Πέμπτη 13 Αυγούστου 2009

Ραγδαία άνοδοs σε κλοπέs - διαρρήξειs

SHARE
Απιαστος στόχος παραμένει η αντιμετώπιση της εγκληματικότητας από τις αστυνομικές υπηρεσίες της χώρας, αφού οι δείκτες της βρίσκονται σε συνεχή ανοδική πορεία, με ορισμένους από αυτούς -όπως ο δείκτης των ληστειών- να εκτινάσσονται στα ύψη.
Τα μέτρα που κατά καιρούς λαμβάνονται, στοχεύουν περισσότερο στη δημιουργία εντυπώσεων και λιγότερο στην αντιμετώπιση του προβλήματος, ενώ άλλα είναι αποσπασματικά και ως εκ τούτου αναποτελεσματικά.
Οι κλοπές-διαρρήξεις το πρώτο εξάμηνο του 2009 ήταν 36.813, δηλαδή 3.237 περισσότερες από το αντίστοιχο περσινό διάστημα, σημειώνοντας άνοδο της τάξεως του 9,64%.Με δεδομένο όμως ότι πολλές κλοπές μικροποσών και αντικειμένων μικρής αξίας δεν καταγγέλλονται πλέον στην αστυνομία, ο δείκτης αυτός δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα Το πρώτο εξάμηνο του 2009 δημιουργήθηκαν νέες αστυνομικές ομάδες (ομάδες «Δ» κλπ.), έγιναν δεκάδες επιχειρήσεις-σκούπα με εκατοντάδες συλλήψεις (πάνω από 1.000 έγιναν τον περασμένο μήνα στην Αττική), αλλά το τελικό αποτέλεσμα παραμένει αρνητικό.
Εφτακόσιες είκοσι τέσσερις ληστείες περισσότερες από το περσινό πρώτο εξάμηνο έγιναν φέτος μέχρι τον Ιούλιο στην επικράτεια, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της αστυνομίας, που ανακοίνωσε χτες το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ.
Σύγκριση
Από 1.764 που ήταν οι ληστείες το πρώτο εξάμηνο του 2008, έφτασαν φέτος τις 2.488 μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα, καταγράφοντας ετήσια άνοδο της τάξεως του 41%. Να σημειωθεί ότι και πέρυσι ο δείκτης των ληστειών εμφάνισε εντυπωσιακή άνοδο και ήταν σε πολύ υψηλά επίπεδα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
Καθημερινά πλέον, κατά μέσο όρο, γίνονται στην επικράτεια 14 ληστείες, από περίπου 10 που ήταν ο μέσος όρος το προηγούμενο έτος. Η εικόνα που παρουσιάζει η χώρα από πλευράς εγκληματικότητας γίνεται ακόμα πιο ευκρινής, αν ανατρέξουμε λίγα χρόνια πιο πίσω και κάνουμε τη σύγκριση με τα στοιχεία που είχε ανακοινώσει τότε η αστυνομία. Το 2001 οι ληστείες στην επικράτεια ήταν 1.735 ολόκληρο το έτος, δηλαδή λιγότερες από όσες έχουν καταγραφεί φέτος μόνο σε έξι μήνες.Το 2000 οι ληστείες ήταν ακόμα πιο λίγες (1.581 ολόκληρο το έτος).
Σύμφωνα με το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., από το σύνολο των φετινών ληστειών, ποσοστό 20,4% ανήκει στην κατηγορία της «εγκληματικότητας του δρόμου» και αφορά σε ληστείες με αφαίρεση κινητών τηλεφώνων και μικροποσών. Ο δείκτης των κλοπών-διαρρήξεων καταγράφει φέτος μικρότερη άνοδο από τις ληστείες. Εφτασε όμως στα ανώτατα επίπεδα της τελευταίας 20ετίας. Οι κλοπές-διαρρήξεις το πρώτο εξάμηνο του 2009 ήταν 36.813, δηλαδή 3.237 περισσότερες από το αντίστοιχο περσινό διάστημα, σημειώνοντας άνοδο της τάξεως του 9,64%. Καθημερινά πλέον γίνονται κατά μέσο όρο στην επικράτεια πάνω από 203 κλοπές-διαρρήξεις και περισσότερες από 8 κάθε ώρα. Κάθε επτά λεπτά της ώρας καταγράφεται και μία κλοπή.
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: