Παρασκευή 28 Αυγούστου 2009

Κλείνουν τα ΤΕΙ για να στείλουν ..πελάτες στα ..ΚΕΚ .

SHARE
Την έντονη διαφωνία του με την περεταίρω απαξίωση του ΤΕΙ Καλαμάτας εξέφρασε ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κος Δημήτρης Κουσελάς.
Ο κος Κουσελάς, στην αγόρευσή του κατά τη συζήτηση, στην Ολομέλεια της Βουλής, του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Παιδείας «Ρύθμιση θεμάτων του Πανεπιστημιακού και Τεχνολογικού τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις», άσκησε έντονη κριτική στην Κυβέρνηση, τονίζοντας μεταξύ άλλων τα εξής:......
«Για μας η Ελλάδα των αξιών, η αναγκαία μετάβαση στην Οικονομία της Γνώσης, της πληροφορίας, της Πράσινης Ανάπτυξης, περνά μέσα από μεγάλες αλλαγές, που πρέπει να γίνουν στο εκπαιδευτικό μας σύστημα. Δυστυχώς, το σχέδιο νόμου που συζητάμε σήμερα, ελάχιστη σχέση έχει με αυτές τις αλλαγές.Λέγεται πως «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα». Να, όμως, που στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο αυτό δεν ισχύει. Και εξηγούμαι: Ενώ η Κυβέρνηση ισχυρίζεται πως προωθεί την ουσιαστική ανωτατοποίηση των ΤΕΙ –κάτι που εμείς πρώτοι στηρίξαμε- καταλήγει σε μια ακόμα διαδικαστική και αποσπασματική παρέμβαση σε επιμέρους θέματα λειτουργίας των ΤΕΙ.
Μεταφέρει μηχανιστικά στα ΤΕΙ διατάξεις που ισχύουν στα ΑΕΙ, ανεξάρτητα από την καταλληλότητα και τη λειτουργικότητα αυτών των διατάξεων. Τις μεταφέρει, χωρίς να προβλέψει την ενίσχυση των ΤΕΙ σε πόρους και σε αναγκαίο προσωπικό.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η προβλεπόμενη λειτουργία των ερευνητικών εργαστηρίων στα ΤΕΙ, χωρίς ανάλογη πρόβλεψη χρηματοδότησης. Τι θα κάνουν αλήθεια τα ΤΕΙ για να προωθήσουν την έρευνα; Θα βγουν στη… γύρα για χορηγούς;
Η Κυβέρνηση, αντί να σχεδιάσει τη λειτουργία τμημάτων των ΤΕΙ που να στηρίξουν τις τοπικές αναπτυξιακές προτεραιότητες, εισάγει με το άρθρο 17 μια μηχανιστική διαδικασία για το κλείσιμο τμημάτων και σχολών, με βάση ένα ποσοστό επί των εισακτέων που ορίζεται από την Κυβέρνηση και όχι από τα ΤΕΙ, ώστε να στείλει ακόμη περισσότερους σπουδαστές στα ιδιωτικά ΚΕΚ και στα Κολλέγια, (γιατί ανεξάρτητα από την πρόθεσή της, αυτό θα γίνει στην πράξη).Από το επόμενο έτος, που είναι το πέμπτο κατά σειρά από τότε που άρχισε να εφαρμόζεται η «βάση του 10», πάνω από σαράντα τμήματα ΤΕΙ, δηλαδή ένα στα πέντε, κινδυνεύουν με λουκέτο.
Με αυτή τη ρύθμιση θίγεται και το ΤΕΙ Καλαμάτας, που είναι το μοναδικό ΤΕΙ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, αλλά και πολλά άλλα ΤΕΙ. Αν ισχύσει αυτό, τουλάχιστον δύο τμήματά του κινδυνεύουν άμεσα με λουκέτο, αφού το 10% θα υπολογίζεται επί των εισακτέων που ορίζονται από την Κυβέρνηση και όχι επί του ποσοστού που θα προτείνει η Ολομέλεια του Τμήματος.
Είναι αυτή η ίδια Κυβέρνηση, που εδώ και έξι χρόνια έχει εγκαταλείψει πλήρως τα ΤΕΙ, τα οποία υποχρηματοδοτούνται και μάλιστα με υποπολλαπλάσιους πόρους, σε σχέση με τα ΑΕΙ, για ισοδύναμο αριθμό φοιτητών.
Είναι αυτή η ίδια Κυβέρνηση, που νομοθέτησε τη βάση -κινούμενη άμμο- του 10, πλήττοντας τα περιφερειακά ΤΕΙ και στερώντας απ’ αυτά δεκάδες χιλιάδες σπουδαστές. Αυτοί οι σπουδαστές κρίνονται -μετά βδελυγμίας μάλιστα…- «ακατάλληλο» ως φοιτητές και σπουδαστές, αλλά απολύτως κατάλληλοι ως πελάτες των Κολλεγίων, των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών και των ξένων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων!
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: