Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2014

Κρίσιμο τεστ η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου

SHARE
Λίγες ώρες απομένουν για την πρώτη εκ των συνταγματικά προβλεπομένων ψηφοφοριών στην Ολομέλεια της Βουλής για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Η ονομαστική ψηφοφορία θα διεξαχθεί στις 7 το απόγευμα της Τετάρτης, χωρίς να προηγηθεί συζήτηση στη Βουλή, και αποτελεί κρίσιμο τεστ εν όψει της κατάληξης της διαδικασίας στις 29 Δεκεμβρίου, από την έκβαση της οποίας θα εξαρτηθεί το εάν η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές.
Για την εκλογή Προέδρου στην πρώτη και στη δεύτερη ψηφοφορία απαιτούνται 200 ψήφοι, οι οποίοι θεωρείται βέβαιο ότι δεν πρόκειται να συγκεντρωθούν. Ως εκ τούτου, το βλέμμα είναι στραμμένο κυρίως στους ανεξάρτητους βουλευτές, αλλά και σε εκείνους των ΑΝΕΛ και της ΔΗΜΑΡ, από τη «δεξαμενή» των οποίων η κυβέρνηση ελπίζει να αντλήσει ψήφους στην κρίσιμη τρίτη ψηφοφορία, της 29ης Δεκεμβρίου, κατά την οποία απαιτείται η πλειοψηφία των 180.
Από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, η Κοινοβουλευτική Ομάδα των Ανεξάρτητων Ελλήνων επιβεβαίωσε την Τρίτη ομόφωνα την απόφαση του κόμματος για μη ψήφιση Προέδρου της Δημοκρατίας. Στη ΔΗΜΑΡ, ομόφωνα η ΚΟ αποφάσισε την προηγούμενη βδομάδα ότι θα καταψηφίσει την υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα, κανείς όμως δεν μπορεί να προδικάσει τι θα ψηφίσουν στην τρίτη ψηφοφορία μεμονωμένοι βουλευτές.
Η διαδικασία της προεδρικής εκλογής θα γίνει επίσης με την παρουσία των προφυλακισμένων βουλευτών της Χρυσής Αυγής, ύστερα από την άδεια που παρείχε ο εισαγγελέας των φυλακών. Αντίστοιχη άδεια αναμένεται να δοθεί και στον προσωρινά κρατούμενο στις φυλακές Ναυπλίου, ανεξάρτητο πλέον, βουλευτή Στάθη Μπούκουρα.
Η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν έχει θέσει κάποιο πήχη για την προεδρική εκλογή και ότι «σημασία έχει το τέλος της διαδικασίας». Ωστόσο, παρατηρητές αναφέρουν ότι όποιο αποτέλεσμα κάτω από τους 160 βουλευτές θα θεωρηθεί αρνητικό, ενώ το όποιο αποτέλεσμα πάνω από 170 βουλευτές θα θεωρηθεί επιτυχία.
Ο πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης απέρριψε το σενάριο να στηθούν κάλπες και τόνισε ότι η ονομαστική ψηφοφορία θα γίνει με τη γνωστή από τις προηγούμενες φορές διαδικασία. Έτσι, θα γίνεται ονομαστική κλήση κάθε βουλευτή, εκείνος θα αναφέρει τo όνoμα της πρoτίμησής τoυ (στην προκειμένη περίπτωση υποψήφιος είναι μόνο ο Σταύρος Δήμας) ή «παρών» αν δεν θέλει να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ oρισμένoυ πρoσώπoυ (εν προκειμένω του κ. Δήμα).
Κατ’ αυτόν τον τρόπο, το αποτέλεσμα που θα ανακοινωθεί θα είναι οι ψήφοι των βουλευτών που θα ψηφίσουν Σταύρο Δήμα και οι υπόλοιποι θα λογίζονται ως «παρόντες». Με άλλα λόγια δεν θα υπάρχει η συνηθισμένη διάκριση ανάμεσα στο «παρών» και στο «όχι». «Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται αιτιολόγηση της ψήφου» αναφέρει ο Κανονισμός της Βουλής.
Μετά το πέρας της ονομαστικής ψηφοφορίας, συντάσσεται πρακτικό στο οποίο καταχωρίζονται τα ονόματα των παρόντων και των απόντων βουλευτών, η ψήφος καθενός κατά τα ανωτέρω, καθώς και το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Το πρακτικό της ψηφοφορίας θα υπογραφεί από τους ψηφολέκτες, τον πρόεδρο και τους γραμματείς της Βουλής και θα καταχωρηθεί στα Πρακτικά.
Το ενδιαφέρον για τη διαδικασία είναι μεγάλο: 14 κανάλια από την Ευρώπη και την Αμερική έχουν ζητήσει από το γραφείο Τύπου του Κοινοβουλίου άδεια για δορυφορική σύνδεση με το Κανάλι της Βουλής, ενώ οκτώ ζήτησαν άδεια να καλύψουν με δικά τους συνεργεία τη διαδικασία και τις εξελίξεις.
Αυξημένα θα είναι και τα μέτρα της Αστυνομίας, τόσο εντός όσο και εκτός του κτιρίου του Κοινοβουλίου.
Διαδήλωση κατά της εκλογής Προέδρου από την παρούσα Βουλή έχουν προγραμματίσει οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς για τις 6 το απόγευμα της Τετάρτης στα Προπύλαια.
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: