Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2009

Παράταση ως το 2012 για το έλλειμμα

SHARE
Παράταση μέχρι το 2012 για να επαναφέρει το δημόσιο έλλειμμα κάτω από το 3% αναμένεται να δώσει η Κομισιόν στη χώρα μας. Κοινοτικές πηγές των Βρυξελλών θεωρούν βέβαιη την επέκταση της περιόδου χάριτος, ακριβώς επειδή όλες οι μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης βρίσκονται και θα συνεχίσουν να κινούνται για πολλά χρόνια στο «κόκκινο».
Πράγμα που κατά τους ίδιους κύκλους σημαίνει ότι δεν είναι δυνατόν να αποτελέσει εξαίρεση η Ελλάδα.
Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα κλιμάκιο της Κομισιόν αναμένεται να επισκεφτεί τη χώρα μας και να έχει τις πρώτες επαφές με τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας εν όψει και του Ecofin της 20ής Οκτωβρίου, όπου θα γίνει το πρώτο επίσημο ραντεβού του νέου υπουργού Γ. Παπακωνσταντίνου με τον επίτροπο Χ. Αλμούνια.
Η χορήγηση παράτασης προβλέπεται από τη σχετική κοινοτική διαδικασία, μόνο που η Ελλάδα από το άρθρο 104 παρ. 7 που βρίσκεται σήμερα θα μεταφερθεί στο άρθρο 104 παρ. 9 που προβλέπει στενή κοινοτική εποπτεία της οικονομίας της, κάτι που θα ήταν δυσάρεστο αν σε αυτό το σκαλοπάτι βρισκόταν μόνη της, ενώ, σύμφωνα με τις προβλέψεις, στο ίδιο επίπεδο θα βρεθούν τελικά και πολλές άλλες κοινοτικές χώρες και πιθανότατα η Γαλλία.
Στην περίπτωση που η Ελλάδα εκφράσει στο μέλλον και νέα αδυναμία εκπλήρωσης των προθεσμιών που θα ορίσει το Ecofin, έπειτα από σχετική εισήγηση της Κομισιόν η χώρα μας μπορεί να υποστεί σοβαρές ποινές όπως είναι η αναστολή των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων από το ταμείο της Συνοχής καθώς και η ενδεχόμενη επιβολή προστίμου.
Η χρονική διάρκεια της προθεσμίας που θα ζητήσει και εκτιμάται πως θα πάρει τελικά η Ελλάδα θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεών της με τον επίτροπο Αλμούνια και τους άλλους κοινοτικούς εταίρους της, και θα είναι συναφής προς τις δεσμεύσεις που θ αναλάβει η ίδια να τηρήσει ως προς τον χρόνο επιστροφής των ελλειμμάτων της στο 3% του ΑΕΠ της.
Υποχρέωση
Οπως είναι γνωστό η Ελλάδα ανέλαβε στο Ecofin τον περασμένο Ιούνιο την υποχρέωση να μειώσει φέτος το έλλειμμά της στο 3,7% του ΑΕΠ της και να το επαναφέρει στο -3% ή κάτω από αυτό μέχρι τα τέλη του 2010.
Η οικονομική κατάσταση της χώρας μας, όπως εξελίχθηκε στο εν τω μεταξύ διάστημα, καθιστά αυτή τη δέσμευση-στόχο ανέφικτη και είναι βέβαιο ότι ένα από τα πρώτα μελήματα της νέας κυβέρνησης θα είναι να ζητήσει παράταση της χρονικής προθεσμίας συμμόρφωσής της.
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: