Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2009

Η 5η Οκτωβρίου και… ο δεύτερος γύρος κρίσης

SHARE
To τριπλό κρας-τεστ της νέας κυβέρνησης: η συμφωνία με Βρυξέλλες, ο έκτακτος δανεισμός και η αγωνία για την επάνοδο της ρευστότητας από τις τράπεζες στην οικονομία – Στοιχεία που σοκάρουν για την ανεργία στις ΗΠΑ κλονίζουν τις προσδοκίες ανάκαμψης – Φόβοι για… υποτροπή τις ύφεσης στην Ευρώπη
Σε τριπλό τεστ αντοχής θα υποβληθεί από την Δευτέρα η νέα κυβέρνηση της χώρας, ενώ πληθαίνουν οι ενδείξεις για την έναρξη δεύτερου γύρου κρίσης διεθνώς. Τα πρώτα δύσκολα στοιχήματα αφορούν την επίτευξη συμφωνίας με τις Βρυξέλλες για το νέο Πρόγραμμα Σταθερότητας τριετούς διάρκειας, την άντληση έκτακτου δανεισμού μέσα στο τελευταίο τρίμηνο για την κάλυψη βασικών αναγκών του Δημοσίου, αλλά και την επάνοδο, το συντομότερο δυνατό, της ρευστότητας στην οικονομία από το τραπεζικό σύστημα.
Τα νέα δεδομένα, που διαμορφώθηκαν με ταχείς ρυθμούς τις τελευταίες ημέρες, συνθέτουν ένα τοπίο με ορισμένες ευκαιρίες, αλλά και επικίνδυνες προκλήσεις για τη νέα κυβέρνηση, που όπως όλα δείχνουν θα σχηματισθεί από το ΠΑΣΟΚ:
- Στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει σημάνει συναγερμός ενόψει του κινδύνου νέας «βουτιάς» της πραγματικής οικονομίας, των αγορών και του πιστωτικού συστήματος το 2010, ύστερα από μια «αναιμική» ανάκαμψη τους τελευταίους μήνες. Η… «κουρελοποίηση» του συνιστά σοβαρή απειλή για την ανάκαμψη της Ευρωζώνης, που βασίζεται στις γερμανικές εξαγωγές, και ήδη οι υπουργοί Οικονομίας συνεδρίασαν στην Σουηδία την Πέμπτη και αποφάσισαν να θέσουν θέμα στην προσεχή Σύνοδο του G-20. Σε αυτό το πλαίσιο, οι υπουργοί αποφάσισαν ότι είναι επιβεβλημένο να μετατεθεί το 2011, το νωρίτερο, η προσπάθεια συγκράτησης των ελλειμμάτων, καθώς είναι κοινή εκτίμηση ότι προέχει σε αυτή τη φάση η εδραίωση της ανάκαμψης, με τη διατήρηση όλων των μέτρων δημοσιονομικής πολιτικής που την υποστηρίζουν.
- Αυτό δημιουργεί το κατάλληλο περιβάλλον για το οικονομικό επιτελείο της νέας κυβέρνησης, ώστε να γίνει δεκτό το πρόγραμμα σταθερότητας που θα υποβληθεί και θα προβλέπει μείωση του ελλείμματος σε τριετή ορίζοντα. Πριν από την αξιολόγηση του ελληνικού σχεδίου, θα έχουν αξιολογηθεί το γερμανικό και το γαλλικό, στο πλαίσιο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος, και αναμένεται ότι θα αντιμετωπισθεί «χαλαρά» η έκρηξη των δημοσιονομικών ελλειμμάτων στις δύο ισχυρές οικονομίες της Ευρωζώνης, διαμορφώνοντας «χαλαρό» πλαίσιο αξιολόγησης και για την Ελλάδα. Βέβαια, στην περίπτωση της Ελλάδας, οι κοινοτικοί αξιωματούχοι θα περάσουν από «κόσκινο» όλα τα στοιχεία και τις προβλέψεις, καθώς υπάρχει σοβαρό έλλειμμα αξιοπιστίας, που η επόμενη κυβέρνηση θα κληθεί να καλύψει.
- Σε ό,τι αφορά το δανεισμό της χώρας, που θα είναι και το πρώτο πιεστικό πρόβλημα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση από την Δευτέρα, τα περιθώρια ελιγμών είναι αρκετά στενά. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ένα σημαντικό ποσό βραχυχρόνιου δανεισμού του 2009 θα πρέπει να μεταφερθεί το 2010, επιβαρύνοντας σημαντικά το πρόγραμμα δανεισμού του επόμενου χρόνου, ενώ ήδη οι ανάγκες χρηματοδότησης του Δημοσίου το τελευταίο τρίμηνο φαίνεται ότι θα είναι απρόβλεπτα αυξημένες και είναι πολύ πιθανό η νέα κυβέρνηση να υποχρεωθεί να προσφύγει στις αγορές, παρότι ήδη έχει υπερκαλυφθεί κατά 50% το φετινό πρόγραμμα. Το θετικό στοιχείο είναι, ότι οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης έχουν «ελαφρύ» πρόγραμμα εκδόσεων για το τελευταίο τρίμηνο και η Ελλάδα θα έχει περιθώριο να προσφύγει ακόμη και σε εκδόσεις ομολόγων, χωρίς να φοβάται το… «μποτιλιάρισμα» στην αγορά.
- Ιδιαίτερα πιεστικές συνθήκες, όμως, διαμορφώνει στην πραγματική οικονομία η… «στάση δανεισμού» από τις ελληνικές τράπεζες, που όλα δείχνουν ότι οδηγεί την πιστωτική επέκταση σε ετήσιο ρυθμό 5% ή και χαμηλότερο στο τέλος του έτους, έναντι διπλάσιου αρχικού στόχου. Τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν, ότι ήδη ο ρυθμός της πιστωτικής επέκτασης έχει πέσει στο 6%, ενώ η «ψαλίδα» των επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων ανοίγει. Στελέχη του ΠΑΣΟΚ ομολογούν, ότι αν δεν αντιμετωπισθεί άμεσα το πρόβλημα χρηματοδότησης της οικονομίας, θα είναι αδύνατο να ξεφύγει η χώρα από την ύφεση το 2010. Τα πρώτα μέτρα που θα ενεργοποιηθούν για να περιορισθεί το πρόβλημα θα είναι η προώθηση της νομοθετικής ρύθμισης για τις καθυστερούμενες οφειλές καταναλωτών που αποδεδειγμένα βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία, αλλά και για την ίδρυση Ταμείου Αναχρηματοδότησης δανεισμού των επιχειρήσεων, το οποίο θα αξιοποιήσει τη «δεξαμενή» εγγυήσεων 15 δις. ευρώ, που άφησαν αναξιοποίητη οι τράπεζες. Επιπλέον, οι τράπεζες του «δημόσιου πυλώνα», σύμφωνα με τον ορισμό που έχει υιοθετήσει το ΠΑΣΟΚ, θα λάβουν οδηγίες για αύξηση των χρηματοδοτήσεων σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: