Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2009

Απαισιόδοξοι οι Ελληνες για το οικονομικό μέλλον

SHARE
Απαισιόδοξοι για το οικονομικό μέλλον της χώρας, αλλά συγχρόνως και το ατομικό τους, εμφανίζονται οι Ελληνες καταναλωτές που ψωνίζουν λιγότερο, αποταμιεύουν λιγότερο και συγχρόνως είναι υπερχρεωμένοι. Η «Ερευνα Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης» του Οικονομικού Επιμελητηρίου και του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, που πραγματοποιήθηκε την περίοδο Ιουλίου - Σεπτεμβρίου 2009 σε δείγμα 1.280 ατόμων στον Νομό Αττικής, κατέδειξε ότι η ύφεση εξακολουθεί να επιδρά αρνητικά στους καταναλωτές, παρά την οριακή βελτίωση των προσδοκιών τους στο γ τρίμηνο του έτους.
Ειδικότερα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης αυξήθηκε κατά 2,9 μονάδες σε σύγκριση με το β τρίμηνο και διαμορφώθηκε από τις 35,8, στις 38,7 μονάδες.
Ομως η τιμή του δείκτη παραμένει κάτω από τις 50 μονάδες, που δείχνει ότι οι καταναλωτές παραμένουν απαισιόδοξοι, καθώς στην αγωνία και στον φόβο τους συμβάλλουν η επιδείνωση της ανεργίας και η ακρίβεια.
Βάσει των ευρημάτων της έρευνας, το 65% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι η οικονομική τους κατάσταση το τελευταίο 12μηνο χειροτέρεψε σε σχέση με ένα χρόνο πριν, ενώ μόλις ένας στους τρεις (13%) αναμένει βελτίωση τους προσεχείς δώδεκα μήνες.
Δύσκολο
Σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα (87%) διαμορφώνεται η άποψη των Ελλήνων, ότι είναι πολύ δύσκολο να βρει κάποιος δουλειά στην περιοχή του, αποτέλεσμα του φόβου που προκαλεί ενδεχόμενη αύξηση της ανεργίας λόγω της κρίσης.
Για την οικονομική εξέλιξη της χώρας τους προσεχείς 12 μήνες, επικρατεί μάλλον απαισιόδοξο κλίμα. Το 52% εκτιμά ότι τα πράγματα θα χειροτερέψουν, άποψη που απεικονίζεται στην τιμή του Δείκτη Προσδοκώμενης Οικονομικής Κατάστασης της χώρας, που παραμένει καθηλωμένος αρκετά κάτω από το επίπεδο των 50 μονάδων και συγκεκριμένα στο 36,8.
Η άνοδος των τιμών των καταναλωτικών αγαθών και η ανεργία φαίνεται πως είναι από τα κυριότερα προβλήματα της χώρας.
Μια σημαντική μερίδα καταναλωτών (77%) εκφράζει την άποψη ότι η ανεργία θα αυξηθεί τους επόμενους 12 μήνες. Εξάλλου περισσότεροι από οκτώ στους δέκα ερωτηθέντες θεωρούν ότι θα πάρουν την ανιούσα μέσα στο 12μηνο οι τιμές των καταναλωτικών αγαθών, τα οποία ήδη το 46% δηλώνει ότι δυσκολεύεται να αποκτήσει.
Ενας στους δύο καταναλωτές ανησυχεί ακόμη για τη μελλοντική του οικονομική ασφάλεια. Στους πλέον ανασφαλείς συγκαταλέγονται οι νεότεροι σε ηλικία, οι άνεργοι και οι μη εργαζόμενοι.
Επίσης, η ανασφάλεια φαίνεται ότι αυξάνεται αντιστρόφως ανάλογα με το επίπεδο εκπαίδευσης, δηλαδή, όσο χαμηλότερο το επίπεδο εκπαίδευσης, τόσο πιο ανασφαλείς νιώθουν οι ερωτηθέντες για το μέλλον. Τέλος, σε ποσοστό 48% οι Ελληνες θεωρούν ότι τώρα δεν είναι μια καλή εποχή για αποταμίευση. Πιο αρνητικοί στο ενδεχόμενο της αποταμίευσης είναι οι έχοντες χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης, οι αγρότες και οι ευρισκόμενοι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση.
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: