Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2014

«Ακάθεκτη προς στην καταστροφή των δασών η συγκυβέρνηση»

SHARE
Εν μέσω διαδικασιών για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, το ΥΠΕΚΑ φέρνει εσπευσμένα νέο δασοκτόνο νομοσχέδιο στη Βουλή, με τίτλο «Πράξεις εισφοράς σε γη και σε χρήμα - Ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις και άλλες διατάξεις», το οποίο θα συζητηθεί και πιθανόν να ψηφιστεί από την ολομέλεια της Βουλής, στις 19 και 20 Δεκεμβρίου. Για δεύτερη φορά σε τέσσερις μόλις μήνες, τα ελληνικά δάση βρίσκονται υπό απειλή από απαράδεκτα νομοθετήματα, μετά την ψήφιση του επίσης δασοκτόνου νόμου 4280/2014 για την ιδιωτική πολεοδόμηση (και) δασικής γης.

Έχοντας αποβάλει και τον τελευταίο ενδοιασμό, μπροστά στο ενδεχόμενο προκήρυξης εκλογών, σε ένα ρουσφετολογικό όργιο, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ συνεχίζει το σάρωμα της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, προτείνοντας τη νομιμοποίηση καταπατημένων εκτάσεων, την άρση του αναδασωτέου χαρακτήρα καμένων εκτάσεων εντός πενταετίας, fast track αποχαρακτηρισμούς δασικών εκτάσεων, κατάργηση της χρησιμότητας των δασικών χαρτών, καθώς θα βρίσκονται πλέον υπό διαρκή αναδιαμόρφωση, κ.ο.κ.

Εξάλλου, εντύπωση προκαλεί η τροπολογία που κατέθεσαν, σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι βουλευτές Γιώργος Βλάχος (ΝΔ), Θανάσης Μπούρας (ΝΔ) και Βασίλης Οικονόμου (ανεξάρτητος), με την οποία ζητούν να παγώσουν όλα τα πρόστιμα, καθώς και να μπλοκάρουν οι πράξεις διοικητικής αποβολής (δηλ. οι κατεδαφίσεις) σε όλους όσους έχουν καταπατήσει και χτίσει μέσα σε δάση και δασικές εκτάσεις όπου γης! Ζητούν, μάλιστα, η αναστολή της είσπραξης προστίμων και κατεδαφίσεων να γίνει ακόμα κι αν υπάρχει τελεσίδικη δικαστική απόφαση!

Δεν αρκούν οι μικρές νομοτεχνικές βελτιώσεις στο πλέον επίμαχο άρθρο 12 που έκανε ο Υπουργός, σε μια πρώτη ένδειξη υποχώρησης στην κατακραυγή από δασολογικούς και περιβαλλοντικούς φορείς. Οι Οικολόγοι Πράσινοι καλούν τους πολίτες να ασκήσουν προς τα κόμματα και τους βουλευτές πίεσηώστε να αποτραπεί η ψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου και να καταδικαστεί η προσθήκη οποιωνδήποτε ρουσφετολογικών, δασοκτόνων τροπολογιών. Επίσης, τους καλούν να υπογράψουν την ηλεκτρονική έκκληση διαμαρτυρίας που ξεκίνησε με πρωτοβουλία της διεθνούς οργάνωσης AVAAZ.org.

Αλλά καλούν επίσης τον υποψήφιο Πρόεδρο Δημοκρατίας Σταύρο Δήμα να πάρει δημόσια καθαρή θέση αν, σε περίπτωση εκλογής του, σκοπεύει να ακυρώνει και τη δική του θετική διαδρομή, υπογράφοντας ως ΠτΔ τέτοια κατάπτυστα και αντισυνταγματικά νομοθετήματα.

Ο εκπρόσωπος τύπου των Οικολόγων Πράσινων Φίλιππος Γκανούλης δήλωσε σχετικά: "Η νομιμοποίηση περιβαλλοντικών παρανομιών δόμησης σε προστατευόμενη γη, αποφέρει πολλαπλά πλήγματα στην αίσθηση δικαίου, στην προστασία του ελληνικού περιβάλλοντος και στην ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας. Αυτή η πράξη ενισχύει το καθεστώς ευνοιοκρατίας και διαφθοράς, αντί να το πατάξει. Έτσι, καταρρίπτεται οποιαδήποτε υπόσχεση ότι έχουμε αφήσει πίσω μας τις χειρότερες πρακτικές του πελατειακού κράτους της μεταπολίτευσης που μας οδήγησε στη σημερινή βαθιά κρίση αξιών και επιβίωσης. Δυστυχώς, καμιά αλλαγή δεν πρόκειται να προέλθει από το αμετανόητο πολιτικό προσωπικό που ευθύνεται για τη σημερινή κατάσταση. Οι αλλαγές είτε θα αφορούν τη ριζική οικολογική ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας, είτε θα είναι εξαρχής υπονομευμένες".
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: