Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014

Νομοθετική ρύθμιση για τον Ρωμανό προανήγγειλε ο Αθανασίου

SHARE
Η κυβέρνηση ετοιμάζει νομοθετική ρύθμιση με αφορμή το αίτημα του Νίκου Ρωμανού για εκπαιδευτική άδεια, προκειμένου να μπορεί να παρακολουθήσει τα μαθήματα της σχολής του.
Συγκεκριμένα, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, σε έκτακτη συνέντευξή του το μεσημέρι της Τετάρτης, ανακοίνωσε ότι ετοιμάζεται, ήδη, νέο νομοθετικό πλαίσιο, έτσι ώστε οι υπόδικοι και οι κατάδικοι οι οποίοι έχουν εισαχθεί σε ΑΕΙ και ΤΕΙ να μπορούν να σπουδάζουν μέσω αλληλογραφίας και με ηλεκτρονικά μέσα.
Διευκρίνισε ότι το τριμελές συμβούλιο που απέρριψε το αίτημα του Ν. Ρωμανού να λαμβάνει άδειες προκειμένου να σπουδάζει, δεν μπορούσε να κάνει τίποτε άλλο, καθώς ήταν δέσμιο του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου.
Η κίνηση αυτή έρχεται και μετά την πρωτοβουλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος είχε επικοινωνήσει με τον υπουργό Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη, τον υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου και τον υπουργό Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδο.
Ακόμα ο κ. Αθανασίου, διευκρίνισε ότι αναζητεί τους γονείς του Ν. Ρωμανού για να τους παράσχει διευκρινίσεις αλλά δεν ανταποκρίνονται στις τηλεφωνικές του κλήσεις και τους καλεί να επικοινωνήσουν μαζί του.
Επίσης ανέφερε ότι ο Νίκος Ρωμανός δεν παρουσιάζει καρδιακό πρόβλημα, παρά μόνο ορθοστατική υπόταση και ότι έχει χάσει δέκα κιλά, ενώ λαμβάνει υγρά τροφή.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης έκανε λόγο και για «άγρια πολιτική εκμετάλλευση», αναφερόμενος στο δελτίο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι «υπάρχει ενδεχομένως άγνοια του νομικού καθεστώτος, που υπάρχει».
«Δηλαδή, τι ζητούν από τους δικαστές; Να παραβιάσουν τον νόμο, ή από την Πολιτεία να παρέμβει στο έργο της Δικαιοσύνης;» αναρωτήθηκε και έδωσε την απάντηση: «Και ο Θεός να κατέβαινε, δεν μπορούσε να αλλάξει το αποτέλεσμα με βάση το ισχύον καθεστώς».
Εξηγώντας, δε, το ισχύον καθεστώς, διευκρίνισε πως κάποιος που περνά στο πανεπιστήμιο και είναι κρατούμενος δεν σημαίνει αυτόματα ότι θα πάρει και άδεια.
«Κάνει αίτηση στο συμβούλιο των φυλακών, το οποίο δεσμεύεται αν είναι υπόδικος από τη γνωμοδότηση του ανακριτή, που τον προφυλάκισε. Εν προκειμένω, η άποψη του ανακριτή είναι πως επειδή εκκρεμούν σε βάρος του τρία εντάλματα για τρομοκρατική οργάνωση δεν μπορεί να του δοθεί αυτή τη στιγμή εκπαιδευτική άδεια, διότι πρέπει να διασφαλιστεί η παρουσία του στις επικείμενες δίκες» διευκρίνισε ο υπουργός.
Σχολιάζοντας παρατήρηση ότι ο Νίκος Ρωμανός αρνείται την εξ αποστάσεως παρακολούθηση μαθημάτων, ο κ. Αθανασίου σημείωσε: «Το ζητούμενο είναι να τελειώσει τις σπουδές του, ή να βγει έξω;»
Την Τετάρτη, το δικαστικό συμβούλιο εξέδωσε αρνητική απόφαση στο αίτημα του Νίκου Ρωμανού για εκπαιδευτική άδεια. Το δικαστικό συμβούλιο απέρριψε για τυπικούς λόγους το αίτημα του Νίκου Ρωμανού, καθώς σύμφωνα με δικαστικές πηγές, δεν συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος και για το λόγο αυτόν το συμβούλιο δεν μπήκε στην ουσία του θέματος.
Ο Νίκος Ρωμανός συνεχίζει την απεργία πείνας για 23η ημέρα, γεγονός που θέτει τη ζωή του σε κίνδυνο.
Με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ συναντήθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης, προκειμένου να τους ενημερώσει για τις πρωτοβουλίες του. 
Μετά το τέλος της συνάντησης, ο βουλευτής, Θόδωρος Δρίτσας, χαρακτήρισε την πρωτοβουλία του υπουργείου «ατελέσφορη», ως προς το περιεχόμενο και τον χρόνο, αλλά και «πολιτικώς άτολμη».
Πρόσθεσε ότι η απόρριψη της αίτησης του Ρωμανού, για τυπικούς λόγους, μπορεί να ξεπεραστεί με νέα διαδικασία που να προσπερνά τις παραλείψεις. «Πρέπει να υπάρχει πεδίο εξάντλησης όλων των δυνατοτήτων. Η ζωή του Ρωμανού κινδυνεύει».
Ο ίδιος υπενθύμισε ότι είναι κοντά η «κρίσιμη μέρα» της 6ης Δεκεμβρίου, λόγω της επετείου από τον θάνατο του Αλέξη Γρηγορόπουλου. «Θέσαμε όλες τις προσπάθειες για να υπάρξει άμεση λύση» κατέληξε.
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: