Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

ΠΟΛΙΤΙΚΗ Καταργεί την τρόικα ο Γιούνκερ για να αποφευχθεί το Grexit

SHARE
Ο Ζαν Κλωντ Γιούνγκερ θέλει να κρατήσει με κάθε μέσο την Ελλάδα στην ευρωζώνη. Όσο είναι αυτός πρόεδρος της Κομισιόν, λέει, δεν πρόκειται να συμβεί το grexit, η έξοδος της Ελλάδας από τον ευρωχώρο.
Ο ίδιος είναι μεν «ανήσυχος», για τις «προβοκάτσιες» και τη «φρικτή ρητορική» από την Αθήνα, αλλά δηλώνει βέβαιος, ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι πρόθυμος να κάνει εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν για τη χορήγηση νέου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα που θα συνοδεύεται από αντίστοιχες δομικές μεταρρυθμίσεις.
Τελευταία εξέλιξη από τη Γερμανία αναφέρουν ότι ο κ. Γιούνκερ υποστήριξε ότι πρέπει να καταργηθεί η τρόικα.
Αυτά και άλλα ενθαρρυντικά μηνύματα για την Αθήνα περιλαμβάνει ρεπορτάζ της κυριακάτικης έκδοσης της «Frankfurter Allgemeine Zeitung» (SAZ) από τις Βρυξέλλες, που στηρίζεται, όπως γράφουν οι ρεπόρτερ, σε πληροφορίες από «το περιβάλλον» του κ.Γιούνκερ.
Η Επιτροπή, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, έχει εκπονήσει ήδη ένα «πλάνο ανάγκης» για την χρηματοδότηση της Ελλάδας μέχρι το ερχόμενο καλοκαίρι. Αυτό συνίσταται στη διάθεση των 7 δισεκατομμυρίων ευρώ, που προορίζονταν αρχικά για τις ελληνικές τράπεζες και παραμένουν αδιάθετα στο λεγόμενο Hellenic Financial Stability Fonds, για τις ανάγκες της ελληνικής κυβέρνησης. Έτσι θα αποτρεπόταν οι αναταράξεις στις αγορές και θα δινόταν χρόνος στην Αθήνα να ετοιμαστεί για διαπραγματεύσεις με τους δανειστές με στόχο ένα επωφελές και για τις δυο πλευρές πρόγραμμα. Το πλάνο θα συζητηθεί με τον κ.Τσίπρα κατά την επίσκεψη του τελευταίου την προσεχή Τετάρτη στις Βρυξέλλες.
Αν το πλάνο ευδοκιμήσει, είναι άδηλο. Ήδη, ο εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας των γερμανών Χριστιανοδημοκρατών για θέματα προϋπολογισμού Νόρμπερτ Μπάρτλε, δήλωσε ότι έχει μεγάλες επιφυλάξεις γι αυτό. Στον κυβερνητικό συνασπισμό Χριστιανοδημοκρατών-Σοσιαλδημοκρατών, τόνισε, υπάρχει λίγη προθυμία για νέες παραχωρήσεις, τα περιθώρια γι αυτές έχουν κατά το πλείστον εξαντληθεί. Το Bundestag, το γερμανικό κοινοβούλιο, θα εγκρίνει μόνο πιστώσεις, οι οποίες θα συνοδεύονται από όρους και θα μπορούν να ελέγχονται.
Ανάλογη αναμένεται να είναι και η στάση άλλων  ευρωπαϊκών κοινοβουλίων, που θα κληθούν επίσης να εγκρίνουν τέτοια νέα πακέτα.
Η γερμανική κυβέρνηση απέφυγε μέχρι στιγμής να σχολιάσει την είδηση από τις Βρυξέλλες. «Η μπάλα είναι τώρα στην Αθήνα – αυτή μας χρειάζεται, όχι εμείς εκείνη» έλεγε  πηγή στο Βερολίνο, που θέλει να μείνει ανώνυμη. Η καγκελαρία, σύμφωνα με την ίδια, πήρε το μάθημά της από το «ατύχημα» της περασμένης Παρασκευής, και δεν θέλει τυχόν επανάληψή του. Με αυτό υπονοεί την κοινοποίηση - μέσω του περιοδικού «Der Spiegel” - του δικού της πλάνου για βοήθεια προς την Ελλάδα ύψους 20 δισεκατομμυρίων ευρώ, την ύπαρξη του οποίου αναγκάστηκε όμως να διαψεύσει ύστερα από τη σύγκρουση του Γιάννη Βαρουφάκη με τον πρόεδρο του EurogroupΓιερόεν Ντάισελμπλουμ για το θέμα της τρόικας στην Αθήνα.
Τόσο η καγκελαρία, όσο και το γερμανικό υπουργείο οικονομικών, κατά την ίδια πηγή, πνέουν μένεα εναντίον του κ.Ντάισελμπλουμ, αλλά και του προέδρου της Ευρωβουλής Μάρτιν Σουλτς, επειδή οι «βιαστικές» και παρά τη θέληση του Βερολίνου, επισκέψεις τους στην Αθήνα κατέληξαν σε ένα πρωτοφανές φιάσκο. Κι αυτό όχι μόνο, επειδή το πρώτο ταξίδι γίνεται γίνεται από έναν νεοεκλεγέντα πρωθυπουργό στις Βρυξέλλες. Αλλά και επειδή, υπό τις παρούσες συνθήκες, οι συνομιλίες στα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και η μυστική διπλωματία, θα απέδιδαν πολύ περισσότερα, από ότι οι άκαιρες  και σπασμωδικές ενέργειες των δυο αξιωματούχων.
Όμως αρκετοί αναλυτές αμφιβάλλουν, αν η γερμανική τακτική της «cool» (άνετης) ολιγωρίας θα έχει επιτυχία. Ορισμένοι μάλιστα προβλέπουν μια εντελώς διαφορετική εξέλιξη. «Οι Έλληνες ιδρύουν αυτή τη στιγμή την Ευρώπη» γράφει χαρακτηριστικά ο Χάνες Γκρασέκερ στην εβδομαδιαία εφημερίδα «Die Zeit». Αν ο Τσίπρας πετύχαινε τους στόχους του, συνεχίζει, το αποτέλεσμα θα ήταν μια «εξέγερση» των υπερχρεωμένων χωρών: Η Πορτογαλία και η Ισπανία θα ακολουθούσαν το παράδειγμα του με αποτέλεσμα την πλήρη ανατροπή του σημερινού πολιτικού και οικονομικού σκηνικού.   
Προς το παρόν βέβαια εξελίσσονται άλλες «φάσεις». «Όλα δείχνουν ότι πάμε για μονομαχία» διαπιστώνει. Με μονομάχους, από τη μια, τον «ώριμο» πολιτικό Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος αγωνίζεται για «σιδερένια λιτότητα» στην Ευρώπη. Και από την άλλη, τον «έντιμο κινηματία» Αλέξη Τσίπρα, «ο οποίος θέλει να απελευθερώσει το λαό του από τη σκλαβιά του χρέους».
Η μονομαχία είναι άνιση. Και «ο Τσίπρας έχει μόνο ένα όπλο: την έξοδο από την ευρωζώνη. Όπλο, το οποίο θα μπορούσε να φέρει σε κίνδυνο ολόκληρη τη νομισματική ένωση» γράφει. Το ερώτημα είναι μόνο, «αν θα μπορέσει να κάνει πιστευτό, ότι είναι αρκετά τρελός για να πυροδοτήσει τη βόμβα». Ερώτημα, που έχει απαντήσει σε μεγάλο βαθμό, δεδομένου ότι, όπως δείχνει δημοσκόπηση, το 30% των τραπεζιτών πιστεύει ήδη στην «τρέλα» του.
Το συμπέρασμα του αρθογράφου είναι ότι, θέλει δεν θέλει, ο κ.Σόιμπλε θα υποχωρήσει: «Ο εκβιασμός του Τσίπρα γίνεται έτσι η γενετήρια πράξη της γνήσιας Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο αναγκαίος πραγματισμός, που επιβάλει παραίτηση από το άκαμπτο δόγμα περί χρεών, αποτελεί αλλαγή παραδείγματος. Σήμερα, ακριβώς τώρα, σε αυτήν ακριβώς τη στιγμή, ο κοινός ανώτατος σκοπός είναι η διατήρηση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας. Στο τέλος, θα είναι τα χρέη που θα εξασφαλίσουν την ενότητα. Οι Έλληνες ιδρύουν αυτή τη στιγμή την Ευρώπη» γράφει.
Αν ο έλληνας πρωθυπουργός είναι σύμφωνος με αυτή τη συλλογιστική, είναι βέβαια άλλη ιστορία. Το συμπέρασμα του αρθογράφου όμως του πάει σίγουρα κουτί: Η Ευρώπη επέκταση της Ελλάδας. Και ο Αλέξης Τσίπρας, ο ιδρυτής της.
Αν τα κατάφερνε, θα του άξιζε όντως ο τίτλος του «Μεγαλέξιου».
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: