Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2009

Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων χρεών

SHARE
Mε διευρυμένο πλαίσιο εφαρμογής κατατίθεται σήμερα στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των οφειλών επιχειρήσεων και επαγγελματιών προς τα πιστωτικά ιδρύματα, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα ακολουθεί και το νομοσχέδιο για τα υπερχρεωμένα φυσικά πρόσωπα.
H εφαρμογή των δύο νομοσχεδίων, που έλαβαν χθες την έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου, πρόκειται σύμφωνα με την υπουργό, Λούκα Κατσέλη, να συμβάλουν καθοριστικά στην ...προσπάθεια της κυβέρνησης για την αναθέρμανση της οικονομίας, που σε συνδυασμό με την αναδιάρθρωση της παραγωγής και τη δημοσιονομική εξυγίανση θα δώσουν τη δυνατότητα στη χώρα να εξέλθει της κρίσης.
Η κα Κατσέλη αναφερόμενη, χθες, ειδικότερα στο νομοσχέδιο για τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις, τόνισε ότι η επέκτασή του και στις ληξιπρόθεσμες οφειλές από την 1η Ιανουαρίου 2005 αναμένεται να αυξήσει την τόνωση της ρευστότητας στην αγορά στα επίπεδα των 5 δισ. ευρώ, έναντι των 3,5 δισ. ευρώ που ήταν η εκτίμηση η οποία είχε γίνει με βάση την πρώτη πρόταση της κυβέρνησης, πρόταση η οποία προέβλεπε ευνοϊκές ρυθμίσεις μόνο για ληξιπρόθεσμες οφειλές μετά την 1η Ιανουάριου 2008.
Όσο για τα υπερχρεωμένα φυσικά πρόσωπα, η υπουργός χαρακτήρισε επιβεβλημένη την παρέμβαση του υπουργείου, καθότι, όπως τόνισε, μέσα σε ένα χρόνο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοικοκυριών για καταναλωτικά δάνεια προς τις τράπεζες έχουν αυξηθεί κατά 70%.
Συγκεκριμένα, στις 30 Σεπτεμβρίου 2008 ήταν 33,9 δισ. ευρώ, εκ των οποίων σε καθυστέρηση ήταν το 6,9% ή αλλιώς τα 2,3 δισ. ευρώ, ενώ τον περασμένο Σεπτέμβριο ήταν 34,9 δισ. ευρώ, εκ των οποίων σε καθυστέρηση ήταν το 11,7% ή αλλιώς τα 4,1 δισ. ευρώ.
Αντίστοιχα, για τα στεγαστικά δάνεια, το ίδιο διάστημα, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές έχουν αυξηθεί από τα 3 δισ. ευρώ στα 5,1 δισ. ευρώ.
Αναφερόμενη η υπουργός στις τράπεζες τόνισε ότι τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση προς ψήφιση στη Βουλή θα οδηγήσουν σε ενίσχυση των εσόδων του τραπεζικού συστήματος, αφού θα ωθήσουν επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα να ρυθμίσουν χρέη τα οποία μέχρι και σήμερα αδυνατούν να εξυπηρετήσουν.
Το ν/σχ για τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις
Στο νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των οφειλών επιχειρήσεων και επαγγελματιών προς τα πιστωτικά ιδρύματα επήλθαν οι εξής αλλαγές:
- Στο υπό διαμόρφωση πλαίσιο, εκτός από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές μετά την 1η Ιανουαρίου 2008, εμπίπτουν και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές μετά την 1η Ιανουάριου 2005, όπως και οι ενήμερες οφειλές, για τις οποίες αρχικά το υπουργείο δεν είχε προσδιορίσει τις προϋποθέσεις ένταξης.
Ληξιπρόθεσμες οφειλές μετά την 1η Ιανουαρίου 2005
- Για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές επιχειρήσεων, επαγγελματιών και αγροτών μετά την 1η Ιανουάριου 2005, το νομοσχέδιο προβλέπει διετή περίοδο χάρητος για την απόσβεση του κεφαλαίου, όπως και εξόφληση του κεφαλαίου με τοκοχρεωλυτικές δόσεις τουλάχιστον 5 ετών.
- Οι ρυθμίσεις αφορούν σε χρέη μέχρι 1 εκατ. ευρώ ανά τράπεζα και ανά δανειολήπτη και μέχρι 3 εκατ. ευρώ για όλες τις τράπεζες συνολικά ανά δανειολήπτη, με το επιτόκιο της ενήμερης οφειλής.
- Προϋπόθεση για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών είναι η καταβολή του 10% της οφειλής μέχρι 15 Απριλίου 2010, ενώ οι τόκοι υπερημερίας και ανατοκισμού διαγράφονται μόνο εφόσον εξοφληθεί το 50% της οφειλής.
Ληξιπρόθεσμες οφειλές μετά την 1η Ιανουάριου 2008
- Η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών μετά την 1η Ιανουάριου 2008 αφορά επιχειρήσεις επαγγελματίες και αγρότες με μη εξυπηρετούμενα δάνεια ή αλληλόχρεους λογαριασμούς και προβλέπει 2 έτη περίοδο χάριτος με την απόσβεση του κεφαλαίου, εξόφληση του κεφαλαίου με τοκοχρεολυτικές δόσεις τουλάχιστον 5 ετών και εφαρμόζεται για οφειλές μέχρι 1 εκατ. ευρώ ανά τράπεζα και ανά δανειολήπτη και μέχρι 3 εκατ. ευρώ για όλες τις τράπεζες συνολικά ανά δανειολήπτη, με το επιτόκιο της ενήμερης οφειλής. Σημειώνεται ότι στο τελικό σχέδιο νόμου προστέθηκε μόνο το πλαφόν των 3 εκατ. ευρώ.
- Στις ληξιπρόθεσμες οφειλές μετά την 1η Ιανουαρίου 2008, εκτός από τις συμβάσεις που δεν έχουν καταγγελθεί, τις οφειλές συμβάσεων δανείων που έχουν καταγγελθεί μετά την προαναφερόμενη ημερομηνία ή θα καταγγελθούν εντός 2 μηνών από την ψήφιση του νόμου, προστέθηκαν και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές από συμβάσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης ακινήτων που δεν έχουν καταγγελθεί.
- Στο σχέδιο νόμου παραμένει η διαγραφή των τόκων υπερημερίας και ανατοκισμού εφόσον δεν έχουν καταβληθεί.
Ενήμερες οφειλές
- Για τη ρύθμιση των ενήμερων οφειλών επιχειρήσεων και αγροτών προβλέπεται η δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε τρία σενάρια:
* Περίοδος χάριτος 1 έτους για την απόσβεση του κεφαλαίου και αντίστοιχη παράταση της συμβατικής διάρκειας.
* Διετής αναστολή χρεολυτικής αποπληρωμής του άληκτου κεφαλαίου και αντίστοιχη παράταση της συμβατικής διάρκειας.
* Παράταση της συμβατικής διάρκειας κατά 3 έτη, πάντα με το επιτόκιο της ενήμερης οφειλής.
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: