Κυριακή 9 Αυγούστου 2009

Οι υποψήφιοι γύρισαν την …πλάτη στην Περιφέρεια !!

SHARE
Η οικονομική κρίση δεν άφησε ανεπηρέαστες και τις βάσεις 2009 για ΑΕΙ και ΤΕΙ. Όπως δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα Καθημερινή, οι υποψήφιοι σε υψηλό ποσοστό, δεν επέλεξαν πολλές σχολές και τμήματα της περιφέρειας, όπως συνέβαινε προηγούμενες χρονιές, έστω κι αν είχαν τη δυνατότητα άνετης εισαγωγής. Δηλαδή, οι υποψήφιοι επέλεξαν να δηλώσουν λιγότερες σχολές της αρεσκείας τους, αλλά με έδρα κοντά στην οικογενειακή εστία, παρά να εισαχθούν σε κάποια σχολή μακριά από το σπίτι τους, κάτι θα που επιβάρυνε περαιτέρω τα οικογενειακά βάρη για τις σπουδές.
Οπως εκτιμάται, η στρατηγική αυτή επιλογή αναμένεται να «ψαλιδίσει» την άνοδο των βάσεων των σχολών της περιφέρειας, ενώ παράλληλα θα υπάρξουν πολλές θέσεις που θα μείνουν κενές σε ΤΕΙ της περιφέρειας, παρότι υπάρχουν υποψήφιοι που θα μπορούσαν να τις διεκδικήσουν.
Γεγονός είναι ότι ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής για τους περίπου 80.000 υποψηφίους που ενδιαφέρονται ουσιαστικά, καθώς έχουν περάσει τα βαθμολογικά όρια και έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα εισαγωγής στα ΑΕΙ.
Εκτιμήσεις
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Παιδείας, οι βάσεις θα ανακοινωθούν μετά τις 25 Αυγούστου. Από τις τελευταίες πληροφορίες από το υπουργείο Παιδείας σε συνδυασμό με την επεξεργασία των στοιχείων των βαθμών πρόσβασης των υποψηφίων, από την ομάδα του ομίλου ΟΡΙΟΝ -IdEF (www.orionidef.gr) προκύπτουν οι ακόλουθες εκτιμήσεις για τις βάσεις ανά επιστημονικό πεδίο:
-1ο επιστημονικό πεδίο (θεωρητικές σχολές): Οι αριστούχοι είναι λίγο περισσότεροι σε σχέση με το 2008. Συνεπώς, οι βάσεις των υψηλόβαθμων σχολών (νομικές, παιδαγωγικά) κινούνται ανοδικά. Ενδεικτικά, μεταξύ των πλέον περιζήτητων τμημάτων η Νομική Αθηνών προβλέπεται να έχει άνοδο της τάξης των 100 μορίων (στα 19.080), ενώ το Παιδαγωγικό Θεσσαλονίκης άνοδο περί τα 120 μόρια (18.780). Ανοδος που θεωρείται σημαντική με δεδομένο τα υψηλά επίπεδα των βάσεων. Αντίθετα, στις μεσαίες βάσεις του πεδίου (δηλαδή όσες κινούνται από 14 έως 16) η άνοδος θα είναι οριακή. Ενδεικτικά, η βάση του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης Αθηνών εκτιμάται ότι θα ενισχυθεί κατά 80 μόρια (στα 16.040 μόρια), ενώ του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας Παντείου θα ενισχυθεί κατά 40 μόρια (στα 15.040). Το «ψαλίδισμα» της αύξησης θα συνεχιστεί για σχολές με χαμηλότερη βάση, έτσι εκτιμάται ότι θα υπάρξουν σχολές πανεπιστημίων και ΤΕΙ που θα κινηθούν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι.
-2ο επιστημονικό πεδίο (θετικές επιστήμες): Ο αριθμός των υποψηφίων τεχνολογικής κατεύθυνσης που αρίστευσε είναι μεγαλύτερος σε σχέση με αυτόν του 2008. Ετσι, οι βάσεις των υψηλόβαθμων σχολών του πεδίου θα κινηθούν ανοδικά έως 200 μόρια. Ενδεικτικά, η βάση του τμήματος Χημείας Αθηνών θα αυξηθεί κατά περίπου 200 μόρια (στα 17.530) και του Μαθηματικού Θεσσαλονίκης κατά 170 μόρια (στα 17.000). Οπως και στο 1ο επ. πεδίο, η άνοδος θα μειώνεται όσο οι βάσεις χαμηλώνουν, χωρίς να αποκλείεται και μικρή πτώση τους. Χαρακτηριστικά, η πρόβλεψη για τη βάση του τμήματος Στατιστικής Αιγαίου είναι περί τα 12.100 μόρια, δηλαδή 42 μόρια χαμηλότερα από πέρυσι.
-3ο επιστημονικό πεδίο (επιστήμες υγείας): «Υψηλή πτήση» αναμένεται για τις βάσεις των πλέον περιζήτητων σχολών μεταξύ των ΑΕΙ, των ιατρικών. Η άνοδος δεν αποκλείεται να φτάσει τα 240 μόρια. Συγκεκριμένα, για την εισαγωγή στην Ιατρική Αθηνών εκτιμάται ότι θα απαιτηθούν περί τα 19.500, δηλαδή περίπου 200 επιπλέον μόρια σε σχέση με πέρυσι. Ανάλογη θα είναι η άνοδος (στα 18.910) της Ιατρικής Θράκης, δηλαδή της σχολής με τη μικρότερη βάση μεταξύ των επτά ιατρικών της χώρας.
Αντίθετα, στις πιο χαμηλές βάσεις του πεδίου, για σχολές με καλές επαγγελματικές προοπτικές όπως Λογοθεραπεία, Αισθητική, Οπτική κ.ά, θα υπάρξουν αυξομειώσεις. Ενδεικτικά, θα αυξηθούν η βάση της Λογοθεραπείας Ηπείρου (κατά 55 μόρια στα 14.290), της Αισθητικής Αθηνών (κατά 10 μόρια στα 13.660), ενώ η βάση του τμήματος Οπτικής Πατρών θα μειωθεί κατά 30 μόρια (12.590). Οι προβλέψεις αυτές κινούνται εντός των ορίων στατιστικού λάθους.
-4ο επιστημονικό πεδίο (τεχνολογικοί κλάδοι): Μεγάλη αναμένεται να είναι η άνοδος των περιζήτητων σχολών του πεδίου, τις οποίες διεκδικούν οι μαθητές της θετικής κατεύθυνσης (κατεύθυνση όπου παραδοσιακά συγκεντρώνονται οι περισσότεροι αριστούχοι). Ενδεικτικά, η Αρχιτεκτονική ΕΜΠ εκτιμάται να φθάσει τα 22.450 μόρια, σημειώνοντας άνοδο κατά 300 μόρια. Το επίσης περιζήτητο τμήμα Ηλεκτρολόγων Η/Υ του ΕΜΠ θα βρεθεί στα 19.350 (+260 μόρια) όπως και η Σχολή Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ. Οι μεσαίες σχολές θα κινηθούν ελαφρώς ανοδικά, ενώ οι χαμηλές βάσεις θα παραμείνουν σταθερές ή θα κινηθούν ελαφρώς καθοδικά σε σχέση με το 2008. Ενδεικτικά, η βάση της Σχολής Μηχανικών Χωροταξίας και Αναπτυξης ΑΠΘ θα βρεθεί στο +180 (στα 16.450 μόρια), των Πολιτικών Δομικών Εργων Πειραιά στο +110 (στα 15.470), ενώ η Σχολή Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης εκτιμάται ότι θα βρεθεί στο -70 (στα 12.180).
-5ο επιστημονικό πεδίο (οικονομικές σχολές): Ολες οι βάσεις του πεδίου (υψηλές, μέσες και χαμηλές) κινούνται ανοδικά. Βέβαια, η άνοδος είναι μεγαλύτερη (έως 350 μόρια) στις υψηλόβαθμες. Ενδεικτικά, η μεγαλύτερη αύξηση αναμένεται στη Λογιστική Μακεδονίας (κατά περίπου 350 μόρια, στα 18.550). Επίσης, το τμήμα Μάρκετινγκ του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών θα σκαρφαλώσει στα 18.000 μόρια (+310). Η Σχολή Αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. θα απαιτήσει περί τα 18.350 μόρια (+300). Τέλος, οι βάσεις των υπόλοιπων, πιο χαμηλόβαθμων, σχολών θα κινηθούν από 50 έως 250 μόρια υψηλότερα.
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: