Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2009

Στα 325 δισ. ευρώ τα χρέη του Δημοσίου

SHARE
Φανερά και «κρυφά» χρέη του Δημοσίου προσεγγίζουν τα 325 δισ. ευρώ, ποσό ιλιγγιώδες για τα ελληνικά δεδομένα, που δυσχεραίνει την προσπάθεια εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών και βάζει την Ελλάδα στο... στόχαστρο των ξένων οίκων αξιολόγησης.
Η προηγούμενη κυβέρνηση άφησε την οικονομία ένα βήμα πριν από την υποβάθμιση, η οποία θα είχε γίνει εδώ και καιρό αν δίνονταν στη δημοσιότητα τα πραγματικά στοιχεία για έλλειμμα και χρέος.
Πιο αναλυτικά, από τον Ιούνιο κιόλας το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης ξεπέρασε τα 292 δισ. ευρώ και αν ακόμη κόψει... ταχύτητα στο δεύτερο εξάμηνο, στην καλύτερη περίπτωση θα ανέλθει στα 315 δισ. ευρώ. Αν τώρα συνυπολογίσουμε και ένα «κρυφό» χρέος, το οποίο κυμαίνεται μεταξύ 12 και 16 δισ. ευρώ και αφορά τις οφειλές του κράτους προς επιχειρήσεις (επιστροφές ΦΠΑ και εξόφληση έργων και προμηθειών), τότε συνολικά φτάνουμε περίπου στα 325 δισ. ευρώ ή στο 130% του ΑΕΠ.
Η νέα ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει την πολιτική βούληση να «καθαρίσει τα βιβλία» και να ξεχρεώσει τις οφειλές προς τρίτους προστρέχοντας σε νέο δανεισμό.
Το τάιμινγκ
Αναζητεί όμως το σωστό τάιμινγκ, με δεδομένο ότι αν δοθεί άμεσα μια οριστική λύση, ελλοχεύει ο κίνδυνος μιας πιθανής υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας, η οποία θα οδηγήσει αυτόματα σε αύξηση των επιτοκίων με τα οποία δανείζεται το ελληνικό Δημόσιο. Γι αυτό και φαίνεται να προκρίνεται μια σταδιακή εξόφληση εντός του 2010. Θα πρέπει να συνυπολογιστεί πως οι προθέσεις και οι αξιολογήσεις των ξένων οίκων παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο, καθώς η Ελλάδα θα πρέπει μέσα στην επόμενη διετία να δανειστεί τουλάχιστον 50 δισ. ευρώ κατ έτος, για να καλύψει τις ταμειακές της ανάγκες.
Οι αναλυτές τους επιζητούν αξιόπιστη δημοσιονομική διαχείριση και τολμηρές διαρθρωτικές αλλαγές.
Βούληση
«Με δεδομένες τις διαδοχικές δημοσιονομικές αστοχίες από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, μένει να δούμε αν η νέα κυβέρνηση θα έχει τη βούληση να υλοποιήσει μια αξιόπιστη δημοσιονομική στρατηγική», εκτιμούν στη Standard & Poors, θέτοντας ως πρώτη προτεραιότητα την τιθάσευση του δημόσιου χρέους, ώστε να μην απειληθεί η μεσοπρόθεσμη σταθερότητα των δημόσιων οικονομικών. Επίσης συστήνουν άμεση περιστολή των κρατικών δαπανών.
«Το αν η αξιολόγηση της χώρας θα υποβαθμιστεί ή όχι εξαρτάται κατά πολύ από την πορεία των δημοσιονομικών και την προθυμία της κυβέρνησης να προωθήσει το δυσκολότερο κομμάτι της πολιτικής ατζέντας», ξεκαθαρίζει και η Fitch, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο υποβάθμισης εάν «υπάρξει μια δημοσιονομική έκπληξη», δηλαδή η δημοσιονομική κατάσταση αποδειχθεί χειρότερη από ό,τι αναμενόταν.
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: