Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014

Με τρεις μήνες καθυστέρηση οι έλεγχοι των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας

SHARE
Περισσότερους από τρεις μήνες καθυστερούν οι έλεγχοι που διεξάγουν οι υγειονομικές επιτροπές των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέφερε ο υποδιοικητής του ΙΚΑ, Διονύσης Πατσούρης, σε ομιλία του σε συνέδριο με θέμα την κοινωνική προστασία και την πρόνοια για άτομα με αναπηρία.

Ωστόσο σύμφωνα με τον κ. Πατσούρη, η κατάσταση έχει βελτιωθεί σημαντικά καθώς τα αιτήματα προς τις υγειονομικές επιτροπές που παρέμεναν σε εκκρεμότητα πριν ένα μήνα ήταν 12.659. Ο αριθμός αυτός αποτελεί το μικρότερο υπόλοιπο από την έναρξη της λειτουργίας των ΚΕΠΑ, με δεδομένο ότι εισέρχονται κατά μέσο όρο 11.000 νέα αιτήματα ανά μήνα, ενώ έως και το α΄ πεντάμηνο του 2014 τα εκκρεμή αιτήματα κυμαίνονταν από 65-70.000.
Από την έναρξη της λειτουργίας των υγειονομικών επιτροπών των ΚΕ.Π.Α., έως τις 31-10-2014, έχουν εισαχθεί πανελλαδικά 426.150 αιτήματα προς εξέταση και υπεβλήθησαν 54.598 ενστάσεις (από ασφαλισμένους 51.843 - από φορείς 2.755).
- Έχουν προγραμματιστεί 35.967 επιτροπές (660.818 περιστατικά).
- Εκδόθηκαν 437.735 οριστικές αποφάσεις.
Τέλος ακυρώθηκαν 5.474 επιτροπές (109.124 περιστατικά) για διάφορους λόγους.
Οι έλεγχοι των πρωτοβάθμιων υγειονομικών επιτροπών, χρειάζονται από έναν έως τρεις μήνες στο Λεκανοπέδιο Αττικής (για όλες τις ειδικότητες), δυο έως τέσσερις μήνες στη Θεσσαλονίκη, ενώ για την υπόλοιπη χώρα, ο χρόνος αναμονής κυμαίνεται από δυο έως τρεις μήνες. Για τις δευτεροβάθμιες, ο χρόνος αναμονής είναι μεγαλύτερος.
Ακόμη μεγαλύτερες καθυστερήσεις παρατηρούνται στην χορήγηση προνοιακών επιδομάτων και σε αιτήματα για φορολογικές διευκολύνσεις και την παραχώρηση θέσεων στάθμευσης.
Σύμφωνα με τον υποδιοικητή του ΙΚΑ, χρειάζεται εξορθολογισμός του πλαισίου που είναι κατακερματισμένο και διαφορετικό σε κάθε φορέα ασφάλισης και αναπροσανατολισμός του συστήματος προς την αποκατάσταση της αναπηρίας και όχι στις παροχές.
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: