Δευτέρα 10 Αυγούστου 2009

Μπαίνει «μαχαίρι» στις φοροαπαλλαγές

SHARE
Φοροαπαλλαγές και αυτοτελής φορολόγηση έχουν μπει για τα καλά στο μικροσκόπιο των συνεργατών του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών με κριτήριο το κόστος που έχουν για τον προϋπολογισμό και την απόδοση που μπορεί να φέρουν οριακές ή βαθιές αλλαγές στα ισχύοντα αφού η κατάρρευση του προϋπολογισμού στο επτάμηνο δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας.
Παρά τη σιωπή των αρμοδίων, οι αλλαγές που σχεδιάζονται και θα ανακοινωθούν πριν από το τέλος Σεπτεμβρίου θα ισχύσουν για τα φετινά εισοδήματα αιφνιδιάζοντας εκατοντάδες χιλιάδες φορολογουμένους καθώς εντάσσονται στην απέλπιδα προσπάθεια να αναστραφούν οι αρνητικές εξελίξεις στην εκτέλεση του προϋπολογισμού, αλλά και να πειστούν στις Βρυξέλλες για παράταση της προθεσμίας μείωσης του ελλείμματος κάτω από το 3%.
Το κόστος των φοροαπαλλαγών για τον προϋπολογισμό ανέρχεται στα 7 δισ. ευρώ τον χρόνο, ενώ το εισόδημα που φορολογείται αυτοτελώς με συντελεστές από 5-20% ξεπερνάει τα 17 δισ. ευρώ, από τα οποία 6,5 δισ. αφορούν αυτοτελώς φορολογούμενα εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων. Ετσι, μόνο από την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης υπολογίζεται ότι μπορεί να αντληθούν πρόσθετα έσοδα περίπου 2 δισ. ετησίως.
Ωστόσο, καλά πληροφορημένες πηγές λένε πως δεν θα υπάρξει γενική κατάργηση καθώς κρίνεται ότι σε ορισμένες περιπτώσεις (αποζημιώσεις λόγω απόλυσης μισθωτών, τόκοι ομολόγων και καταθέσεων κ.λπ.) θα πρέπει να διατηρηθούν. Με την ίδια λογική εξετάζονται και οι περίπου 1.000 φοροαπαλλαγές, με πρώτες τις απαλλαγές από τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης που κοστίζουν ετησίως περί τα 2 δισ. ευρώ, τα αφορολόγητα για κληρονομιές και γονικές παροχές με κόστος 1,4 δισ. ευρώ ετησίως, αλλά και μεμονωμένες απαλλαγές όπως οι εκπτώσεις από το φορολογητέο εισόδημα ή από τον φόρο του συνόλου ή μέρους των δαπανών για ενοίκια του φορολογουμένου και των παιδιών του που σπουδάζουν, δίδακτρα, ασφάλιστρα κ.λπ.
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: