Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2009

Υποβάθμιση της Ελλάδας και από τη Moody's

SHARE
Η Moody's υποβάθμισε την Τρίτη τα ratings των ελληνικών ομολόγων σε βαθμίδα Α2. Ουσιαστικά, πρόκειται για το αποτέλεσμα της προηγούμενης υποβάθμισης της προοπτικής της ελληνικής οικονομίας, η διαδικασία της οποίας ξεκίνησε στις 29 Οκτωβρίου 2009. Η Moody's αναγνωρίζει ότι η υλοποίηση των πρόσφατων ανακοινώσεων του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμες λύσεις στα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, τονίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών.
Πρακτικά, η σημερινή κίνηση του οίκου δεν αντανακλά στο βαθμό αξιολόγησης των ομολόγων και των τραπεζικών καταθέσεων. H βαθμολογία ομολόγων και τραπεζικών καταθέσεων παραμένει στο ΑΑΑ, όπως και στην υπόλοιπη ευρωζώνη. Ως εκ τούτου, ο οίκος αξιολόγησης θεωρεί εξαιρετικά απίθανο να αντιμετωπίσει η Ελλάδα προβλήματα ρευστότητας.
"Η νέα διαβάθμιση A2 εξισορροπεί αφενός τον πολύ περιορισμένο κίνδυνο ρευστότητας που αντιμετωπίζει η Ελληνική κυβέρνηση βραχυπρόθεσμα και, αφετέρου, τους μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους κινδύνους φερεγγυότητας", υπογραμμίζει η αναλύτρια του διεθνούς οίκου για την Ελλάδα κ. Σάρα Κάρλσον.
Η Moody's εκτιμά ότι οι μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι για την ελληνική οικονομία έχουν αντισταθμιστεί μερικώς από τις πολιτικές εξαγγελίες της κυβέρνησης.
Επιπλέον, όπως σημειώνει ο οίκος, οι οικονομικές δυσκολίες της ελληνικής κυβέρνησης δεν αποτελούν ένα ζωτικής σημασίας τεστ για το μέλλον της ευρωζώνης.
Η υποβάθμιση της χώρας μας στη βαθμίδα Α2, συγκρίνεται από τον οίκο με άλλα κράτη που παρουσιάζουν υψηλά έσοδα και διογκωμένο δανεισμό, χωρίς όμως αδυναμία αποπληρωμής εξωτερικών υποχρεώσεων.
Σύμφωνα πάντα με τη Moody's, η βαθμολογία της Ελλάδας τοποθετείται κατώτερα από εκείνη της Ιρλανδίας, της Ιταλίας και του Βελγίου καθώς αντικατοπτρίζει το φτωχό ιστορικό της χώρας στα νέα δεδομένα πραγματικής δημοσιονομικής προσαρμογής.
Πώς σχολιάζει το υπουργείο
Η Moody's αναγνωρίζει ότι η υλοποίηση των πρόσφατων ανακοινώσεων του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμες λύσεις στα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, τονίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών.
Στο ανακοινωθέν, υπογραμμίζεται ότι η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας υποβαθμίζεται κατά ένα επίπεδο, αλλά παραμένει στην πρώτη κατηγορία (Α). Μάλιστα, αναφέρεται ότι η πιστοληπτική ικανότητα διατηρείται δύο επίπεδα πάνω από τις αξιολογήσεις των δύο άλλων οίκων, που υποβάθμισαν πρόσφατα την Ελλάδα.
Το υπουργείο, όπως προστίθεται στην ανακοίνωσή του, παραμένει "προσηλωμένο στην υλοποίηση των μέτρων που ανακοινώθηκαν και εντείνει τις προσπάθειές για την ανάταξη της οικονομίας".
ΟΔΔΗΧ: Θετική η αξιολόγηση για το δανεισμό
Την εκτίμησή του ότι η αξιολόγηση στη βαθμίδα Α2 της Ελλάδας από τη Moody's θα βοηθήσει τον δανεισμό της χώρας τον επόμενο χρόνο εξέφρασε ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), Σπύρος Παπανικολάου.
Αναφερόμενος στην αξιολόγηση του οίκου, ο Σ. Παπανικολάου είπε ότι «βοηθά τον ΟΔΔΗΧ στην εκτέλεση του δανειακού προγράμματος για το 2010». Και πρόσθεσε: "Οι αγορές θα διαπιστώσουν ότι τα ελληνικά ομόλογα είναι υπερπουλημένα, αναμένουμε ομαλοποίηση των περιθωρίων των spread το επόμενο διάστημα".
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: