας δήλωσης από την πλευρά τού πρύτανη με την οποία θα καταδικάζει την είσοδο της αστυνομίας στον χώρο του πανεπιστημίου. Ο πρύτανης φυσικά αρνήθηκε. Οι νεαροί τον χτύπησαν και τελικά τον εγκατέλειψαν όταν κατέρρευσε. Ο κ. Μάνθος- ο οποίος πέρυσι είχε πέσει ξανά θύμα ξυλοδαρμού από φοιτητές που είχαν καταλάβει την αίθουσα της Συγκλήτου- μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι υπέστη ελαφρύ καρδιακό επεισόδιο. « Το πανεπιστήμιό μας,ασχέτως με το τι πίστευε ή τι πιστεύει περί ασύλου, είναι υποχρεωμένο να άρει το άσυλο μερικώς τουλάχιστον από τους εξωτερικούς και αύλειους χώρους του και κατά τις νυκτερινές ώρες » δήλωσε στο «Βήμα» ο αντιπρύτανης του ιδρύματος κ. Α. Γιαννακουδάκης . « Εξάλλου, έτσι έπρεπε να είναι και διατυπωμένος ο νόμος περί ασύλου, δηλαδή:Ασυλο δεν υφίσταται, εκτός κι αν το ΠρυτανικόΣυμβούλιο, που είναι το αρμόδιοόργανο, αποφασίσει, όποτε και όπου κρίνει σκόπιμο, να εφαρμοστεί » , δηλώνει.
Ενα εικοσιτετράωρο νωρίτερα, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου των Αθηνών κ. Χρ. Κίττας είχε δεχτεί και αυτός χτυπήματα από φοιτητές του στη διάρκεια, όπως είναι γνωστό, των επεισοδίων που έγιναν στο κέντρο της Αθήνας με αφορμή την ίδια επέτειο. Την ίδια στιγμή, άλλοι διαδηλωτές παραβίαζαν την κεντρική πόρτα του κτιρίου της Πρυτανείας του ιδρύματος. Ο κ. Κίττας επίσης υπέστη ισχαιμικό επεισόδιο και νοσηλευόταν στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο ως την περασμένη Τετάρτη, οπότε και πήρε εξιτήριο, για να υποβάλει μία ημέρα μετά την παραίτησή του.
Παρ΄ όλα αυτά, οι πρυτάνεις των ΑΕΙ που συναντήθηκαν σε κρίσιμη σύνοδό τους το Σαββατοκύριακο που διανύουμε διατύπωσαν «δήλωση μετανοίας» προς τους ταραξίες φοιτητές και εξωπανεπιστημιακούς. Με έγγραφό τους δήλωσαν ότι οι ίδιοι δεν πρόκειται να θέσουν θέματα πανεπιστημιακού ασύλου στη διάρκεια της συνόδου τους, παρότι τις προηγούμενες ημέρες είχαν «διαρρεύσει» πληροφορίες ότι το συγκεκριμένο ζήτημα θα αποτελούσε «καυτό», εκτός ημερησίας διατάξεως θέμα των εργασιών τους.
Την εικόνα αυτή έδιναν τις προηγούμενες ημέρες οι διοικήσεις των πανεπιστημίων της χώρας και των ξυλοφορτωμένων ηγετών τους, οι οποίοι και προσπάθησαν απλώς να κάνουν τη δουλειά τους. Σημειώνεται δε ότι στην περίπτωση του Πανεπιστημίου των Αθηνών ο κ. Κίττας ήταν υπέρμαχος της διατήρησης του θεσμού του πανεπιστημιακού ασύλου και των δικαιωμάτων των φοιτητών, οι οποίοι και τον ώθησαν τελικά να δηλώσει: «Ετσι κι αλλιώς εγώ έχω στερέψει, έχω πεθάνει ψυχικά».
«Η ΕΛ.ΑΣ. κλήθηκε να διαφυλάξει το άσυλο»
Τις παραπάνω εικόνες συμπληρώνει η παρουσία αστυνομικών δυνάμεων οι οποίες χρειάστηκαν ειδική πρόσκληση από το πρυτανικό συμβούλιο του Πανεπιστημίου των Αθηνών για να προφυλάξουν τους δρόμους γύρω από αυτό που δεν καλύπτονταν από το πανεπιστημιακό άσυλο! « Εμείς διαφυλάξαμε το άσυλο όσο μπορούσαμε » δήλωσε στο «Βήμα» ο αρχαιότερος από πλευράς θητείας αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου των Αθηνών κ. Δ. Ασημακόπουλος, ο οποίος και πιθανότατα θα αντικαταστήσει τον κ. Κίττα στην ηγεσία του ιδρύματος ως τις επόμενες πρυτανικές του εκλογές που θα γίνουν τον Μάιο του 2010. « Από την άλλη πλευρά, δεν μπορεί κανείς να περιμένει από έναν πρύτανηή έναν αντιπρύτανη να συγκαλέσει πρυτανικό συμβούλιο για να άρει το άσυλο, να κρατήσειπρακτικά και να στείλει το σχετικό έγγραφο στις αρχές, ενώ την ίδια στιγμή τον δέρνουν ταραξίες στον δρόμο » συνεχίζει ο κ. Ασημακόπουλος. « Πιστεύω πάντως ότι το άσυλο δεν αποτελείθέμα που πρέπει να συζητηθεί τώρα, ούτε εξυπηρετεί τους στόχους της χώρας στην υλοποίηση γενικότερων αλλαγών στον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης », καταλήγει.
« Η παραίτηση του πρύτανη του πανεπιστημίου μας αποτελεί μεγάλο πλήγμα γιατί είναι άνθρωπος ήπιος, σώφρων και γενναίος » λέει στο «Βήμα» ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου των Αθηνών κ. Ι. Καράκωστας. « Πιστεύω όμως ότι πλέον είναι ώρα ευθύνης για τα κόμματα, καθώς οι πανεπιστημιακοί δεν μπορούν να προχωρήσουν σε αποφάσεις χωρίς τη στήριξη της πολιτείας », συνεχίζει. « Πιστεύω ότι πρέπει να διευκρινιστεί νομοθετικώς τι καλύπτει το άσυλο, δηλαδή η ελεύθερη έρευνα και διδασκαλία και τα δικαιώματα των μελών του πανεπιστημίουσε αυτά », λέει ο κ. Καράκωστας. « Ετσι, οποιαδήποτε παραβίαση του ασύλου αυτού, από όποιον κι αν γίνεται, θα υπόκειται στις διατάξεις του νόμου και θα τιμωρείται όπως όλα τα αδικήματα του Ποινικού Κώδικα.Οπως για παράδειγμα η παραβίαση του οικιακού ασύλου », καταλήγει.
Η ελεύθερη διακίνηση των ιδεών είναι αυτονόητη σε ένα δημοκρατικό πολίτευμα, όχι μόνο μέσα στα πανεπιστήμια, αλλά και έξω από αυτά, προσθέτει σχετικά ο κ. Γιαννακουδάκης από το ΑΠΘ. « Σήμερα δυστυχώς δεν υφίσταται το ακαδημαϊκό άσυλο (με την πραγματική του έννοια) περισσότερο μέσα στα πανεπιστήμια από ό,τι εκτός αυτών.Αντιθέτως,στην καθημερινότητα η αυτόκλητη παρουσίασυγκεκριμένων ολιγάριθμωνομάδων φοιτητών στις γενικές συνελεύσεις των Τμημάτων και ιδιαίτερα στη Σύγκλητο έχει στόχο να εμποδίζει με φασιστικό τρόπο την ελεύθερη έκφραση απόψεων, όποτε αυτές είναι διαφορετικές από τις δικές τους » , συνεχίζει.
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: