Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2014

ΑΓΡΟΤΕΣ: Ποια παραστατικά καταχωρούνται στα βιβλία και υπολογίζονται στα έξοδά τους

SHARE
Πλησιάζουμε στο τέλος του 2014 και ακόμα διαπιστώνουμε ότι το τοπίο παραμένει θολό και όλοι οι εμπλεκόμενοι προβληματισμένοι.  

Κυρίως οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος οι οποίοι και δεν έχουν άμεση ενημέρωση από τον φοροτεχνικό τους, καθώς δεν υπάρχει η συνεχής επαφή όπως εκείνη με τους αγρότες του κανονικού καθεστώτος.
Εδώ θα πρέπει να επισημάνουμε ότι οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις  αντιμετωπίζονται όπως όλες οι υπόλοιπες επιχειρήσεις, είτε τηρούν βιβλία είτε όχι.
Τι σημαίνει στην πράξη αυτό;
Όπως  όλες οι επιχειρήσεις έτσι και οι αγροτικές (ειδικού και κανονικού καθεστώτος) έχουν ακριβώς τις ίδιες υποχρεώσεις προς την διοίκηση. Υποβάλουν συγκεντρωτικές καταστάσεις Μ.Υ.Φ. ανά τρίμηνο(μόνο για το 2014, η καταληκτική ημερομηνία για όλες τις επιχειρήσεις είναι ως 2/02/2015) και φορολογούνται σύμφωνα με το λογιστικό τους αποτέλεσμα, έσοδα μείoν έξοδα. Η διαφορά αυτή αποτελεί το κέρδος και φορολογείται με 13% από το πρώτο ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι (όπως και οι επιχειρήσεις), όποιος «φέρει» τα έσοδα μείον έξοδα στο μηδέν, θα φορολογηθεί με τα τεκμήρια ή αλλιώς τις λεγόμενες αντικειμενικές δαπάνες. Η διαφορά των αντικειμενικών δαπανών (τεκμηρίων) φορολογείται και αυτή με 13%. Ο νέος Νόμος 4305/2014 που ψηφίστηκε στις 31.10.14, οριστικοποιεί τη φορολογία των τεκμηρίων των αγροτών με 13%. Στην περίπτωση αυτή όμως, δεν μεταφέρεται η ζημιά στην επόμενη χρονιά. Έχουμε λοιπόν θέμα με τις περιπτώσεις όπου η παραγωγή θα πουληθεί το επόμενο έτος και σε συνδυασμό με πιθανή πώληση της παραγωγής του 2015 εντός του έτους, μιλάμε για διπλασιασμό πωλήσεων χωρίς τα έξοδα του 2014. Καλό επομένως είναι, ο καθένας να επικοινωνήσει με το Φοροτεχνικό του και να κανονίσουν το χρόνο και τον τρόπο καταχώρησης των παραστατικών τους, καθώς και τον προϋπολογισμό των πιθανών κερδών και της φορολογίας
Για να μπορέσουν οι αγρότες (ειδικού και κανονικού καθεστώτος) να απεικονίσουν ορθά το λογιστικό τους αποτέλεσμα θα πρέπει να παίρνουν και το ανάλογο παραστατικό που αφορά στην λειτουργία  της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας.
Με απλά λόγια για οποιαδήποτε αγορά, έξοδο ή έσοδο πραγματοποιείται τα πρέπει να υπάρχει τιμολόγιο ή απόδειξη λιανικών συναλλαγών κατά περίπτωση. Θα πρέπει όλοι να γνωρίζουν πως, ο τρόπος σύνταξης της φετινής  φορολογικής τους δήλωσης θα είναι τελείως διαφορετικός απ’ ότι μέχρι τώρα. Απαιτείται χρόνος, πολύς χρόνος. Γι αυτό η λύση είναι μία: οργάνωση και προγραμματισμός
Να επισημάνουμε δεν είναι δυνατό οι αγρότες να πάνε στα λογιστικά γραφεία και να απαιτήσουν την καταχώρηση των παραστατικών ενός ολόκληρου φορολογικού έτους αυθημερόν και αυτό λόγου του τεράστιου φόρτου υποχρεώσεων που έχουν, καθώς και τις ασφυκτικές προθεσμίες υποχρεώσεων.
Ο καιρός τελειώνει και καλό είναι να συγκεντρωθούν από όλους τα τιμολόγια και οι αποδείξεις, ώστε σε συνεννόηση με το Φοροτεχνικό του ο καθένας να προγραμματίσει την ενημέρωσή του.
 Θα πρέπει να καταλάβουν όλοι, ότι οι γεωργικές καλλιέργειες είναι σαν μία οποιαδήποτε επιχείρηση και έτσι αντιμετωπίζεται πλέον από όλους, είτε έχουν βιβλία είτε όχι. Όπως όλες οι επιχειρήσεις, για κάθε τι που αγοράζουν και ξοδεύουν χρήματα, πρέπει να παίρνουν και το ανάλογο παραστατικό (τιμολόγιο ή απόδειξη κατά περίπτωση).
Σήμερα θα προσπαθήσουμε να δείξουμε ένα προς ένα, ποια είναι τα έξοδα που καταχωρούνται στα βιβλία των αγροτών, αλλά υπολογίζονται και στους μη έχοντες βιβλία, κάνοντας κατηγοριοποίηση των εξόδων στα πιο συνηθισμένα από αυτά.
1)Καύσιμα:, το πετρέλαιο που χρησιμοποιείται είναι έξοδο και εκπίπτει 100%.Φ.Ι.Χ. γνωστό στην καθημερινότητα ως αγροτικό: ανεξάρτητα αν καίει βενζίνη ή πετρέλαιο, εφόσον η άδεια κυκλοφορίας του, είναι Φ.Ι.Χ. {Φορτηγό ιδιωτικής Χρήσης}, τότε καταχωρούνται 100% και οι βενζίνες.
2)Ασφάλειες - επισκευές μηχανημάτων: Όλα τα ασφαλιστήρια συμβόλαια των μηχανημάτων είναι έξοδα και εκπίπτουν 100%.Επίσης όλες οι επισκευές και τα ανταλλακτικά που χρησιμοποιούνται στην επισκευή. Προϋπόθεση είναι να έχει εκδοθεί το αντίστοιχο παραστατικό και στο Μητρώο παγίων της κάθε γεωργικής επιχείρησης, να έχουν καταχωρηθεί όλα τα μηχανήματα και βέβαια η άδεια να είναι στον ίδιο αγρότη και όχι σε κάποιον άλλον συγγενή ή τρίτο πρόσωπο.
3)Αρδευτικά: Στις περιπτώσεις που ποτίζουν από ένα αρδευτικό περισσότεροι του ενός, βγάζουμε φωτοτυπία το λογαριασμό της ΔΕΗ, και καταχωρούμε το ποσό που πλήρωσε ο καθένας.
4)Ενοίκια χωραφιών: η πληρωμή τους μπορεί να γίνει και εκτός τραπεζικής κατάθεσης. Σε κάθε περίπτωση, η απόδειξη πληρωμής είναι αυτή που καθορίζει τη δαπάνη. Έτσι στις περιπτώσεις που τα χρήματα δίνονται στο χέρι, όσοι πληρώνουν καλό είναι να φτιάξουν ένα μπλοκ απόδειξη πληρωμής, και κάθε φορά που πληρώνουν χρήματα σε όσους δεν έχουν βιβλία, να εκδίδουν απόδειξη στην οποία να γράφουν το ποσό που πλήρωσαν και για ποιο λόγο.
5)EΛΓΑ: Από την καρτέλα των πληρωμών, η οποία είναι αυτή που θα χρησιμοποιηθεί ως έξοδο.  
                                                                                                                                                                       6)Ο.Γ.Α.: Καταχωρούμε μόνο τις πληρωμές που έχουν γίνει εντός του έτους.
7)ΤΟΕΒ: Παραστατικό δαπάνης είναι η απόδειξη με την οποία πλήρωσαν τις οφειλές τους, στα έξοδα καταχωρούνται μόνο τα ποσά που αφορούν το 2014. 
8)Εργόσημα: Έξοδο για τους παραγωγούς είναι η απόδειξη πληρωμής από την τράπεζα ή τα ΕΛΤΑ. Μία συμβουλή: μην κάνετε το λάθος να βάλετε μεγάλα ποσά σε ένα άτομο, μόνον και μόνο για να δικαιολογήσετε έξοδα. Εργόσημα μπορούν να μπουν και στα μέλη της οικογένειας του παραγωγού. Στην περίπτωση αυτή βέβαια, για τον αγρότη τα εργόσημα της οικογένειάς του είναι έξοδα, για τα μέλη από την άλλη είναι μισθοί και θα φορολογηθούν με τις διατάξεις φορολόγησης των μισθωτών.
9)Λοιπές δαπάνες : Για τις αγορές σπόρων , λιπασμάτων , υπηρεσιών , φαρμάκων και γενικά κάθε δαπάνης που αφορά την αγροτική εκμετάλλευση πρέπει να παίρνουμε το αντίστοιχο παραστατικό (Τιμολόγιο ή Απόδειξη) , το οποίο είναι αυτό που θα χρησιμοποιηθεί ως έξοδο.                                                                                                                                               Επιδοτήσεις:ΟΠΕΚΕΠΕ οι πληρωμές που έγιναν εντός τους έτους. Για τις πληρωμές αυτές και με την ημερομηνία που φαίνεται ότι έγιναν, εκδίδουμε τιμολόγια προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Τόσα τιμολόγια, όσα και οι πληρωμές που έχουν γίνει. Αν δεν αλλάξει κάτι στο άμεσο διάστημα, τα ποσά αυτά θα θεωρηθούν εισόδημα και θα προστεθούν στις πωλήσεις των προϊόντων των παραγωγών.
Αγρότες που δεν τηρούν βιβλία: ισχύουν και για αυτούς όλα τα παραπάνω. Η βασική διαφορά με τους έχοντες βιβλία, είναι οι επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ. Στην περίπτωση αυτή, εκδίδουμε όπως κάναμε μέχρι τώρα, τη βεβαίωση επιδοτήσεων και με βάση αυτή υπολογίζουμε ως έσοδο τις επιδοτήσεις.
Να επισημάνουμε εδώ ότι περιμένουμε να διευκρινιστούν αρκετά  πράγματα. Κλείνοντας να πούμε ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να καλυφθούν όλες οι απορίες και οι προβληματισμοί που καθημερινά δημιουργούνται. Γι’ αυτό, απαιτείται συνεχής ενημέρωση από όλους.
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: