Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

Tέλος στη σύνταξη πριν από τα 62

SHARE
Την εφαρμογή, από την 1/1/2019, ενιαίου συνταξιοδοτικού καθεστώτος που θα βάζει τέλος στη συνταξιοδότηση πριν από το 62ο και το 67ο έτος και θα δίνει αναλογική (με βάση τις εισφορές) σύνταξη σε όσους έχουν λιγότερα από 20 έτη ασφάλισης, επιδιώκει να «κλειδώσει» η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης.

Θα παρέχει πάντως «εγγυήσεις» ότι στο μεσοδιάστημα (2015-2017) θα εξοικονομήσει επιπλέον έσοδα για τα Ταμεία από την αναμόρφωση του ΕΚΑΣ, το «πάγωμα» των κύριων συντάξεων και την κατάργηση όσων συντάξεων χηρείας και επιδομάτων καταβάλλονται παρανόμως σε συνταξιούχους.

Τις «εγγυήσεις» αυτές φέρεται να αμφισβητεί η τρόικα που ζήτησε, μέσω e-mail, τα ακριβή ποσά τα οποία η ελληνική πλευρά «υπόσχεται» ότι θα εξοικονομήσει. Ο Γιάννης Βρούτσης, ενημερώνοντας χθες τη Βουλή, επαναβεβαίωσε την απόφαση της κυβέρνησης να λάβει τα μέτρα που ήδη έχει προτείνει στην τρόικα έως ότου «κλείσει» (χωρίς να θιγούν όσοι έχουν ώριμα δικαιώματα) και το... τελευταίο «παράθυρο» πρόωρης συνταξιοδότησης.
Με βάση στοιχεία που κατέθεσε, η πρόωρη συνταξιοδότηση αποτελούσε «καθεστώς» πριν από τη ψήφιση του 3863/10 καθώς, όπως είπε, στο ΙΚΑ παίρνουν πρόωρες συντάξεις (πριν από τα 62 και τα 67) σε ποσοστό 75,88%, στα ταμεία του Δημοσίου σε ποσοστό 75,12% και στα ευγενή ταμεία σε ποσοστό 91,6%.
Τα μέτρα
Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου:
Στην τριετία 2015 - 2017 θα εξοικονομούνται σε ετήσια βάση 132,5 εκατ. ευρώ - 272,5 εκατ. ευρώ από το «πάγωμα» των κύριων συντάξεων (140 εκατ. ευρώ), την περικοπή παράνομα καταβαλλόμενων επιδομάτων σε συνταξιούχους (30 εκατ. ευρώ) και συντάξεων χηρείας (102,5 εκατ. ευρώ).

Θα ενιαιοποιηθούν η διαδικασία είσπραξης εισφορών και φόρων (που σε συνάρτηση με τις ρυθμίσεις των οφειλών θα δώσουν πρόσθετα έσοδα στα Ταμεία).

Θα διαχωριστούν από το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης όλες οι προνοιακές (χωρίς δηλαδή καταβολή εισφορών) παροχές. Στο πλαίσιο αυτό, θα αλλάξει ο τρόπος χορήγησης του ΕΚΑΣ, ενώ ασφαλισμένοι γεννημένοι από την 1/1/1975 και μετά, εφόσον δεν συμπληρώνουν 20 έτη ασφάλισης, θα μπορούν να λάβουν είτε το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα των 200 ευρώ (αν πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια) είτε αναλογική σύνταξη με βάση τις εισφορές που θα έχουν καταβάλει.

Στη διετία 2019-2020 θα εξαλειφθούν, με την προσθήκη δύο ετών την 1/1/2019 και 4 ετών την 1/1/2020, οι πρόωρες πριν από το 62ο και το 67ο έτος συνταξιοδοτήσεις πλην ελαχίστων εξαιρέσεων (π.χ βαρέα, ΑΜΕΑ).
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: