Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2009

145.000 ΝΕΟΙ ΑΝΕΡΓΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

SHARE
Διετή ύφεση (φέτος και το 2010) και 145.000 νέους ανέργους στο ίδιο διάστημα προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για την Ελλάδα, στη φθινοπωρινή έκθεσή του για την παγκόσμια οικονομία, που ανακοινώθηκε χθες.
Αν και οι νέες προβλέψεις του Ταμείου δείχνουν ότι η ύφεση δεν είναι τόσο βαθιά, όσο προέβλεπαν οι προηγούμενες εκτιμήσεις του (έγιναν τον περασμένο Αύγουστο), το δημοσιονομικό έλλειμμα... επιδεινώνεται. Το γεγονός αυτό αναδεικνύει το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει φέτος ο προϋπολογισμός της Ελλάδας, αλλά και την αναγκαιότητα της δημοσιονομικής προσαρμογής και της προώθησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που ζητούν τόσο οι διεθνείς οργανισμοί, όσο και η Κομισιόν.
Σύμφωνα με τη χθεσινή έκθεση του ΔΝΤ, ο ρυθμός ανάπτυξης θα συρρικνωθεί κατά 0,8% φέτος και 0,1% το 2010, αντί των προηγούμενων προβλέψεων για μείωση του ΑΕΠ κατά 1,7% και 0,4% αντίστοιχα. Ωστόσο, για την επόμενη πενταετία δεν προβλέπονται οι υψηλοί ρυθμοί αύξησης των προηγούμενων χρόνων, καθώς για το 2014, το ΔΝΤ εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα μεγεθυνθεί κατά 1,9%.
Πάντως, παρά την ανοδική αναθεώρηση του ρυθμού μεταβολής του ΑΕΠ, στην οποία προχώρησαν οι αναλυτές του Ταμείου, δεν συνέβη το ίδιο και με την ανεργία. Το ποσοστό ανεργίας για το 2009 αναμένεται από το ΔΝΤ να διαμορφωθεί στο 9,5% (η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδος εκτιμά ότι θα φτάσει στο 9,1%) και του χρόνου θα αυξηθεί περαιτέρω στο 10,5%.
Τις ίδιες προβλέψεις είχε κάνει το ΔΝΤ και τον Αύγουστο για την ανεργία. Με τα δεδομένα του εργατικού δυναμικού του Ιουνίου 2009 (τελευταία διαθέσιμα στοιχεία) η αύξηση του ποσοστού ανεργίας φέτος στο 9,5% αντιστοιχεί σε 95.000 περισσότερους ανέργους σε σχέση με πέρυσι, ενώ η νέα άνοδός του στο 10,5% το 2010, μεταφράζεται σε 50.000 επιπλέον ανέργους του χρόνου σε σύγκριση με φέτος.
Ο προϋπολογισμός
Στο σκέλος του δημοσιονομικού ελλείμματος, οι νέες προβλέψεις του ΔΝΤ περιγράφουν τον εκτροχιασμό του προϋπολογισμού που συντελείται φέτος. Αν και πριν από δύο μήνες το Ταμείο εκτιμούσε ότι το έλλειμμα του 2009 θα φτάσει στο 5,9% του ΑΕΠ, χθες ανακοίνωσε ότι θα αυξηθεί στο 6,4% του ΑΕΠ, παρά τη συγκράτηση της μείωσης του ΑΕΠ. Πάντως, οι αναλυτές του Ταμείου δεν «βλέπουν» βελτίωση της κατάστασης το 2010 και θεωρούν πλέον ότι το έλλειμμα του νέου χρόνου θα διαμορφωθεί στο 7,1% του ΑΕΠ, αντί του 6,7% του ΑΕΠ που ήταν η προηγούμενη εκτίμησή τους.
Σε ό,τι αφορά το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι θα υπάρξει μια μικρή βελτίωση. Η χθεσινή του πρόβλεψη φέρνει το έλλειμμα αυτό στο 10% του ΑΕΠ αντί του 10,9% του ΑΕΠ που εκτιμούσε τον Αύγουστο. Για το 2010, το έλλειμμα αναμένεται να διαμορφωθεί στο 9% του ΑΕΠ, ενώ για το 2014 θα μειωθεί στο 6,8% του ΑΕΠ.
Ο πληθωρισμός
Για τον πληθωρισμό, οι χθεσινές εκτιμήσεις του ΔΝΤ παρέμειναν ίδιες με αυτές του Αυγούστου. Δηλαδή, φέτος ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει στο 1,1% και του χρόνου θα αυξηθεί στο 1,7%.
Στη χθεσινή έκθεση του ΔΝΤ, δεν υπάρχει κάποια πρόβλεψη για την εξέλιξη του δημόσιου χρέους. Τον Αύγουστο, το Ταμείο είχε ανακοινώσει ότι θα διαμορφωθεί στο 109% του ΑΕΠ φέτος και στο 116% του ΑΕΠ του χρόνου. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι τον Αύγουστο το ΔΝΤ προέβλεπε πως το εξωτερικό χρέος της Ελλάδας θα ανέλθει φέτος στο 147% του ΑΕΠ.
Μια εκτίμηση, που σύμφωνα με τα προχθεσινά στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ) έχει ήδη ξεπεραστεί, αφού το εξωτερικό χρέος της ελληνικής οικονομίας (στο σύνολο του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα) έφτασε από το δεύτερο κιόλας τρίμηνο του έτους στο 163% του ΑΕΠ, που σε απόλυτα μεγέθη αντιστοιχεί σε 391,1 δισ. ευρώ.
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: