Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2009

Μειώστε δαπάνες και προσλήψεις

SHARE
Σε έντονα δραματικό τόνο ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιώργος Προβόπουλος έστειλε χθες σαφές μήνυμα ότι η οικονομία έχει μπροστά της την τελευταία ευκαιρία για δημοσιονομική εξυγίανση και αναπροσανατολισμό του αναπτυξιακού της μοντέλου.
«Δεν υπάρχουν περιθώρια ούτε για καθυστερήσεις ούτε για ημίμετρα, καθώς στη σημερινή συγκυρία τα μεγάλα και χρόνια προβλήματα θα οδηγήσουν σε καταστροφικές εξελίξεις στο μέλλον αν δεν αντιμετωπιστούν εγκαίρως», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ενδιάμεση έκθεση Νομισματικής Πολιτικής της ΤτΕ που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.
Ο κ. Προβόπουλος συστήνει τη χάραξη ενός 10ετούς σχεδίου ανάταξης της οικονομίας με τη λήψη άμεσων μέτρων για την περιστολή των δαπανών και την πάταξη της φοροδιαφυγής, σε συνδυασμό με διαρθρωτικές αλλαγές σε Ασφαλιστικό, αγορές και δημόσια διοίκηση.
Μέσα στο διάστημα αυτό από τη μείωση της σπατάλης στο Δημόσιο και τη σύλληψη μέρους της φοροδιαφυγής μπορεί να εξοικονομηθούν 30 με 50 δισ. ευρώ. «Φρένο στα ελλείμματα - επιτάχυνση στις μεταρρυθμίσεις» είναι ο βασικός άξονας του σχεδίου, σύμφωνα με τον διοικητή της ΤτΕ, ο οποίος στην έκθεση κάνει αναφορά και στην ανάγκη εποικοδομητικού διαλόγου, ώστε να ενδυναμωθεί η «κοινωνία των πολιτών» και να προχωρήσουν οι αλλαγές.
Τα στοιχεία της ΤτΕ για ανεργία άνω του 9%, μείωση της απασχόλησης κατά 1% με 1,5%, ρυθμό ανάπτυξης τουλάχιστον -1%, ταμειακό έλλειμμα άνω του 12%, έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών στο 11% και δημόσιο χρέος άνω του 111,5% του ΑΕΠ σκιαγραφούν μία αποκαρδιωτική εικόνα της οικονομίας.
Γι' αυτό και ο κ. Προβόπουλος προτείνει:
-Δημοσιονομική προσαρμογή κατά πέντε μονάδες του ΑΕΠ στη διετία 2010-2011 και από εκεί και πέρα ετήσια μείωση κατά 1,5% με 2% του ΑΕΠ.
-Η προσαρμογή να προέλθει κατά τα δύο τρίτα από την πλευρά των δαπανών και κατά το ένα τρίτο από την πλευρά των εσόδων. «Εάν επιτευχθεί η εξάλειψη της σπατάλης και της φοροδιαφυγής, σταδιακά εντός 10 ετών, το δημοσιονομικό όφελος θα είναι της τάξεως των 3 έως 5 δισ. ευρώ τον χρόνο», σημειώνεται στην έκθεση.
-Για τη μείωση των δαπανών προτείνεται μεταξύ των άλλων και το ψαλίδισμα των προσλήψεων στο Δημόσιο. «Τα περιθώρια, άλλωστε, περαιτέρω γιγάντωσης του ήδη υπερτροφικού δημόσιου τομέα είναι μηδενικά», τονίζεται χαρακτηριστικά.
Ως προς τα φορολογικά έσοδα γίνεται λόγος για υπερεκτίμησή τους στον προϋπολογισμό και συστήνεται η ανασυγκρότηση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Τα περιθώρια αύξησης των εσόδων είναι πολύ μεγάλα, καθώς η φοροδιαφυγή στο σύνολό της υπολογίζεται ότι κυμαίνεται μεταξύ 13 και 35 δισ. ευρώ. Επίσης, προτείνεται να προχωρήσει η μείωση των φορολογικών συντελεστών.
Η αναμόρφωση του Ασφαλιστικού πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα, με το σκεπτικό πως οι δυσμενείς δημογραφικές εξελίξεις θα εντείνουν σοβαρά τις δημοσιονομικές πιέσεις μετά το 2015. Ετσι συστήνεται επανακαθορισμός των βαρέων και ανθυγιεινών, περιορισμός των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και δημιουργία αποθεματικού από τώρα και μέχρι το 2030 για τις ανάγκες της κοινωνικής ασφάλισης.
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: