Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2009

Φρένο στα καρτέλ και έξοδος από τον Τειρεσία

SHARE
Φρένο στα καρτέλ που θρέφουν την ακρίβεια για να αρχίσει η πτώση τιμών 10% σε πρώτη φάση και σπάσιμο των δεσμών του Τειρεσία για τους μικρούς - μεσαίους επαγγελματίες φιλοδοξεί να επιτύχει τις επόμενες 100 ημέρες η επί της Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας υπουργός Λούκα Κατσέλη.
Συστήνει και ρίχνει στην αγορά για το θέμα αυτό Ειδική Αντιμονοπωλιακή Επιτροπή (στα πρότυπα της Μεγ. Βρετανίας και της Γερμανίας), ενώ προωθεί σχέδιο νόμου για να «γλυκάνει» τον Τειρεσία απέναντι στην αγορά.
Τροποποιήσεις
Για τις υπερχρεωμένες λόγω της κρίσης επιχειρήσεις, ιδιαίτερα τις μικρές - πολύ μικρές, η υπουργός προχωρεί σε τροποποιήσεις του καθεστώτος που διέπει τον Τειρεσία. Από τη λίστα του, είπε, θα βγαίνουν οι επιχειρήσεις με την εξόφληση μίας ή δύο επιταγών που χρωστούν και θα τους χορηγείται μπλοκ επιταγών, ενώ θα «παγώσουν» τα δάνειά τους για ένα διάστημα και θα έχουν τη δυνατότητα αναχρηματοδότησής τους. Για ευκολότερη δανειοδότησή τους θα τροποποιηθούν και τα κριτήρια του ΤΕΜΠΜΕ. Επίσης μελετάται ο περιορισμός του χρόνου των μεταχρονολογημένων επιταγών. Χαρακτηριστική είναι και η δήλωση εδώ της κυρίας Κατσέλη πως δεν θα πάρουμε μέτρα για τους μπαταχτσήδες της αγοράς, αλλά για τους μικρομεσαίους επαγγελματίες.
Να σημειωθεί πως σήμερα παραμένουν για τρία έτη στο αρχείο του Τειρεσία όσοι έχουν εκδώσει ακάλυπτη επιταγή ή έχουν αφήσει απλήρωτη συναλλαγματική.
Η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Κατσέλη, προτείνει σε περιπτώσεις επιχειρηματιών που έχουν μπει στη μαύρη λίστα για μία ή δύο ακάλυπτες επιταγές, τα ονόματά τους να διαγράφονται με την εξόφληση της επιταγής.
Tο ζήτημα των μεταχρονολογημένων επιταγών που έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας το τελευταίο διάστημα - στα 2,6 δισ. ευρώ έφτασαν οι ακάλυπτες επιταγές στο 9μηνο 2009- απασχολεί και την Τράπεζα της Ελλάδος.
Πλαφόν
Μάλιστα ανάμεσα στις προτεινόμενες λύσεις για τον περιορισμό του φαινομένου είναι: Η υιοθέτηση των δίγραμμων επιταγών, να υπάρχει πλαφόν στα φύλλα επιταγών, αλλά και στο χρηματικό όριο του μπλοκ. Μεγαλύτερος έλεγχος από τις τράπεζες σε ό,τι αφορά τη φερεγγυότητα και την πιστοληπτική ικανότητα επιχειρήσεων και ιδιωτών που προμηθεύονται μπλοκ επιταγών.
Για το πλαφόν στα φύλλα επιταγών αναφέρουν ότι θα πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερος έλεγχος, ώστε να υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στα μπλοκ επιταγών που προμηθεύεται μια εταιρεία και στα οικονομικά της στοιχεία. Ανάσα στην αγορά και τόνωση του επενδυτικού κλίματος κατά την υπουργό θα δώσει επίσης και το νομοσχέδιο που θα αφορά την απλοποίηση ίδρυσης - αδειοδότησης - λειτουργίας νέων επιχειρήσεων. Φιλόδοξος στόχος να περιοριστούν το πολύ σε 4 τα απαραίτητα πιστοποιητικά, από 18 σήμερα.
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: