Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014

Νέα «βουτιά» άνω του 3% για το πετρέλαιο

SHARE
Νέα χαμηλά πέντε ετών σημειώνει τη Δευτέρα η τιμή του πετρελαίου εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών ότι η παγκόσμια προσφορά θα συνεχίσει να ξεπερνά τη ζήτηση καθώς η αύξηση της παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου, κυρίως στις ΗΠΑ, παραμένει σταθερή και η παγκόσμια οικονομία επιβραδύνει. 
Η ενίσχυση του αμερικανικού δολαρίου έναντι των ανταγωνιστών του, εν μέσω ενός μπαράζ ενθαρρυντικών στοιχείων το τελευταίο διάστημα για την υγεία της αμερικανικής οικονομίας συνεχίζει να τροφοδοτεί τις πιέσεις στις τιμές. 
Το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Ιανουαρίου χάνει 2,30 δολ. ή 3,5% στα 63,55 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Το αργό τύπου Brent σημειώνει βουτιά 3,7% στα 66,60 δολ. το βαρέλι.
Στο μεταξύ, ο δείκτης δολαρίου, ο οποίος παρακολουθεί την πορεία του αμερικανικού νομίσματος έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων, σκαρφαλώνει σε υψηλά πολλών ετών στον απόηχο των στοιχείων που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή για τις νέες θέσεις εργασίας και αποδείχθηκαν πολύ καλύτερα των εκτιμήσεων των αναλυτών. 
Ο ΟΠΕΚ επέλεξε να κρατήσει αμετάβλητα τα επίπεδα της παραγωγής του τον περασμένο Νοέμβριο, απογοητεύοντας τους επενδυτές που περίμεναν ο Οργανισμός να προχωρήσει σε μείωση της παραγωγής του σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσει τις πιέσεις στις τιμές.
Τις πιέσεις εντείνουν και οι απαισιόδοξες προβλέψεις της Morgan Stanley για την πορεία του πετρελαίου. 
Σε έκθεσή της με ημερομηνία 5 Δεκεμβρίου η Morgan Stanley αναφέρει ότι οι τιμές θα μπορούσαν να υποχωρήσουν μέχρι τα 43 δολ. το βαρέλι το επόμενο έτος. 
Η αμερικανική τράπεζα μείωσε παράλληλα το outlook για το 2015 στο Brent στα 70 δολ. το βαρέλι και κατά 14 δολ. στα 88 δολ. το βαρέλι για το 2016.
«Χωρίς μια παρέμβαση του ΟΠΕΚ, υπάρχει ο κίνδυνος οι αγορές να χάσουν την ισορροπία τους, με την υπερπροσφορά να κορυφώνεται πιθανότατα το δεύτερο τρίμηνο του 2015», αναφέρει ο Adam Longson, αναλυτής της Morgan Stanley.
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: