Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014

ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟ ΝΕΟ E- MAIL ΧΑΡΔΟΥΒΕΛΗ ΣΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ...

SHARE
Τις πραγματικές διαθέσεις των δανειστών, αλλά και τις δικές της αντοχές, «τεστάρει» η κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά από τηλεφωνικές επαφές...
του πρωθυπουργού και του Γκίκα Χαρδούβελη εντός και εκτός Ελλάδος, εστάλη τελικώς στην Τρόικα το Σάββατο το τελικό «μείγμα» μέτρων που της προσφέρει η κυβέρνηση, προκειμένου να επιστρέψει στην Αθήνα.

Οι επόμενες ώρες θεωρούνται εξαιρετικά κρίσιμες, αφού θα αποκαλύψουν και την πραγματική «γραμμή» των δανειστών: αν θέλουν όντως δηλαδή να επιστρέψουν στην Αθήνα για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, ή αν το έχουν βάλει σκοπό να «τρενάρουν» τις διαδικασίες και να οδηγήσουν την χώρα στην παράταση του Μνημονίου - ή και ακόμα πιο έκρυθμες καταστάσεις.

Τι περιλαμβάνει το e-mail της Αθήνας προς την Τρόικα

Έως την τελευταία στιγμή, νέα μέτρα «μπαινοβγαίναν» διαρκώς στη λίστα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση κάνει ώρα μια ύστατη προσπάθεια να αποφύγει την αύξηση του κατώτατου συντελεστή ΦΠΑ 6,5% , ενώ έχει αποκλείσει πλήρως κυρίως την περίπτωση κατάργησης της έκπτωσης 30% στο ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου. Για να τα εξισορροπήσει αυτά, προτείνει αύξηση ΦΠΑ στον Τουρισμό, από 6,5% σε 13%, όπως ίσχυε προ διετίας και αφού ο κλάδος είναι από τους ελάχιστους που παρουσιάζει άνοδο μέσα στην κρίση. Επιπλέον θα γίνουν εξοικονομήσεις σε συντάξεις, ΕΚΑΣ, δημόσιο.

Μένει όμως να φανεί αν πείστηκαν έτσι οι δανειστές ή θα πιέσουν για ακόμα περισσότερα. Σύμφωνα με πηγες, στο «πακέτο μέτρων» που προσφέρει στην Τρόικα η κυβέρνηση για να επιστρέψει στην Αθήνα, έχουν προστεθεί τα εξής μέτρα:

1. Αύξηση του ΦΠΑ στον τουρισμό για τις διανυκτερεύσεις ξενοδοχείων από 6,5% σε έως 13%.

2. «Πάγωμα» των συντάξεων την διετία 2016-2017

3. Αύξηση στα 20 χρόνια των ελάχιστων ετών ασφάλισης για γεννηθέντες από το 1975 και μετά

4. Κατάργηση συντάξεων πριν τα 62 (πλήρης εφαρμογή από το 2019 με τριετή μεταβατική περίοδο)

5. Αυστηροποίηση κριτηρίων για χορήγηση ΕΚΑΣ προκειμένου να εξοικονομηθούν 80 εκατ. ευρώ.

6. Μείωση του εισαγωγικού μισθού για πρωτοδιοριζόμενους στο δημόσιο από 1/1/2015

7. Κατάργηση προσωπικής διαφοράς από 1/7/2015 στο υπουργείο Οικονομικών και αντικατάσταση από μπόνους αποδοτικότητας

8. Νέα μείωση οδοιπορικών, εκτός έδρας, υπερωριών στο δημόσιο

Επιπλέον, αν χρειαστεί, λένε αρμόδιες πηγές, ίσως κάνει ξανά και κάποιες αλλαγές στη νέα ρύθμιση στην εφορία. Δεν θέλει όμως να πέσει κάτω από τον «μαγικό αριθμό» των 100 δόσεων που είχε υποσχεθεί ο πρωθυπουργός, αλλά εξετάζει «διορθώσεις», όπως να τεθούν περιουσιακά κριτήρια και να αποκλειστούν από τις δόσεις όσοι χρωστούν μεν πολλά, αλλά έχουν να πληρώσουν. Την τύχη του μέτρου θα κρίνει η είσπραξη των φόρων του Νοεμβρίου, που ολοκληρώθηκε χθες που ήταν η τελευταία εργάσιμη μέρα του μήνα - και η πρώτη της εφαρμογής των ρυθμίσεων. Αν στις αρχές Δεκεμβρίου  φανεί πως η ρύθμιση είχε ως συνέπεια ακόμα μεγαλύτερες απώλειες εσόδων και η «τρύπα» στις εισπράξεις φόρων ξεπεράσει τα 800 εκατ. ευρώ που ήταν τον Οκτώβριο, τότε η Τρόικα θα επανέλθει ζητώντας κατάργηση της ρύθμισης ή επαναφέροντας ξανά θέμα κατάργησης τα έκπτωσης 30% του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.

«Θάρρος ή αλήθεια»
Αν και μέχρι την περασμένη εβδομάδα διαβεβαίωνε περί του αντιθέτου,  η κυβέρνηση σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζει και  «ενοχλητικά» για τους πολίτες εισπρακτικά μέτρα, όπως πχ την αύξηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ από το 6,5% σε 9%. Γιατί το κάνει αυτό; Όχι για να καλύψει τα δημοσιονομικό κενό του 2015 , το οποίο αρνείται και μόνο η Τρόικα το προβλέπει, αλλά κυρίως  για να στερήσει από τους δανειστές το «άλλοθι» που είχαν για να αναβάλουν την επιστροφή τους στην Αθήνα και την ύστατη ακόμη στιγμή πριν τελειώσει το ευρωπαϊκό μνημόνιο.

Επισήμως πάντως η κυβέρνηση τηρεί μυστικότητα. Δεν σκοπεύει να δημοσιοποιήσει τα μέτρα που αντιπροτείνει, αν δεν δει πρώτα τις αντιδράσεις των δανειστών.  Αν η Τρόικα τα απορρίψει και αυτά, τότε στην κυβέρνηση θα το θεωρήσουν πρόκληση και ο πρωθυπουργός θα αποφασίσει πώς θα αντιδράσει η κυβέρνηση, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες μέχρι την επόμενη Παρασκευή το αργότερο.

Πάντως τα περιθώρια αντίδρασης στο εξωτερικό είναι εξαιρετικά περιορισμένα καθώς ο χρόνος της διαπραγμάτευσης εξαντλείται και, επιπλέον, είναι γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει χάσει το ισχυρό momentum που είχε ως τον Σεπτέμβριο, όταν «πατούσε» διαπραγματευτικά πάνω στην υπερείσπραξη εσόδων (σχεδόν 900 εκατ. ευρώ πάνω από το στόχο) που είχε πετύχει έως τον Ιούνιο, για να μπορεί να επιβάλλει φοροελαφρύνσεις, ρυθμίσεις χρεών ή ό,τι άλλο ήθελε, κόντρα στις διαθέσεις των ελεγκτών.
Πηγή : protothema.gr 
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: